Un erou mai puţin cunoscut: Dalton Trumbo


Sursa WIKIPEDIA

James Dalton Trumbo (9 decembrie 1905 – 10 septembrie 1976), scenarist şi scriitor american. A făcut parte din grupul Hollywood Ten, ce a refuzat să depună mărturie în faţa  Comitetului pentru investigarea activităţilor anti-americane (HUAC) în 1947 în perioada investigării influenţei comuniste din industria filmelor. Lui Trumbo i s-au decernat două Premii Oscar în timp ce era pe lista neagră a celor cu interdicţie de a lucra în domeniu; unul a fost atribuit unui  front writer, celălalt lui Robert Rich, nume folosit de Trumbo ca şi pseudonim.

Lista neagră a fost desfiinţată în 1960 cînd şi-a pierdut credibilitatea. Lui Trumbo i s-au recunoscut meritele pentru două din cele mai bune filme (blockbuster): Otto Preminger a făcut public faptul că Trumbo a scris scenariul pentru, Exod, iar Kirk Douglas a făcut  public faptul că Trumbo a fost cel ce a scris scenariul pentru  Spartacus. Apoi, înainte de a fi instaurat ca preşedinte la Casa Albă, John F. Kennedy a spart blocada celor ce pichetat cinematograful pentru a vedea filmul.

Fiul lui Trumbo, Christopher a scris o piesă cu titlul Red, White and Blacklisted (Lista roşie, albă şi neagră) bazată pe scrisorile scrise de tatăl său din perioada Listei negre (2003), ce a fost jucată în New York în 2003. Aceasta a fost adaptată ca film, el adăugînd materiale din filmările documentare  Trumbo (2007).

În 19 decembrie 2011, Uniunea Scriitorilor din America (The Writers Guild of America) a anunţat că lui Trumbo i se vor recunoaşte meritele pentru contribuţia sa la scrierea scenariului în 1953 a comediei romantice Vacanţă la Roma (Roman Holiday), după 60 de ani .

În final un foarte scurt fragment din filmul Spartacus. Erou pozitiv în perioada comunistă cînd numele său se contopea cu răvrătirea împotriva stăpînilor şi apărarea celor slabi,  Spartacus a fost uitat în perioada actuală. Cred că aceste minute din film sunt extrem de sugestive pentru ce a însemnat Spartacus într-o lume a stăpînilor ce nu ne este necunoscută nici azi.

Iată cum o înfrîngere militară poate fi transformată într-o victorie morală.

Un comentariu la “Un erou mai puţin cunoscut: Dalton Trumbo

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s