Istorie Wiki: Papa Vigiliu (537-555) primul papă bizantin.


Numai din 540 Vigiliu s-a simţit obligat să ia poziţie împotriva monofizitismului prin două scrisori trimise la Constantinopol. Una dintre ele era adresată împăratului Iustinian, cealaltă patriarhului Menas, susţinînd sinodul de la Efes şi cel de la Calcedon, cît şi deciziile predecesorului papă Leon I, aprobînd depunerea patriarhului Antim.

În 543 sau 544 împăratul a dat un nou edict condamnînd cele Trei Capitole. Patriarhii şi episcopii răsăriteni au semnat condamnarea acestor Trei Capitole. În Europa de vest, s-a considerat că procedura nu se justifică şi este periculoasă. Vigiliu a refuzat să ia la cunoştiinţă edictul imperial astfel că a fost chemat la Constantinopol de către Iustinian. Conform Liber pontificalis, la 20 noiembrie, pe cînd papa celebra slujba de St. Cecilia în Biserica St. Cecilia din Trastevere, chiar înainte ca aceasta să se fi terminat, i s-a ordonat să plece la Constantinopol de către trimisul imperial Antim. Imediat papa a fost dus la o corabie ce aştepta pe Tibru în vreme ce populaţia Romei (asediată de gotul Tortila), îl blestema şi arunca pietre în corabie. Dacă povestea relatată de Liber pontificalis este corectă, papa a părăsit Roma la 22 noiembrie, 545, rămînînd pentru o vreme destul de lungă în Sicilia şi ajungînd la Constantinopol la finele anului 546 sau în ianuarie 547.

Preocuparea de căpătîi a lui Iustinian era în direcţia celor Trei Capitole şi deoarece Vigiliu nu dorea să facă concesii a avut de suferit. În cele din urmă, cu toate că era în capitală, dar nu a participat la Al doilea sinod de la Constantinopol, Vigiliu i-a scris la 8 decembrie 553, patriarhului Eutih că a luat cunoştiinţă despre deciziile sinodului, comunicînd punctul său de vedere în detaliu în Constituţia din 26 februarie 554. Astfel la finele unei şederi de şapte-opt ani la Constantinopol, papa a putut să plece acasă la Roma, după ce a ajuns la o înţelegere cu împăratul Iustinian în primăvara anului 555.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s