Lumea Credintei, anul VII, nr. 9 (74) Septembrie 2009


Autor: Silviu-Andrei VLĂDĂREANU http://www.lumeacredintei.com/sct_4/art_831/africa_ortodox.htm

Africa este un mozaic religios compus în general din creştini, musulmani şi adepţi ai credinţelor locale. Conform datelor oficiale, prezenţa creştină în Africa de Sud şi de Est este covârşitoare, însă, din păcate, ortodocşii, aflaţi sub jurisdicţia canonică a Patriarhiei Alexandriei, sunt destul de puţini raportat la totalul populaţiei. Şi cred că este vina noastră. În Africa este nevoie de misiune – misiune care, cu mici excepţii, Bisericii Ortodoxe îi lipseşte.
Am întâlnit foşti credincioşi catolici de culoare care, în căutarea lor sinceră, au descoperit ortodoxia. În general, de altfel, oamenii din Zambia, Zimbabwe, Malawi, Tanzania sau Kenya au un fond foarte bun. Sunt şi secte ciudate, dar cred că, în majoritate, africanii sunt sinceri şi chiar Îl caută pe Dumnezeu.
Neoprotestanţii nu sunt ca sectanţii de la noi. Nu îi urăsc pe ortodocşi, ci, din contră, descoperind parcă o altă lume, sunt fascinaţi de moştenirea noastră bizantină şi sunt dornici să afle cât mai multe. Când mă vedeau pe stradă, alb şi cu barbă, copiii mă strigau “Moise”, dar nu în batjocură, ci cu prietenie şi cu bucuria că mi-au găsit… porecla potrivită.

2 comentarii la “Lumea Credintei, anul VII, nr. 9 (74) Septembrie 2009

 1. Interesanta prezentarea neoprotestanților „de la noi”: mai intai sunt sectanti, iar apoi ii urăsc pe ortodocsi. Problema cu „sectele” ar fi trebuit ridicată de reprezentatii cultelor crestine – care s-ar putea simti ofensati de conotatia peiorativa a termenului, mai ales in contextul romanesc – atunci cand a aparut pe piata DEX-ul, sau chiar mai inainte. Conform definitiei date de DEX „sectei” ar trebui sa ii consideram si pe luterani si pe reformati, si pe anglicani secte, pentru ca toti s-au desprins din „biserica oficiala”.
  Iar vizavi de ura neoprotestantilor, as spune ca e mai degraba o mare indiferenta. Am intalnit multi neoprotestanti care nu vad niciun loc in rai pentru catolici si pentru ortodocsi. Aici, in Belgia, evanghelicii belgieni au aceeasi atitudine fată de catolici, pe care neoprotestantii romani o au fata de ortodocsi. Cu exceptii insa, cum se intamplă, de fapt, si in Romania.

  • Florentina ai dreptate. in urma cu citiva ani bintuia in mediul universitar ortodox un manual de sectologie scris de P.I. David în epoca ceausescu, cu toate enormitatile de rigoare si cu toate minciunile aferente tipice regimului comunist. cred ca era unul si la ibeo in biblioteca. apoi a aparut unul de acelasi autor prefatat de prim-ministrul de atunci, adrian nastase! ce nu face omul daca este rugat: scrie si o prefata! cine isi poate inchipui ca a citit ce a prefatat? eu nu. poate ca nici macar nu a scris prefata ci doar a semnat una produsa de altcineva. s-au mai vazut cazuri.
   ortodocsii au un alt manual acum, mai normal, dar in acelasi timp si ei sunt multi si dupa cum are impresia revista aceasta, ne iubesc pe noi, dar noi nu raspundem la dragostea lor fierbinte.
   si de partea noastra sunt cam acelasi tip de reactii, trebuie sa recunoastem, depinde de individ. stim de unde ni se trage, vorbesc ca un fost ortodox (daca vreodata am fost asa ceva dupa bozez). in acelasi timp am constatat ca cei mai vehementi fata de ortodocsi si fata de practicile si dogma acestora sunt cei ce s-au convertit la alta credinta (penticostali sau baptisti). da si asta de gindit!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s