Bacul bata-l vina!


Examenul de maturitate, cum îi spuneau comuniştii în anii 60-70 s-a transformat în bacalaureat. Dexonline spune că bacalaureatul este bac, fără să dea o definiţie concretă. un alt dexonline, pe care îl folosesc în mod obişnuit spune despre bacalaureat:  BACALAUREÁT, -Ă I. s. n. examen de absolvire a liceului, care urmărește să verifice dacă absolventul a atins nivelul adecvat de cultură generală și de maturitate intelectuală; titlul obținut; bac3 (2). II. s. m. f. posesor al unui asemenea titlu. (<fr. baccalauréat, lat. baccalaureatus).

În perioada interbelică era o mîndrie să fi bacalaureat şi nu prea mulţi români se puteau mîndri cu titlul acesta. După 1944 situaţia s-a menţinut pînă cînd învăţămîntul a luat-o spre era comunistă. Dar şi atunci era un examen normal fără trucuri. Se dădea la multe materii, după care s-a mai simplificat. Să nu uităm că liceul se termina cu 11 clase, existînd chiar şi pentru puţin timp cu 10 clase. Deci la 17 ani erai bun de intrat la facultate, iar la 21-22 o terminai. Cunosc pe cineva care a terminat în felul acesta şi a fost pus şef de şantier peste vreo 5000 de oameni!

Diferenţa a apărut cînd învăţămîntul a avut un plan de realizat. Trebuia să dea atîţia absolvenţi în cutare domeniu, atîţia în altul… Nu era greu de făcut dacă mai lăsai mai moale la calitate pentru a obţine cantitate. Aşa am trecut şi eu bacul. Nu ştiu dacă era un fenomen generalizat. Dacă picai erai marcat, dar mai aveai o şansă. Puţini erau din aceia care nu îl obţineau în cele din urmă. Dar pe atunci (1974) nu se punea problema concurenţei pentru un job, pentru că aveai repartiţia asigurată şi dacă nu te încadrai în „cîmpul muncii” era bai cu statul. În plus, dacă nu aveai habar de cîteva materii sau dacă nu luai meditaţii, adică să îngraşi porcul în sistem privat, nu aveai ce căuta la facultate. Examenul de admitere făcea trierea. Ce s-a schimbat acum? Nu mai există acest examen. Ca atare nu mai contează prea mult ce faci la liceu, contează doar nota de la bac. Aici a intrat în joc corupţia. S-a dat liber la bac şi cum nimeni n-a mai învăţat nimic. Pentru că dacă te faci că predai nu poţi să ai pretenţia să dai note pe drept, nu?

Şi aşa ne-am trezit cu camere de luat vederi, microfoane şi un mic procentaj de trecere la acest examen. Oare ce se va întîmpla de acum încolo?

Un comentariu la “Bacul bata-l vina!

 1. superba melodia.
  „Pentru că dacă te faci că predai nu poţi să ai pretenţia să dai note pe drept, nu?” CORECT
  E TRIST! si jalnic…!
  Ma intreb de ce nu am putut implementa un sistem educational al unei tari dezvoltate? La nemti functioneaza? FUNCTIONEAZA…. atunci un copy si un paste…. si gata!
  E dezastru! Profii nu sunt platiti… nu sunt motivati… consecinta? JALLLLLLLLLEEEE.
  Alex … uite ce fac unii directori pentru a motiva personalul didactic si nu numai.
  La liceul Baptist din Arad … sunt camere functionale in toate clasele.
  BIG BROTHE-RED-IS waching you! Deci … profesorii vor preda cu mai mult zel, nu se vor mai scarpina, elevul va zambi frumos … nu va copia…
  E o facatura. Nu asa se pune problema…
  Ce vor face pruncii tai? daca sistemul nu se schimba… ce le spui?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s