Aţi auzit asta? De pe net…


Într-o dimineaţă, stăpînitorul unei cetăţi fu trezit de nişte strigăte care se auzeau din piaţă: “Hai la mere! Mere dulci cum n-aţi mai gustat!”. Ridicîndu-se indispus din pat şi privind pe fereastră, văzu un tîrgoveţ ce vindea, intr-adevăr, mere, înconjurat de o mulţime de muşterii. “Trebuie să fie tare bune merele alea”, îşi spuse mai-marele cetăţii şi, făcîndu-i-se poftă, îl chemă pe primul sfetnic şi îi porunci: “Ia cinci galbeni şi mergi în piaţă să cumperi mere de la tîrgoveţul acela”.
Vizirul îl chema pe paharnic şi îi spuse: “Uite patru galbeni, du-te şi cumpară mere”.
Paharnicul se adresa, la rîndul său, stolnicului: “Poftim trei galbeni, de care să cumperi mere de la tîrgoveţul acela”.
Stolnicul îl chemă pe primul străjer îi dădu doi galbeni şi îl trimise în piaţă.
Acesta dădu un galben unui străjer din subordine, iar acela se duse la tîrgoveţ şi îl luă la rost: “Hei, ce tot strigi aşa? Ai tulburat somnul mai-marelui cetăţii, iar drept pedeapsă mi-a poruncit să-ţi confisc căruţa asta cu mere”.
Zis şi făcut.

Întors la şeful său, străjerul se lăuda: “Am făcut un tîrg nemaipomenit. Cu un galben am cumpărat o jumătate din caruţa cu mere a tîrgoveţului”.

Primul străjer merse la stolnic: “M-am tîrguit şi, cu cei doi galbeni pe care mi i-ai dat am reuşit să cumpăr un sac cu mere!”. 

Stolnicul – repede la paharnic: “Cu trei galbeni am luat o tolbă întreagă cu mere”.

Paharnicul dosi jumătate din cantitate şi apoi merse la primul sfetnic: “Iată, cei patru galbeni mi-au ajuns doar pentru o jumătate de tolbă cu mere”.

Iar primul sfetnic se infatişa dinaintea stăpînitorului cetăţii şi glăsui: “Maria ta, iată, am îndeplinit porunca. Numai că de acei cinci galbeni n-am reuşit să tîrguiesc decît cinci mere”.

Mai-marele cetăţii muşcă dintr-un măr şi cugetă: “Hmmm…Cinci mere pentru cinci galbeni…scump, foarte scump! Şi, cu toate astea, tîrgoveţul acela avea o mulţime de cumpărători. Înseamnă că lumea o duce bine, are bani. Ia să măresc eu birurile!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s