Viaţa este scurtă


Cu puţin timp înainte de a pleca de le ubeo am citit o carte scrisă de un american despre public relations. Tipul fusese operat de cancer, nu mai avea mult de trăit că nu era nici tînăr, dar a scris o carte care reprezenta experienţa lui cu PR din 50 de zile parca. Printre altele el zicea „Life is short, eat desert first! ! Asa ca am adoptat lozinca, pentru că pentru mine viaţa e mult prea scurtă să mă mai joc de-a ceva. Iniţial am crezut că lozinca are conotaţii mult mai egoiste, dar n-a fost aşa. Nu are nimic imoral, e doar dorinţa de a abandona ceea ce nu îşi place şi a face ceea ce îţi place, evident în limitele normalului.

Dar se pare că nu el a inventat zicala. Ea este atribuită unei americance, Sue Ellen Cooper, fondatoare a Red Hat Society, care a scris în Welcome cam aşa:

„When I am an old woman I shall wear purple

With a red hat that doesn’t go and doesn’t suit me.”

Aici aş vrea să fac şi eu o paranteză: în primul rînd nu am văzut nicidată care este rostul doliului la creştini. Da, îmi dau seama că există zile de plînset după ce cineva drag se duce la Domnul, dar dacă se duce la Domnul, barem să nu mai purtăm negru ca unii care nu credem că se duce la Domnul, ci putrezeşte în mormînd şi totul s-a terminat cu slujba de la groapă. Oricum eu las cu limbă de moarte, cum se zice la noi în popor că la înmormîntarea mea familia nu va purta negru, nu se vor cînta marşuri funebre şi nici nu se va face tradiţionalul priveghi. Şi nici n-am nevoie de predici lacrimogene. Nici de pastori care să dea în sus ţi în jos cu familia, biserica şi alte forme de organizare a societăţii. Clar? Nu că aş pleca pe lumea cealaltă mîine, dar e bine să se ştie! Emoticons cenzurate.

În ciuda faptului că se număra printre zicalele ei favorite, nu ea este cea care a spus-o pentru prima dată. A fost atribuită mai multor oameni faimoşi cum ar fi Katherine Hepburn, Ogden Nash şi Mark Twain.

Totuşi originalul nici măcar nu suna aşa, ci „Life is uncertain. Eat dessert first” spusă de către Ernestine Ulmer, o scriitoare foarte citată, dar cvasi-necunoscută de origine rusă, ne numele său întreg Ernestine Christine Ulmer Frank.

Deci, viaţa e prea scurtă să mi-o pierd cu nimicuri şi să pierd desertul, care e încununarea mesei. Aşa cum nu vreau să mai îmi pierd timpul cu lucruri inutile prin biserică atunci cînd desertul mă aşteaptă sus.

10 comentarii la “Viaţa este scurtă

 1. ha ha ha….:))) in primul rand am vazut foarte multe cazuri de leucemie rezolvate,chair eu am o foarte buna prietena al carui fiu a avut aceasta maladie,iar acum e sanatos tun,joaca fotbal.Asa ca nu te pregati pentru desert,posibil sa mai ai inca multa treaba pe aici.O zi minunata !!!

 2. La inmormantarea ta, daca o sa fie sa mi-o iei inainte, promit sa vin imbracat in costum rosu (e o culoare care ma prinde bine) si cravata cu bulinutze. Daca ma lasi sa zic si eu doua vorbe, o sa spun si o poanta bune despre cei ce adorm in Domnul (nu ti-o zic acum, o s-o auzi atunci!). 🙂
  Daca ti-o iau eu inainte … ma mai gandesc. 😦
  In orice caz, merci, a fost recomfortant sa citesc asta acum …

   • Eu sa ma duc primul … putin probabil, dar hai sa zicem: vreau costumatie baptista standard la barbati, femeile fuste lunci si cu batic regulamentar, iar predicile sa fie folosite ca pretext de evanghelizare pentru paganii care se vor rataci prin jurul sicriului meu …

 3. Hm…inca un lucru in comun…..asta cu inmormintarile si priveghiul si gurile casca….(le dormi mai mult lipsa, nu?)
  Cit despre comentariul dlui Dyo….am murit de ris! Persoana de la primul comment va ingroapa deja? Ha ha!

 4. nu sunteti normali … ce glume macabre… glumeam.
  desertul e doar sus (eventual in camera de sus)? pierderea de timp e doar la biserica?
  si eu am hotarat sa vad … desertul din orice lucru si orice experienta. Acum… si eu si tu Alex… ne permitem sa infulecam desertul… la greutatea noastra…
  dar stai… nu crezi ca merge si… aperitivul? siiiii ma mai gandesc la niste sarmale…
  si cand te gandesti ca dupa ce trecem le cele vesnice … unii vor infuleca in urma noastra sarmale … si isi vor desfata burta cu desert(uri). Hai sa nu le dam satisfactia asta… e vremea sa infulecam … si aperitivul si supa de pui (de casa)si olecuta de ceafa de porc vegetarian… si … desertul. In rest? … sa nu ne pierdem timpul cu obezii (vorbesc in metafore)… nu vreau sa supar pe nimeni…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s