Tanti Milly ănd Ză Blec Engeălz (ce)


…  În lumina difuză a nopţii pe peretele din stânga patului se profilă o umbră aparent nevinovată. Mai pisică, mai raton (na, că ratonul nu trăieşte pe aici!), mai şarpe şi mai broască, întunecată rău, prinse să se mişte pe peretele cu icoana Maicii Domnului unde candela ardea zi şi noapte. Avea urechi, avea coadă, avea blană, ochi, nas, picioare, mă rog ceva labe… …şi păşea cu viteza tiptil deplasându-se, vorba americanului, de la nord la sud, sud-est, încet dar sigur. Se ridică în două, mă rog, labe, se întinse în sus peste icoană ferindu-şi ochii de imaginea Preafericitei şi cu o lentoare de felină ce ştia ce voia puse mâna pe un obiect ca o cutie aflat pe poliţa de sus. Înşfăcă obiectul cu pricina şi coborî la fel de încet şi precaut îndreptându-se spre uşă, fără a crea panică. În ciuda retragerii strategice, partea tactică păru să scârţâie şi la propriu şi la figurat în momentul când călcă apăsat pe coada mâţei. Luată prin surprindere de infamul atac fără declaraţie de război a creaturii nocturne mâţa (pesemne aflată şi ea sub impresia unui coşmar existenţial) îşi declanşă sirena ascuţită, sărind până în patul stăpânei ca arsă de plita unui cuptor nevăzut. Raza lunii ce atinse oglinda din mijlocul camerei lumină întreaga scenă ca o paraşută luminoasă pe un câmp de bătălie nocturn. În acelaşi moment Tanti Milly deschise şi ochiul numărul doi înregistrând situaţia Zulu 00.01, 23˚13’35” latitudine, 43˚56’04” longitudine: Liviu, vecinul lung de mână şi scurt de cap ieşea pe fereastră cu Grundingul sub braţ. Odaia mirosea parcă a sulf, gaz metan (probabil datorită fasolei cu cârnat mâncată de dimineaţa de tanti Milly), a ou clocit (Na2Cl3OH5, recte hidrogen sulfurat de provenienţă necunoscută), a răhăţei de şoareci şi a transpiraţie proaspătă de mâţă frustrată. Un ţipăt mut îngheţă pe buzele babei scăldată într-un lac de sudoare rece:

“- M-o furat aparatu…” Apoi se declanşă un muget ce făcu să se cutremure ţiglele de pe acoperiş şi îl puse pe rol pe Pufi. Urmă o reacţie în lanţ, demnă de toată fizica nucleară deja depăşită, şi bineînţeles de prima, a doua şi deci ultima bombă atomică aruncată vreodată asupra omenirii. Irinel cocoşul demonstră că principiul dominoului funcţiona şi între cocoşii de pe plaiurile noastre, găinile îi ţinură isonul, Bicuţa, mini fabrica de lactate portativă se ambală într-un muget prelung şi răguşit ce trezi toate suratele sale de aventuri diurne de pe izlazul comunal. Internetul canin prinse viaţă dublându-şi, triplându-şi şi apoi qvadriplându-şi traficul urcând dincolo de octava a patra, ceea ce l-ar fi făcut chiar şi pe Fredi Mercuri gelos acolo unde era după 1991.

 Măcinată de dileme existenţiale, de un pui de reumatism şi de maşina de tocat carne în care chiar ieri îşi prinsese două degete de la mâna stângă, de viaţa ce nu era dreaptă cu bătrâneţele ei strâmbe, Tanti Milly sări din pat şi încercă să cugete.

(o mai fi)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s