Sexualitatea, credinţa şi Dumnezeul creştin (4): violenţa


De cele mai multe ori bărbaţii îndrăgostiţi cred că femeia pe care o iubesc e un înger. Nimic mai greşit. Chimicalele eliberate de creierul nostru ne fac să avem o teologie complet greşită. Pe de altă parte, alţi bărbaţi, poate şi ei îndrăgostiţi, asociază femeia cu demonii. La fel, dacă nu chiar mai greşit! Dar dincolo de aceste greşeli, iubind sau urînd pentru că nu are aces la obiectul iubirii sale, atît femeia cît şi bărbatul recurge la violenţă. Ea poate fi pasivă, actică, verbală sau psihică. Un lucru este clar: atunci cînd nu ştim să ne exteriorizăm sentimentele ce provin din sexualitatea noastră, celălalt suferă.

Recent un fost partener şi-a descărcat pistolul în persoana pe care o iubea şi pe care o privea ca pe o posesiune personală. Ba n-a fost destul, în ura şi gelozia sa a mai făcut cîteva victime.  Pe de altă parte auzim de bărbaţi sau femei care se sinucid pentru că nu reuşesc să îl facă pe celălalt sau pe cealaltă să fie suficient de sensibil la sentimentele sale. Dragostea şi sexualitatea în alianţă dau de multe ori reacţii imprevizibile, violente, ce lasă sechele.

De cealaltă parte a acestui tip de comportament, de obicei inacceptabil, auzim despre sinucideri în disperare de cauză. Acum cîteva zile o fată s-a aruncat de la etajul superior al unui imobil ca să scape de viol. A scăpat, dar nu se ştie dacă rămîne în viaţă. În Maroc o altă fată după ce a fost violată şi tribunalul a decis să îi fie dată de soţie violatorului s-a sinucis, punînd multe întrebări unei naţiuni care pînă atunci a considerat bună legea căsătoriei cu violatorul. Ce poate fi în mintea unui bărbat/băiat mînat doar de hormoni şi gata să îşi pună în valoare muşchii?

Un copil mai mic strică jucăria pentru ca un alt copil să nu se mai poată juca cu ea. Aproape că aş accepta asta din partea unui adolescent. Dar din partea unui om matur? Puterea şi sexul formează o asociaţie exploatată în filme, cărţi, jocuri, tocmai pentru că este atît de des şi de atîta timp întîlnită în societatea omenească. Este oare de origine animalică, instinctivă? O fi, dar atunci cine sau ce este omul? Cine sau ce este Dumnezeul lui şi unde se vede credinţa care te apropie de un Demnezeu care îşi spune dragoste?

Există „fraţi” care îşi violează surorile, soţiile, fiicele. Ciudat? Nu. Monstuos! Soţii fac caz de un anumit verset, dar cum se face că le uită  pe toate celelalte care spun ceva despre dragoste, iubire, îngăduinţă, credinţă, acceptare, etc? Bărbaţii au memorie scurtă? Hai să nu ne ascundem după stereotipuri şi scuze de doi bani! Sexualitatea exprimată ilegal este un alt capitol extrem de dureros, ce mă face să mă întreb dacă nu cumva Freud a avut dreptate, cel puţin în ceea ce îi priveşte pe unii dintre noi.

Nu totdeauna a fi implicat într-o relaţie sexuală este a fi şi îndrăgostit pentru că „a face sex” nu este egal cu „a face dragoste” chiar dacă acestea două sunt confundate de unii. Dincolo de violenţă şi de efectele imediate ale acesteia, călcarea unui tabu universal  duce la traume pe termen lung ce depăşesc ca efect violenţa iniţială. În domeniul sexualităţii, dar mai ales atunci cînd aceasta este asociată cu posibilitatea declanşării violente a instinctelor primare, a  acţiona fără a gîndi sau a da curs instincelor în dauna raţiunii nu evidenţiază altceva decît potenţialul primar lipsit de stăpînirea de sine. Dar tocmai stăpînirea de sine este specifică eroulu/ieroinei care vede în cel/cea iubit/iubită un partener demn de încredere, respect, dragoste, împreună cu aprecierea şi punerea în valoare reciprocă a sexualităţii.

Şi în final, să nu uităm că femeia prinsă de gloată pe cînd săvîrşea păcatul nu îl săvîrşea de una singură şi poate nu a fost ea care l-a iniţiat. Cel puţin, după cîteva momente de linişte bărbaţii au ajuns la concluzia normală pentru o astfel de întîmplare. Şi la acest capitol al sexualităţii, bărbaţi sau femei, toţi suntem egali.

8 comentarii la “Sexualitatea, credinţa şi Dumnezeul creştin (4): violenţa

  1. Un articol scris cu multa indrazneala, despre un subiect foarte fierbinte in zilele noastre, dar din pacate pastrat cu strictetze intr-o zona interzisa discutiilor, intrebarilor si invatzaturilor corecte ale Scripturii. Daca Biserica nu-si invata tinerii CORECT in privinta sexualitatii din perspectiva lui Dumnezeu, cu sigurantza este cine sa o faca: lumea in care traim!!
    Cine are urechi de auzit, sa auda si ochi de vazut, sa vada! – spune Cuvintul!

  2. „Pe de altă parte auzim de bărbaţi sau femei care se sinucid pentru că reuşesc să îl facă pe celălalt sau pe cealaltă să fie suficient de sensibil la sentimentele sale.”

    Aş vrea să vă întreb dacă nu cumva s-a strecurat o greşeală şi aţi omis un „nu” între „pentru că” şi „reuşesc”.

    Altfel, pentru mine e destul de confuză această afirmaţie.

    • „If Adam and Eve had not sinned, God might have created children for them without the need of intercourse” – asta mi se pare tare! de unde e informatia asta, pe ce canale? mie mi se pare ca isus a fost intruchiparea perfecta a umanitatii noastre. a fost si el creat prin femeie. chiar daca altcumva. in rest nu a spus nimic despre faptul ca relatiile sexuale normale intre un sot si o sotie ar fi pacat sau altceva. mi se pare ca daca era asa ne.ar fi spus. parerea mea…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s