LBC-LST (8)


Şi a venit şi anul III. Am sosit cu vreo două zile înainte de deschiderea cursurilor şi ţin minte că Graham McFarlane, directorul cu studenţii români, era entuziasmat pentru că la scurt timp aveau să apară restul colegilor din ultimul an, împreună cu un alt coleg la cursul de MA (master). S-a prins că a comis o indiscreţie şi după ce s-a asigurat de discreţia mea, vorba sa, pentru a nu declanşa sentimente inutile de invidie, mi-a destăinuit că Dănuţ Mănăstireanu este alesul datorită faptului că era mult mai avansat în ale teologiei. N-am înţeles cine l-ar fi invidiat, poate cei rămaşi în ţară, pentru că nu cred că printre noi ar fi fost cineva capabil să facă saltul din anul doi direct în MA. Sau poate era doar prudenţa britanică.

În vacanţa de vară pe care am petrecut-o acasă am discutat doar cu unul dintre cei aleşi, Titi Bulzan, care a pus totuşi condiţia să vină însoţit de familie care avea să stea în Plumsted Common, în estul Londrei, acolo unde era şi biserica înfrăţită, o biserică Free Evangelical, The Slade. Dar cum se pare că nu a primit OK din partea factorilor de răspundere (RMS UK, LBC şi cîte or mai fi fost) nu a mai apărut deloc.

Tot în Arad mai era şi Onisim Mladin care nu a venit la LBC, dar credeţi-mă nu mai îmi amintesc motivele. Exista un barem al notelor şi al predării eseurilor, dar nu cred că aceasta ar fi fost cauza. De remarcat că în urmă cu ceva timp, mînat de dorinţa de a-i ajuta pe unii dintre studenţii mai „nevoiaşi” în ale studiului de pe lîngă Galaţi parcă, Les Tidball, directorul Romanian Missionary Society mi-a cerut mie şi unui alt student român să scriem vreo cîteva eseuri pentru cei din ţară. Cum nu mi se părea normal am refuzat, moment din care au început „meciurile” cu acest domn englez. În acelaşi timp l-am înştiinţat pe Graham McFarlane care s-a făcut alb la aflarea veştii, promiţînd „to take care of this”.

Într-o seară am dat cu ochii de noii veniţi: Mircea Mitrofan, Corneliu Boingeanu, Marius Mazuru, Ghiţă (George) Ille, Dorin Axente, la care s-au mai adăugat Florin Reţe şi încă un tînăr din Iaşi a cărui nume îmi scapă (Costel Gott, după cum apare în postul lui Dănuţ Mănăstireanu -vezi poza). Primul şoc pentru mine a fost că au călătorit traversînd Europa într-un microbuz de marfă.

Al doilea şoc a fost pentru mulţi dintre ei la vederea LBC-ului ce părea next door to hell datorită etosului complet diferit de cel românesc. Ţin minte că unul dintre colegii de an era speriat de-a binelea, emanând o evidentă aură de fundamentalism. Dănuţ Mănăstireanu era probabil cel mai relaxat, pe locul doi fiind Dorin Axente, necăsătorit la acea dată. Nu pot uita cît de bucuros a fost Dănuţ cînd şi-a găsit un duhovnic! Suna ortodox, dar suna bine. Un alt şoc a fost atunci cînd Tavi Baban mi-a spus că în ciuda faptului că îi spusesem administratorului colegiului, David Bradley să nu dea altcuiva busa noastră ea a fost ridicată de către Less Tidball fără acordul nostru. Cu alte cuvinte, dacă mergeam la poliţie am fi putut reclama un furt calificat cu complicitate. Aşa cum am mai pomenit ultimii bani rezultaţi în urma acestui furt i-am primit înapoi abia în aprilie. Ca urmare a acestui conflict Tavi Baban a fost catalogat ca element recalcitrant, etc., etc.

În fine am devenit a doua naţiune ca mărime la LBC după englezi şi am început să ne pregătim de „finals”, adică examenele de sfîrşit de an. Am ales opţiunea „long essay” pentru a demonstra că sunt în stare să fac research şi am cravaşat către linia de sosire. Examenele noastre au avut prioritae pentru că trebuia şi evaluarea unui examinator extern aşa că şcoala s-a terminat cu o lună înainte de primirea diplomelor.

