Băsescu cel voinic şi merele de aur


Lăsând la o parte faptul că în limba sîrbă voinic înseamnă războinic sau soldat, titlul actualului preşedinte se referă la cu totul altceva. Preiau uzanţa românească şi cu ea tratez: voinic înseamnă un tip care are curaj şi este solid. Pe înţelesul tuturor cred. Băsescu s-a arătat mai voinic în ciuda zmeilor care îi stăteau înainte şi a ajuns pînă la urmă să reintre in posesia “merelor de aur”. Cum a făcut asta? Aş încerca o explicaţie. 

Opozanţii preşedintelui re-ales au criticat modul cum acesta a apărut la tv. A evitat televiziunile mogulilor, dar a apărut la emisiunea “Nasul” şi la OTV. Dincolo de scandalul presupus vis-a-vis de aceste apariţii şi conţinutul lor, trebuie să remarcăm ceva. Stafful de campanie a preşedintelui a făcut o mişcare extrem de inteligentă. În loc să intre la bătaie pe un teren minat de opoziţie, preşedintele s-a adresat poporului de pe B1 şi OTV.

Ce a evitat Băsescu: în primul rând o dispută pe care opoziţia o aştepta şi despre care profeţise că se va termina în defavoarea preşedintelui. În felul acesta opoziţia a rămas fără muniţie. Din această cauză a răsărit filmuleţul pumnului. În al doilea rînd Băsescu a evitat marginalizarea mediatică pozitivă. El a evitat un posibil dezastru la nivelul limbajului academic, care ar fi putut scoate la iveală şi mai mult din caracterul de său criticat de opoziţie. Astfel preşedintele re-ales a putut să îşi menajeze forţele pentru disputa finală. În acest caz, era imperios necesar şă nu se angajeze cu Geoană, care nu strălucea la găselniţe verbale fulgerătoare, dar ar fi putut influenţa prin o anumită decenţă şi rigoare voturile nehotărîţilor.

Unul dintre cele mai mari beneficii datorită apariţiei la B1 şi OTV a fost expunerea preşedintelui la “popor”, şi vice-versa. În felul acesta Băsescu a atins mai multe obiective. În primul rând s-a identificat cu masele, lucru pe care opoziţia nu a ştiut să îl facă. Dincolo de aspectul populist, respins din start de opoziţie datorită aspectului ne-intelectual, nu i se poate reproşa staffului preşedintelui re-ales că a făcut o greşeală. Din contră, Băsescu s-a afişat acolo unde se uita poporul, adică acolo unde nu se uitau intelectualii Antenei sau Realităţii (şi nu numai ei). Acel popor l-a acceptat şi l-a votat. Acel popor nu a votat Geoană, în ciuda programului coerent, dinamic şi promiţător cu remorcile Johanis şi Crin Antonescu. Această expunere l-a protejat de o eventuală umilire în problema filmuleţului apărut pe canalele mogulilor. Nu la ei s-a dus să clarifice pumnul.

Opoziţia, cu mari valenţe intelectuale şi financiare, a pus în evidenţă prăpastia dintre poporul otevist şi poporul ne-otevist, dar anti-băsescian. A jucat această  carte şi a pierdut. Le era greu să înghită un hap amar, cel al poporului aşa cum este el, cu toate că de câte ori apărea ocazia, analizau suferinţele poporului şi indicau spre Băsecu şi PDL ca fiind cauza. Opoziţia nu s-a indentificat cu poporul, ăla jerpelit, slinos, rapciugos, dar românesc. S-a identificat cu altceva.

Nu discutăm care sunt premiile lui Băsescu dincolo de aluzia la povestea lui Ispirescu. Nu ştim cine este “fata împăratului” şi nci cine ar fi ceilalţi “fraţi” care au ieşit din cursă. Dar trebuie să recunoaştem preşedintele re-ales a fost voinic! Sau cel puţin stafful lui.

2 comentarii la “Băsescu cel voinic şi merele de aur

  1. Interesant si unilateral punct de vedere. Normal, caci, vorba cuiva, ‘orice punct de cedere este in acelasi timp si un punct de orbire’.
    Totusi, doar doua obiectii.
    1. oricit m-am straduit, n-am reusit sa identific ‘programul coerent, dinamic şi promiţător’ al lui Geoana ; de fapt nimeni n-a avut nici un program in aceste alegeri;
    2. sintagma ‘intelectualii Antenei’ mi se pare o absoluta enormitate; ce intelectual serios se uita oare la tembelii care se (re)produc mediatic la Antena 3?

    • danut, ai dreptate. (incerc sa nu fiu prea ambalat insa.) asa s-au auto-etichetat ei. sa nu-mi spui ca fac parte din proletariat sau din taranime. lor li s-a parut ca geoana a avut program asa cum am mentionat. poate ca a avut minciuni. nu vom afla asta niciodata. si spuneau ca basescu n-are progra. ei cu program au pierdut, el fara a cistigat. care e lectia si pt cine?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s