Eu fur, tu furi, el moare de foame. Noi furăm, voi furaţi, lor le ia „statul” banii sau pămîntul. Sau amîndouă!


Pe Mediafax a apărut ştirea cum că „Persoanelor care au terenuri agricole, dar nu le folosesc, ar trebui penalizate, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, prezent la deschiderea şedinţei de marţi a Bursei de Valori Bucureşti.”

Aceasta nu este o idee nouă. Ea a fost vehiculată şi în urmă cu circa zece ani. Dar atunci erau alţii la putere.

Am stat de vorbă cu un agricultor serios. Cînd mi-a spus cît cheltuie să cultive un hectar de pămînt arabil, m-am crucit. Şi vă rog să mă credeţi că nu mă crucesc prea des, nici nu sunt superstiţios din fire. Prietenul meu cheltuia destul de mult, cu toate că cultiva o suprafaţă mare şi folosea mijloace moderne şi competitive pentru pregătirea terenului şi pentru recoltare.  

Oare ce vrea domnul ministru, respectiv „statul” român de la cei ce au pămînt şi nu îl cultivă?

Nu îmi pasă de cei ce au cumpărat pămînt şi vor să îl revîndă atunci cînd îi va creşte preţul. În schimb, îmi pasă de urmaşii ţăranilor români, cărora statul comunist le-a confiscat pămîntul, care le-a confiscat semănătorile, tractorul sau chiar caii şi căruţa. Aceştia au plătit cu vîrf şi îndesat jaful legal al „statului” muncitorilor şi ţăranilor. După 1989 unii dintre cei păgubiţi, dacă mai erau înviaţă, sau urmaşii acestora au primit pămîntul înapoi: vie, ogor, livadă. Chiar şi pădure. Plus o vacă sau ceva cu care au „intrat” de bună voie în colectiv. Dar majoritatea urmaşilor ţăranilor jefuiţi de statul comunist nu au primit înapoi foloasele trase de acest stat samavolnic de pe urma folosirii pămîntului, maşinilor, animalelor lor. Aş vrea să ştiu la cît se ridică această sumă, ce ar trebui returnată proprietarilor jefuiţi. Poate calculează dl ministru. Ce ar fi să cerem toţi urmaşii ţăranilor români această compensaţie? Să dăm „statul” român în judecată. În plus, această generaţie de urmaşi ai celor jefuiţi cu acte în regulă nu mai puteau fizic sau nu mai ştiau, sau nu mai aveau cu ce să lucreze pămîntul retrocedat. Cei mai mulţi au scăpat de binefacere, aşa că au vîndut aproape pe nimica ceea ce au primit. Aşa s-au îmbogăţit unii care deţin judeţe întregi de pămînt cultivabil. Aşa au pus mîna pe pămîntul ţării străinii încă înainte de a intra România în EU. Acum mai sunt foarte puţini ţărani ce mai deţin pămînt. Cu menţiunea că la mijloacele ce le au, tractor sau cai, semănătoare, combină, le iese foarte scump să cultive pămîntul. Statul nu dă prea multe subvenţii, şi le dă la o anumită suprafaţă de pămînt. Dar preţul de producţie al cerealelor aproape că depăşeşte preţul de achiziţie al cerealelor din Ungaria, de exemplu. Deci, pentru aceşti ţărani nu este rentabil să mai cultive pămîntul sau nu mai este rentabil să cultive „tot” pămîntul care îl deţin în proprietate. Şi aici intervine dl ministru de finanţe, adică „statul” care vrea să îi penalizeze, că n-are ţara bani! Cei care nu au bani să îşi cultive pămîntul să fie amendaţi! Adică dacă nu au bani, să le mai luăm şi banii care nu pot să îi facă! Să îi aducem în starea în care să îşi vîndă (bineînţeles preţurile hectarului de pîmănt va scădea dacă statul va aplica amenzi pentru necultivarea terenurilor) pămîntul pe nimic. Cine va profita? Cei care au bani, chiar dacă nu sunt agricultori. Şi străinii. Şi statul! Statul cui? Al meu? Nu! Al lor! Al dlui ministru, al celorlalţi domni şi doamne care fac valuri ca să poată pescui legal în ape tulburi.

Atenţie ţărani români: vi se va fura pămîntul! Legal!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s