Aş fi putut fi primul la ieşirea din sală la cursa pentru trasul clopotului din bibliotecă ce indica că tocmai se ieşise o nouă promoţie, dar i-am lăsat această onoare unei negrese mici, de circa 1.50, dar iute ca argintul viu. A urmat o lună de relaxare. În ultimul trimestru am făcut mai multe analize care de care mai ciudate, incluzînd endoscopie la Mount Vernon Hospital din apropiere datorită faptului că aveam fel de fel de simptome ciudate. Credeam că mi-a sosit sfîrşitul.

Credinţă deşeartă, toate simpomele dispărînd curînd după predarea eseului de 10000 de cuvinte despre conceptul de Satan din Noul Testament. Cine m-a pus să scriu despre aşa ceva? Ulterior doctorul colegiului m-a chemat să mă informeze că nu mi-au găsit nimic, eu spunîndu-i că nu mai simt nimic, aşa că am dat vina pe stress. În ziua cînd s-au comunicat rezultatele am plecat în Londra pentru a face aşteptarea cît mai uşoară.

La venire tot citeam tabelul şi nu înţelegeam în ce categorie eram. M-am liniştit cînd citind a treia oară am înţeles că eram clasificat upper second, deci mă calificasem pentru research. Ca urmare trebuia să vin cu o propunere de research în faţa unei comisii, în cazul meu formată din Tony Lane şi Max Turner. Voiam un subiect în domeniul Istoriei Bisericii, dar singurul specialist era Meic Pierse, care încă nu supraveghea doctorate.

La prima înfăţişare am picat, unele subiecte fiind prea evidente, comisia spunîndu-mi „all Catholic theologians will agree with you” atunci cînd am propus un subiect despre papa Ioan Paul II şi trimiţîndu-mă să mă mai gîndesc. Cum la vremea respectivă eram în termeni foarte buni cu Paul Negruţ care tocmai îşi termina doctoratul, i-am făcut o vizită pentru că locuia foarte aproape de şcoală. În cîteva minute l-am pus în temă şi mi-a dat cîteva idei: mi-a dat o carte despre Biserica Greco-Catolică să mă inspir, mi-a propus să scriu o teză cu un titlul asemănător cu al său în domeniul greco-catolicismului şi mi-a spus să fiu mai hotărît, încercînd să-i pun pe cei din comisie în poziţie de inferioritate, pentru că eu jucam cartea atacului, ei cea a apărării. Zis şi făcut.

La următoarea înfăţişare le-am propus o teză despre biserica Greco-Catolică din Transilvania, foarte asemănătoare cu cea a lui Paul Negruţ: The tension between the dogma and practice in the Greek-Catholic Church of Transilvania şi la întrebarea lor cine îmi va supraveghia mie o astfel de teză, le-am servit fără să clipesc textul „I am sure that given Tony’s experience in research and supervising he will be able to achieve this”… Au rămas o clipă pe gînduri, dar am înţeles că am cîştigat partida atunci cînd nu au putut spune nu. Pe asta am mizat şi eu. Eram oficial înscris la MTh-PhD.

După o croazieră pe Tamisa şi după ceremonia de înmînare a diplomelor, unde am rostit un scurt, dar foarte aplaudat speech, (o fotografie de final, cu toţi românii şi cu Peter Cotterell, principal, pe blogul lui Dănuţ Mănăstireanu, Persona) am plecat spre casă, după ce am petrecut ultima seară cu colegii la pub. Era duminică dimineaţa 3 iulie 1994.

S-a încheiat, un capitol, a început un alt capitol, total diferit.

Pentru cei ce doresc să citească o scurtă istorie a LBC-ului vezi http://en.wikipedia.org/wiki/London_School_of_Theology.

