Pastila de istorie (1)


În urmă cu cîteva săptămîni Ciprian Preda-Muşat mi-a propus să public pe blogul său, Gânditorul, ceva despre istorie. Mi s-a părut interesant. A mai trecut ceva timp şi n-am făcut nimic. L-am întrebat acum cîteva zile cum stă cu întrebările (conform principiului pe care îl urăsc: „Veniţi voi cu întrebările, că eu am toate răspunsurile!”). Nu stătea bine atunci, dar de ieri stă mai bine. Iată prima întrebare: „Ce s-a întîmplat după răstignirea lui Isus?” Iată primul meu răspuns:

Din punctul de vedere al celor care au vrut să îl răstignească pe Isus nu s-a întîmplat mare lucru. Bine că s-au trezit la timp şi nu au mers pe mîna ratatului ce i-a dezamăgit: falsul Mesia, falsul proroc, falsul fiu a lui David. În schimb, au reuşit să-l elibereze pe unul dintre cei mai mari patrioţi ce fusese capturat de romani: Baraba. După execuţie s-au dus acasă mulţumiţi, plini de voie bună. A două zi, de bucurie că au scăpat de primul şi l-au scăpat pe al doilea, s-au dus la Templu, au adus jertfe de Paşte, au mîncat şi au băut ca tot iudeul temător de Dumnezeu, patriot şi …fericit. Şi ce dacă mai marii Templului au constata că perdeaua din Templu s-a rupt de sus pînă jos? Moliile erau de vină! În prima zi lucrătoare a săptămînii administratorul templului a cumpărat de la Metro Ierusalim cîteva spraiuri de Raid să stîrpească definitiv, atît moliile, cît şi ouăle lor. Apoi au continuat cu viaţa de zi cu zi.

Călătoriile misionare ale lui Pavel demonstrează că în sinagogi nu se prea auzise de Isus. Cînd Pavel ajunge la Roma iudeii din sinagoră auziseră de partida sa, dar nu ştiau exact despre ce era vorba. Puţin mai tîrziu, între 66 şi 73 are loc o răscoală în Galileea. Romanii intervin şi în 70 împăratul Tit asediază şi demolează Templul din Ierusalim, unde se baricadaseră toţi cei ce credeau că Yahwe va interveni miraculos şi spectaculos împotriva romanilor. Romanii desfiinţează definitiv perdeau din Templu. Romanii cuceresc fortăreaţa Masada, ultimii apărători sinucigîndu-se. O majoră criză de identitate printre iudei.

Totuşi între 132 şi 136 evreii se răscoală din nou sub conducerea lui Simon Bar Kokhba, proclamat domn al Israelului. Unele surse afirmă că într-o scrisoare el se auto-intitula Mesia. Din nou intervine armata romană. Sute de mii de evrei au fost omorîţi sau vînduţi ca sclavi. Satele şi cetăţile Israelului au fost distruse. În 351 are loc o nouă revoltă a evreilor. Este clar că evreii nu s-ar mai fi răsculat dacă ar fi crezul că Isus Cristos era Mesia. O lecţie scumpă şi amară pentru …fostul popor ales.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s