Economia de piaţă: s-au dus eroii, euroii, s-au dus şi vrăjitoarele (tva)


Aţi remarcat că după revoluţie aveam eroi, contra-eroi, anti-eroi şi lichele? Acum parcă s-au dat toţi la fund. Poate nu mai sunt momele, poate nu mai sunt condiţii. Vă amintiţi de Mudava? Da de Cosma? Dar de Dinescu, Nicolaescu, Iliescu, Mazilu, de Marcu de la Timşoara, cel cu „mesele mă vor!” şi alţii de care nu am mai auzit nimic? Ce lume pestriţă! Apoi Bivolaru I, Bivolaru II, unul cu frauda şi altul cu Misa? Ehehei! Cîte reîntoarceri nu a avut Iliescu, spre deosebire de Petre Roman. Chiar şi Cosma, venea şi revenea de nu mai ştiai cînd se va termina cu „ail bi bac!”-ul lui! Şi acum ăşi face partid. Iată cel puţin un om care ştie ce vrea şi care a stat la pîrnaie pentru convingerile sale. Acum avem parte doar de oameni care ştiu să facă sau să piardă bani. Nu mai găseşti un idealist, un erou în adevăratul sens al cuvîntului. A murit papa Ioan Paul II, cu ce ne-am ales: cu un neamţ! Care e ultimul erou neamţ pe care îl ţineţi minte? Bine că papa nu e rus sau chinez. dar vom ajunge şi acolo! Dar mai întîi va trebui să fie negru. E normal după un preşedinte negru în SUA. Mă întreb ce va urmea: un drac alb în black market?

L-am aşteptat pe Terminator în pragul Mileniului, la alinierea planetelor şi apoi la sughiţurile marelui şi bătrînului prezicător american de apocalipse ce aburise o lume întreagă. Şi am trecut de la inflaţie la denominare, apoi la împrumuturi multe şi consum în draci, de numai caritasul putea face faţă, şi apoi am ajuns în nenorocita asta de criză pe care au provocat-o americanii şi din care ne-au scos politicienii noştri mincinoşi de vreo cîteva ori (oare ce şi cine ne-o fi băgat din nou şi din nou că nu mi-e clar…). De la leu la ron şi apoi la euroi, eroii au sunat din trîmbiţa consumului pentru a intra în datorii mai mici sau mai mari şi a deschide cutia Pandorei sau cea a fiarei fără a cărui semn pe mînă sau frunte (dea Domnul să nu fie bar-codul din paşapoartele noastre, nici cel de pe pungile de la cumpărături!) nu vom putea vinde sau cumpăra nimic.

Şi iată din nou vrăjitoarele. Ce prost e românul şi românca să dea bani MULŢI pe aşa ceva. Adică noi, o ţară eminamente creştină ce stă ore în şir să pupe moaşte, se calcă în picioare şi leşină de post, se duce la vrăjitoare care fac, desfac, aranjează apele, bolile, banii, viitorul, trecutul şi prezentul. Parcă astea erau de domeniul lui Dumnezeu. Cine i le-a deturnat? Păi cum cine, dracu! Cu toată magia albă? Da, pentru că nu există magie albă, neagră sau roz. Magia e de la dracu ce se numeşte Satana, adică de la tartorul cel mare.  Atenţie, nu e vorba de prestidigitatorie sau scamatorie!

Asocierea vrăjitoare-cămătari e concludentă. Dacă erau cinstite vrăjitoarele s-ar fi asociat cu poliţiştii, cu doctorii sau cu politicienii! Ân nici un caz cu cămătarii. Dar cămătăria în poporul nostru e ilegală doar de cîteva zile, aşa că putem spune că n-au ştiut, şi de acum în colo, lucrurile se vor schimba în bine.De ce nu s-au dus la vrăjitoare cu criza? De ce nu sunt vrăjitorii mai buni ca vrăjitoarele, că bărbaţii sunt mai buni în toate domeniile tipic feminine? Vorba românului: n-are contează! Bine e că acum justiţia, cu care nu s-au asociat vrăjile şi vrăjitoarele o să le lichideze. Cu toate că dacă sunt în joc mulţi euroi, s-ar putea să iasă nişte formule magice: în curînd e eliberat Sile Cămătarul. Vă las. Mai bine mă duc şi mă relaxez. Cu un serial clasic: „Ce vrăji a mai făcut nevastă-mea”!

Urmează „E dracu mai mare şi mai tare sau escrocii îl fac mare pe Satana?” (trii)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s