7 comentarii la “LBC-LST (8)

 1. Citeva precizari si comentarii:
  1. Alaturi de Titi Bulzan, in programul MA au mai fost invitati Beni Faragau (care a refuzat in principiu pentru ca nu suporta unorul muscator al lui Graham, si Adi Pastor, care a decis ca nu poate lasa Editura Logos, al carei director era, daca plecam si eu, care eram redactor-sef.
  2. ‘Duhovnicul’, in cazul meu, a fost Graham McFarlane, cu care am avut o relatie speciala, care continua si acum.
  3. Pe Marius il chema Mazuru, NU Majuru, si era din Birlad. Cred ca este pe undeva prin America acum, ca si Costel Gott, despre care nu mai stiu mai nimic.
  4. A fost frumos, iar pentru unii dintre noi, ca mine, si foarte lung – lucrind full-time si calatorind foarte mult, mi-au luat zece ani sa termin doctoratul inceput imediat dupa masterat, in 1994 in toamna.

 2. Pingback: LBC-LST (8) « Pasarea Phoenix Remixed & co « Persona

 3. Conflictul de care pomenesti este unul de care nu imi amintesc cu placere. Persoana amintita a luat bursa de la colegiu, dupa ce colegiul mi-o majorase, in anul 2, si mi-a dat doar jumatate din ea, restul fiind daruit altor studenti, ca ajutor sau rasplata pentru cadouri si lingusiri, in vreme ce acestia nu primisesera vreo bursa speciala din partea colegiului. Exista un factor agravant in toata aceasta poveste: eu eram acolo cu sotia si doi copii, iar manevra aceasta ne-a afectat ca familie. De aceea sotia si-a cautat serviciu in Anglia, iar eu am cautat sponsori independenti, asa incat programul MTh / Phd, de 4 ani, l-am parcurs ca student independent, beneficiind, din nou de o bursa a colegiului acordata cu precizari si dedicatie clara, fara participarea SMR, plus alte doua surse majore. Imi amintesc si astazi de telefonul primit de la sotia persoanei amintite in text: ei, uite ca noi nu te mai sustinem la PhD, ce o sa faci acum? Raspunsul meu a fost: am venit aici increzandu-ma in Domnul, conform chemarii mele, si stiu ca daca este voia lui sa continui studiul, il voi continua intr-un fel sau altul.

  • tavi, imi amintesc si eu de experientele de felul asta, interesant ca acest individ era foarte interesat de banii altora. este remarcabil faptul ca te-ai angajat la doctorat cu resurse pe care le-ai aflat singur.
   catre finele doctoratului el si sotia de care ai pomenit erau foarte contrariati ca i-am anuntat ca vreau un bilet de avion pt a sustine examenul de final. drept raspuns au facut totul ca sa nu raspunda la emailurile si telefoanele mele. tony lane s-a trezit la mijloc pt ca nu am avut alta modalitate de a-i atentiona si de a da pe fata teatrul ce il jucau. la ceremonia de inminare a diplomei ea mi-a sarit in fata ca „vai ce socati au fost cind tony i-a sunat ca eu termin…” şoching!!! ultimul episod a avut loc in toamna la mine acasa, el mirindu-se tot asa, la un moment dat chiar si eu credeam ca s-a reeditat minunea de la maghavit. voia sa continue cu mine pe buletinul lor de news. refuzul nu l-a prea luat in serios si la plecare a mototolit niste bani in pumn si a vrut sa mi-i lase in mina in semn de adio. sunt un tip vigilent, asa ca l-am intrebat ce e cu „aia”. l-am refuzat si a insistat. cum tot nu pricepea, sau nu voia sa priceapa, i-am spus sa ii tot adune si daca cumva o sa am nevoie o sa apelez la el. daca tot voia sa imi spuna ca a gresit in ceea ce ma priveste, trebuia sa o faca altfel. banuiesc ca stia cum, dar nu a vrut. la fel ca si in cazul tau. de atunci nu l-am mai vazut sau auzit. nevasta-se a vrut sa se faca friend cu mine pe feisbuc. la sfintu ashteaptă! dupa viva, tony m-a invitat la restaurant si a susţinut ca eu am fost de vina in tarashenia de la final ca trimeteam emailurile unde nu trebuia si computerul meuu avea ceva hibe. englez la englez nu scoate oky! bine ca s-a terminat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s