Ieri am predicat la Maranata


Ei, n-a fost Maranata unde este pastor Doru Popa, ci Maranata penticostală din Arad. Atmosfera asemănătoare, biserica mult mai mică. Mulţi ţigani care îşi spuneau ţigani, cîntau ca şi ţiganii şi erau îmbrăcaţi tradiţional. Mîîini ridicate spre cer, un solist cu trompetă şi alţi doi vorbitori unul mai motivant decît celălalt. Eu cu stilul meu… Nu îmi pot închipui cum de au fost atît de atenţi! Am predicat despre cele şapte principii ale lui Philip Jakob Spener din 1665 prin care biserica poate ieşi din criza pricinuită de reclericalizare şi depopulare (Ultima dată cînd am predicat aşa ceva am fost pus pe liber de la o biserică baptistă!):

1. Este nevoie de o cunoaştere mai aprofundată a Scripturilor.

2. Trebuie realizată preoţia universală.

3. Învăţătura creştină trebuie transpusă în viaţa de toate zilele.

4. Este necesară evitarea disputelor religioase.

5. Trebuie reformat procesul de formare a pastorilor.

6. Predicile trebuie să aibă un caracter de trezire spirituală.

7. Trebuie exercitată disciplina bisericească.

10 comentarii la “Ieri am predicat la Maranata

 1. Unde pot gasi aceste principii explicate mai in detaliu(o carte, comentariu, fomat pdf, orice)? Suna interesant ceea ce ai expus tu. Cat depsre biserica la care ai predicat si te-au pus „la zid” nu ma mir, nu demult am predicat si eu intr-o biserica asemanatoare dar mie nu au avut ce sa imi faca :)) sau nu am aflat eu inca. Dar cat suntem inca pe pace si putem predica liber, sa o facem. Binenteles ca se mai supara „costumele negre” atunci cand intri in zona lor infecta doctrinar, sipitual si moral, dar pana la urma e normal sa fie asa.

  • Alex, poate in scrierile lui Filip Spener gasesti ceva, ca el a enuntat principiile, la 150 de ani de la Reforma. daca cauti pe Google poate gasesti ceva. men in black sunt interesati de foloase nu de randament si nici de binele bisericii, ci de al lor.

 2. Cateodata ma gandesc la acesti „men in black ” ca nu sunt rau intentionati. Ceea ce fac, fac cu multa ravna dar cu foarte putina spre deloc intelepciune si calauzire. Adica ar fi de-a dreptul diabolic daca ar urmari in mod constient propriile interese. Cred ca exista, in dreptul lor, foarte multa ignoranta, superficialitate, lipsa de cunoasterea Sfintei Scripturi si a puterii lui Dumnezeu.

 3. eu zic: oamenii acestea cred cu toata taria ca ceea ce fac este bine, conform Scripturii, moral. Aici este stabilit standardul lor. Ei atata pot. Adica, intr-o biserica moarta sau pe moarte, in frunte cu un om ce persevereaza in aceleasi greseli, te apuci sa predici in asa fel incat sa vina trezirea spirituala. Binenteles ca el are alte idei despre trezire spirituala iar in acest moment apar ciocnirile, si asta nu pentru ca el sau ei nu ar vrea sa vina trezirea ci pentru ca acea biserica detine alte principii cu privire la trezire. Nu au aprofundat Scripturile, nu au trait cu Dumnezeu in fiecare zi, nu au cerut calauzire in rugaciune, nu s-au pocait in mod autentitc. Ceea ce au facut ei, au facut superficial. Ai auzit de argumentul asta:”eu asa am primit credinta, asa trebuie sa o tin”? Ei bine este temelia gandirii multor lideri religiosi si a multor „iubiti ascultatori”. Ce este diabolic in asta? Gresesc?

  • doar practica. daca tot vezi ca n-ai rezultate ceva e hibas. daca nu esti in stare sa faci voia Domnului, lasa pe altul, nu tine locul ocupat. apropos, vin alegeri si au inceput manevrele. ce zici cit de spiritual sau duhovnicesc este sa faci manevre? cine cistiga, Dumnezeu? cit Duh este in manevrele politice si cit om firesc? daca nu e duh, de la cine e duhul imbogăţirii, al egoismului si al mindriei? parca astea nu sunt intre darurile Duhului.

 4. Mi-as dori din toata inima sa nu ai dreptate. As vrea sa am argumente si sa iti arat ca realitatea e alta iar tu esti un simplu rautacios. Dar…sunt prea multe cazuri care imi inneaca ochii in lacrimi atunci cand privesc realitarea si raspunsul tau. Am insa o mare dilema care ma framanta multe clipe in sir, iar pentru ca nu am gasit raspuns, inca, am ales sa presor praf pe ea, pe dilema. Dar poate ma ajuti tu scap de asa ceva. Vedem ceea ce este rau, intelegem erorile grave din sistem, observam ca persoane corupte si pline de orgolii sunt in pozitii din care influenteaza oamenii, si influenta este, binenteles, negativa si pentru ca detinem datele respective, care ar trebui sa fie atitudinea si pozitia noastra?

  • buna intrebare! sa fiu sincer, una dintre actiuni este sa ne revendicam libertatea cuvintului si sa facem publice manipularile si ipocrizia tinuta la rang de virtute. fiecare epoca a avut un personaj care si-a asumat un rol important in treaba asta. poate in biserica penticostala lucrurile ar trebui sa fie si mai transante avind in vedere existenta prorocilor. in perioada VT unii si-au asumat riscul si au ramas in istorie, chiar daca au platit cu viata. a fost ioan botezatorul in premiera noului legamint. ma doare sufletul la cita ipocrizie exista in bisericile noastre si cita „implicare ce nu are nici o legatura cu Dumnezeu. unul dintre fratii „implicati” zicea in urma cu 25 de ani ca „Dumnezeu nu are voie de voluntari”. ok, n-are! dar cine isi asuma riscul sa dea pe fata ceea ce Dumnezeu uraşte? un fel de recontectualizare a efei masluite, a fratilor care isi vind fratii ca robi sau ii au ca robi si nu ii elibereaza, a celor care jefuiesc vaduva, orfanul, etc. de ce se tot predica despre binecuvintarile ce curg de la Domnul dar ne batem joc de Biserica Domnului? Alex, crede-ma, as vrea si eu sa n-am dreptate!

 5. Da,cu siguranta terbuie sa luam atitudine. Daca intelegem aceste aspect negative, atunci trebuie sa actiona. E primul impuls ce ma cuprinde si deja visez la o viata schimbata si o adevarata trezire. Insa ma ofilesc urgent cand imi aduc aminte ca au mai fost si altii care au trecut pe aici si au sfarsito rau uni chiar rau de tot. Cunoastem cazuri concrete. Dar cred ca cel mai mare rau nu este acela de a suferi pentru adevar, ci pericolul cel mai mare este sa sufere unul doi, totul sa fie innabusit iar oamenii sa nu ajunga sa cunoasca adevaratul Adevar. De aceea incerc sa privesc realist lucrurile, cu ajutorul tau si al altora, sa analizez posibilitatile, sa studiez teoriile, dar sa si aplic ceea ce desopar. Cred ca ceea ce am vorbit aici, si nu numai, sunt lucruri descoperite de Dumnezeu, iar daca El ne-a aratat asta, a facuto nu doar pentru a ne amorti constiinta scriind pe net, ci pentru a incepe sa se urneasca lucrurile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s