Cine a regretat mai mult raiul?


Referitor la această întrebare s-ar putea face bineînţeles un sondaj de opinie. Nu că ar fi prea relevant avînd în vedere cît de puţini oameni mai au habar de rai şi iad. Dacă sondajul s-ar fi făcut imediat după ce Adam şi Eva au fost expulzaţi, probabil că am fi obţinut date interesante. Dar mi se pare interesant că cei doi nu au fost ameninţaţi cu …iadul. Mare întrebare mare: exista sau nu iadul la vremea expulzării celor doi? Cînd a apărut iadul? Dar să nu deviem de la subiect ca nişte filosofi de mîna a doua.

Deci ce avea Adam de făcut în rai? Păi trebuia să lucreze grădina şi să se multiplice. Nu avea probleme cu animalele, nici cu alea sălbatice, nici cu alea domestice. Vă daţi seama ce bine era că nu erau aşa de multe.

Dar dacă stau să mă gîndesc, probabil că ierbivorele erau de la început mai multe, ca să nu stea la regim vegetarian carnivorele. O întrebare: era valabilă această orientare şi pentru plantele carnivore? Vă daţi seama ce grijă trebuia să ai de toate: să nu pape cine nu trebuia insectele că se făcea gaură în lanţul trofic şi de unde mai scotea Darwin teoria aia! Să nu se mănînce carnasierele între ele, dar totuşi necrofagii să aibă ce mînca. Complicat!

Adam avea mult de lucru şi cred că nu prea avea timp de Eva. Ce bine că încă nu era valabilă încă porunca aia de pe timpul apostolului Pavel cum că trebuie să îţi iubeşti nevasta. Cînd s-o mai iubească? Nu încălca vreo poruncă că o neglija. Era mult prea obosit păzindu-i pe toţi şi pe toate şi trebuia să şi doarmă.

Într-un somn de neatenţie, nu a fost o clipă, că am cronometrat, şarpele, şmecher mare, ce face? Nici mai mult, nici mai puţin, îi arde de conversaţie inter specii. Nu putea şi el să stea de vorbă cu o maimuţă? S-ar fi luminat amîndoi. Sau poate ar fi evoluat. Sau poate nu ne-am fi pomenit cu pocinogul ăla! Se vede treaba că nici dracu nu avea habar de teoria evoluţiei. Îl putem învinui? Nu! Darwin a apărut mult timp mai încolo, aşa că nu i-a trecut prin minte aşa o teorie. Dacă mă gîndesc mai bine, cine ştie dacă nu i-a încolţit şi lui un firicel de gînduleţ?

Ce avea de făcut Eva? Păi treaba cu înmulţirea şi treaba cu lucratul grădinii. În concluzie cred că era ocupată 24 de ore din 24. Dar poate mai găsea ceva timp de odihnă sau era mai rezistentă la oboseală, că şarpele n-a trezit-o din somn. Apropo de asta, vă daţi seama că Adam era mult mai obosit decît Eva? Nici măcar nu s-a trezit din somn în timpul dialogului ei cu şarpele. Deci dacă ar fi să ne luăm după pontaj (în curînd se vor descoperi şi fişele de pontaj ale celor două personaje) bărbatul era sau la serviciu sau dormea.

Ce bine că pe vremea aia nu exista televiziune! Nu tu meciuri, nu tu seriale, nu tu dezbateri şi toc şouri mai mult sau mai puţin politice. Nu erau nici birturi, aşa că Adam nu putea ieşi cu amicii la una mică, nici nu putea întîrzia cînd venea de la serviciu. Dar nu putea să întîrzie nici din cauza transportului în comun. Ia imaginaţi-vă dialogul: „Adam, cum de ai ajuns aşa tîrziu azi?” „N-am mai prins ultimul metrou dragă şi a trebuit să fac stopul.” „Hai că nu ţine! Dar ca să nu ai probleme cu bossul mîine, să pui cocoşul să cînte mai repede.”

Dacă ar fi să ne luăm după decretul de expulzare, ce stipula că Adam va lucra din greu şi că Eva va naşte cu dureri, mă gîndesc că Adam va suferi o viaţă întrega zilnic si Eva va suferi doar la fiecare naştere. Şi dacă ar fi să luăm în consideraţie afirmaţia soţiei mele că durerile naşterii se uită, înclin să cred că Eva nu a regretat atît de mult.

Acum la mii şi mii de ani de la expulzare, mă întreb ce se va întîmpla atunci cînd vom fi admişi din nou în rai. Bărbaţii nu vor mai trebui să muncească, femeile să nască! Cine e mai cîştigat? Trebuie să ne mai punem întrebarea dacă cumva Biblia va rămîne doar o carte de istorie sau va fi nevoie de un al treilea legămînt. No, Alexandre ia-o mai domol că semeni cu un emergent! Pe cînd mai făceam şi eu şcoală, i-am spus profului de NT că „există riscul de a redeschide canonul Scripturii dacă…” mai ştiu eu ce. Şi m-a întrebat „Şi care ar fi riscul ăla?” Evreu inteligent! Auzi la el, care? S-ar da peste cap toată lumea credinţei, s-ar pulveriza peste două mii de ani de mental mai mult sau mai puţin colectiv. Ar fi un cataclism la scară mondială: Apocalips nau! Nu va mai exista a doua venire, ci a treia, etc. etc. D-astea avem noi nevoie? Corect. Să ne ţinem de textul Scripturii, vorba aia de „original” şi să lăsăm interpretările la o parte. Să fim serioşi că prea mult rîde unii!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s