Tanti Milly ănd Ză Blec Engeălz (a)


Tanti Milly avea un băiet ş-o fată. Cu toate că erau gemeni nu semănau cum nu seamănă ziua cu noaptea, chiar dacă câteodată se mai face noapte ziua şi zi noaptea. Da’ nu şi-n cazul lor. Singura asemănare posibilă era cu privire la vârsta lor, da’ şi aici potrivirea se rezuma la două ocazii pe an: echinocţiul de vară şi cel de iarnă. Ambii doi gemeni se născuseră iute şi degrabă în acelaşi minut. De bucuria naşterii şi de succesul loviturii demografice date viiturilor clujene ce nu făceau copii că doar nu să merita, Gheorghe a lu’ tanti Milly îşi cheltui toţi banii pe diverse lichide simandicoase de care nu avu parte sub supravegherea atentă a nevestei sale ce îl priveghea mai ceva ca Securitatea lui Dej. Goli tot ce avea etichete mai colorate de prin unitatea teapele din comună după care se hotărî să se prezinte la serviciu, în oraş.[1] Fericitul eveniment al naşterii cu depăşirea de sută la sută a planului fu umbrit doar de dispariţia misterioasă a lui Gigi (nume conspirativ dat de confraţii de breaslă băutoare), dealtfel dată repede uitării de grijile creşterii lui Sebi şi Icăi şi de naveta obositoare pe care Tanti Milly o făcea fie vară fie iarnă şi după o anchetă sumară a şefului de post[2].

Băiatul creştea în trei ani cât alţii în patru, dar acest amănunt minor nu îl împiedică pe Sebi (că aşa-l strigam, chiar dacă mamă-sa îl dezmierda cu Binuţu) să termine liceul graţie şi aportului în natură moartă, pui, ardei şi alte orătănii de prin grădină, a vestitei femei de serviciu a cărei nume de familie îl purta. Graţiei conformaţiei fizice, mic da’ îndesat,  Sebi reuşi să ocupe un loc la şcoala de ofiţeri de chesii din alea dă fier ce să dau pă roţi de fier dă le zice tancuri. Nu mai trebuie menţionată mândria mamei de reuşita băiatului

Ica avu parte de o viaţa mai predictibilă graţie unui aichiu deosebit. Ea urmă mamei sale în carieră, astfel că tradiţia nu se pierdu, ci rămase în familie. Singura răbufnire de independenţă o lansă pe la patruzeci de ani. Ica riscă să înfrunte mânia maternă când, în loc să accepte sectorul internatului, mai liniştit, preferă să continue cu dereticatul non-stop prin clase şi direcţiune. Raţiunea era una foarte simplă: de la elevi nu picau cafele. Doar după ce mămicuţa ieşi la pensie Ica se mărită cu acarul gării, cefereul preluînd naveta.

Anii trecură în ritm ameţitor şi după căsătoria cu frumoasa oficiantă Silvica de la poşta din Sintea Mare, băiatul avansă în grad. Aventura revoluţiei l-a găsit la post[3] şi postul i-a adus noi evidenţieri şi prime în bani. Băiatul îşi arătă recunoştiinţa faţă de mama sa şi îi făcu cadou un extraordinar radiocasetofon Grunding portativ de ultimă generaţie. Pentru Tanti Milly munca în grădină căpătă astfel noi valenţe estetice şi sociale. Nu numai muzica de toate felurile se revărsa peste plaiurile mioritice ale podgoriei, ci şi ultimele ştiri, care mai de care dramatice. Una-ntr-una[4] Tanti Milly era acum de la nouă, la 220 de volţi, adică la curent. Vocea sculei minunate se auzea până pă tolchiş[5] şi tăt natu’[6] îşi desfăta urechea, mai mult sau mai puţin surdă sau muzicală sau se ambala la ştirile alarmiste ale postului local de radio “Vocea primarului.”

(ăţ mai citi!)


[1] Povestea cu trecerea frauduloasă a frontierei şi pierderea lui în Ungaria: “Tanti Milly şi Securitatea.”

[2] Şeful de post “Slănină, marele apărător al legii şi ordinii.”

[3] Vezi “Tanti Milly şi revoluţia”.

[4] Adică non-stop.

[5] Strada principală.

[6] Tot omul.

Advertisements

2 comments on “Tanti Milly ănd Ză Blec Engeălz (a)

  1. Abia astept continuarea. Sunt fan “Tanti Milly” 🙂
    Aveti un stil extraordinar de a povesti…cred ca o imbinare intre stilul lui Creanga si cel al lui Preda.
    Oricum, super! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s