Pastila de istorie (2)- Ludovic al XVI-lea


La 21 ianuarie 1793 a fost executat regele Ludovic al XVI -lea, regele Franţei (23 august 1754 – 21 ianuarie 1793). El a domnit ca rege al Franţei şi Navarei din 1774 pînă în 1791, şi apoi ca Regele francezilor din 1791 pînă în 1792. Suspendat şi arestat în timpul Insurecţiei din 10 august 1792, a fost judecat de către Convenţia Naţională, găsit vinovat de trădare şi executat prin ghilotinare la 21 ianuarie 1793. A fost singurul rege al Franţei ce a fost executat.

Cu toate că la început Ludovic a fost iubit de supuşi, caracterul său indecis şi conservatorismul său a făcut ca o parte din poporul Franţei să îl perceapă ulterior ca pe un simbol al tiraniei vechiului régime. După abolirea monarhiei în 1792, noul guvern republican i-a atribuit prenumele de Capet, făcîndu-se astfel referire la porecla  Hugo Capet, fondatorul  dinastiei Capet, ceea ce i-a făcut pe revoluţionari să creadă că acesta era numele său de familie. A mai fost poreclit Louis le Dernier (Ultimul Ludovic), poreclă dată tradiţional tuturor regilor Franţei. Azi, istoricii şi poporul francez în general, au o părere mult mai nuanţată despre Ludovic al XVI-lea, văzut ca un om onest care a avut intenţii bune, dar care nu a fost potrivit pentru sarcina herculeană de a reforma monarhia şi a fost folosit ca ţap ispăţitor de către revoluţionari.

Pentru alte informaţii vezi Wikipedia.

Recontextualizare

Familia ţarului Rusiei a suferit şi mai mult de pe urma revoluţiei. Guvernul republican l-a arestat pe ţar, apoi după lovitura de stat din 7 noiembrie a bolşevicilor, toţi membrii ei au fost asasinaţi. Făcînd o comparaţie între regimul ţarist şi cel bolşevic, putem observa că regimul care l-a înlocuit pe ţarul Rusiei a fost mult mai rău decît ţapul ispăşitor ce a fost sacrificat.

În ţara noastră de fiecare dată cînd opoziţia ajunge la putere foloseşte aceiaşi procedură de aruncare a responsabilităţii pe guvernarea trecută, „ţapul ispăşitor” fiind guvernarea anterioară.

Un comentariu la “Pastila de istorie (2)- Ludovic al XVI-lea

  1. Pingback: Ce s-a întâmplat după răstignirea Domnului Isus? | Ganditorul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s