Despre Alexandru Nădăban


Ca nu cumva să mai fiu confundat cu un alt Alexandru Nădăban, prof sau jucător de fotbal, cu Fred Nădăban, cu Wilhelm Tell sau cu cine ştie cine, m-am lăsat convins să îmi scriu o bucăţică de sivi în stilul meu caracteristic.

Nu vă mai spun cînd şi unde m-am născut că nu e chiar aşa de relevant, nici unde am trecut prin cămin, grădi sau alte forme de învăţămînt pre sau post uterine. Cert e că pînă la 7 ani împliniţi nu am ajuns la şcoala primară, deci nu am fost, nu sunt şi nici nu voi mai fi vreun geniu de nici un fel. Acum că am stabilit asta, pot să vă mai spun că nu am fost răpit de vreun ozeneu, nici de vreun înger mai mult sau mai puţin rătăcitor. Gad forbid! Ba, pe cînd eram la şcoală mă luptam din greu cu ştiinţele exacte de credeam că am probleme de dezvoltare a unui organ anume. În fine, la terminarea liceului nu am reuşit să mă fac remarcat decît prin faptul că am reuşit să iau bacul şi că am avut cea mai mică medie la socialism ştiinţific.

În ciuda faptului că am trecut prin armată nu mi-am propus să ajung mai sus de gradul de soldat-fruntaş, ceea ce pe vremea aia nu era chiar aşa de rău. Totuşi pot să mă laud cu diploma de „Cititor fruntaş” pe care o las moştenire fiilor mei care au tot atît de multe în comun cu cititul cît are televizorul cu logaritmii. Ei şi voi! Era doar o figură de stil… Sper să îi văd într-o zi la o emisiune anume de pe Discoverii ducînd la amanet diploma şi încasînd pe ea circa 1 milion de marafeţi.

Cursurile de programare pe calculator făcute cu cel mai bun informatician de la Centrul de Calcul Teritorial Arad, domnul Giurgiu (toată stima şi respectul meu, domnule Giurgiu!), nu mi-au servit la nimic, aşa că am ieşit în şomaj în 1991 cu aceleaşi studii cu care am intrat în cîmpul muncii. Cel puţin nu ca şi cînd aş fi intrat într-un cîmp minat. Am scăpat neatins!

Dar să fim serioşi! În 1991 am început cursurile de licenţă (BA) la London Bible College, actual London School of Theology, un colegiu (ceva mai mare ca o facultate, ceva mai mic ca o universitate) evanghelic independent, evident din Londra, Marea Britanie, Europa. Era la vremea aceea considerat cel mai tare colegiu evanghelic independent din Europa. N-am ştiut eu asta, dar mi s-a spus. De ce nu m-am dus la Institutul Teologic Baptist din Bucureşti sau la recent deschisul Institut Baptist Emanuel din Oradea? Pentru că nu mă interesa.

După absolvire, în 1994 am intrat în programul de MTh, adică un tip de master degree în care scriai o teză de 40000 de cuvinte în doi ani, la distanţă. N-am ştiut eu în ce m-am băgat! Am fost inconştient, şi nu pentru ultima oară! După trei ani, dacă reţin exact, am upgradat la PhD şi în final am obţinut titlul de Doctor of Philosophy al Universităţii Brunel, Londra în anul 2003.

Teza are lungul şi alambicatul titlul „A Historical Analysis of the Origin and Early Development of the Greek-Catholic Church in Transylvania (1697-1761). The Influence of the Tension between Dogma and Practice within the Rural Communities of Transylvania” (http://perichoresis.ro/theologia/images/Teologi/romanian%20evangelicals%20with%20doctorates%20in%20theology.pdf).

Teza există fizic în British Library şi puteţi verifica asta copiind adresa cam lungă în broserul dvs: http://explore.bl.uk/primo_library/libweb/action/search.do?dscnt=0&vl%28174399379UI0%29=any&frbg=&scp.scps=scope%3A%28BLCONTENT%29&tab=local_tab&dstmp=1334861387405&srt=rank&ct=search&mode=Basic&dum=true&tb=t&indx=1&vl%28freeText0%29=A+Historical+Analysis+of+the+Origin+and+Early+Development+of+the+Greek-Catholic+Church+in+Transylvania+%281697-1761%29.+The+Influence+of+the+Tension+between+Dogma+and+Practice+within+the+Rural+Communities+of+Transylvania&vid=BLVU1&fn=search

Ca să nu îi las singuri pe unii dintre studenţii mei m-am coborît la nivelul lor şi am mai obţinut o licenţă în teologie, tot la UBEO, absolvind cu licenţă la Universitatea Bucureşti în teologie pastorală în anul 2001. Lucrarea de licenţă a fost unul dintre capitolele tezei mele de doctorat care era deja gata.

Am predat timp de 10 ani la Universitatea Emanuel din Oradea Istoria Bisericii, ceva eclesiologie, ceva erezii moderne şi o nimic din istoria culturii şi civilizaţiei. Am mai predat la Facultatea de Teologie Didactică Betania Arad (partea Univ „Aurel Vlaicu” Arad) cîteva cursuri, printre care Istoria creştinismului, Eclesiologie, Teologia Noului Testament, Erezii moderne.

Am o experienţă de peste 5 ani în domeniul dialogului cu deţinuţii de drept comun căpătată în Anglia şi România.

Am tradus nişte cărţi, poate cea mai importantă fiind J. Hill, Ghid al istoriei creştinismului, la http://www.ecasacartii.ro/index.php?getCmd=carte&getPid=237

contribuind şi la Dicţionar de simboluri biblice, http://www.ecasacartii.ro/pdf/pdfpagini/357.pdf, ambele la Editura Casa Cărţii, Oradea.

Nu am predici pe net, nici înregistrate, cu excepţia uneia de anul ăsta (care a fost oferită ca probă împotriva mea şi a concepţiei mele de autoritate chipurile), doar cîteva apariţii la radio Cireşarii şi Alt fm în domeniul comunismului, al liderilor şi al familiei.

Sunt adeptul unui creştinism deschis, nedogmatic, sincer, după modelul Domnului Isus Cristos.

9 comentarii la “Despre Alexandru Nădăban

  1. Din eseul lui Mos Ion Roata, „Anania si Safira ” ,capitolul : „Pricing for Profit ” :
    -FROM NEW AMERICAN TRANSLATION OF THE BUSINESS BIBLE PARAPHRASED -:
    ” Americanilor ,duceti-va in toate continentele lumii ,facand afaceri si (cu) ucenici , botezandu-i sub auspiciile organizatiei voastre „-nonprofit -” , in numele tatalui vostru, a fiului vostru si a unui duh de succes pur personal si publicitar – „

  2. Salutare sincera !. Imi cer scuze ,intentia mea a fost sa postez acest paragraf al meu, ( ce cuprinde’n maduva cat si’n clorofila lui , multa ,multa dezamagire crestina ),pe blogul dumneavoastra ,la categoria „umor negru ” -ori poate la aceea cu „ce-au mai inventat bogatii ? „. Dupa cum poate ati citit prin alta parte ,din „ponticele si poticnirile ” lui Mos ion Roata,acum dupa aproape patru decenii traite in sanul „Americii Evanghelice „, m-am decis sa zic raspicat, cu voce tare , cu mana pe inima : „-dau un ranch intreg si un cal mustang appaloosa cu sa cu tot , pentru un misionar crestin, dezbracat de sine !.
    Cu deosebit respect , Mos Ion Roata

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s