Iluzionismul şi biserica


 Am dat peste textul de mai jos pe net. Mi s-a părut interesant pentru că are o corespondenţă cu ceea ce fac unii în biserică.

Care sunt “secretele meseriei” cum se mentine atentia publicului?

Secrete sunt multe. Va dati seama ca nu pot sa vi le zic pe toate. Daca am simplifica, tot iluzionismul “close up”  sta in distragera atentiei. Totodata trebuie sa ajungi sa citesti un om doar privindu-l, sa-ti dai seama cum trebuie abordat, pentru ca exista si un fel de manipulare a publicului. Pentru a le mentine mereu atentia trebuie sa-i surprind de fiecare data. Publicul trebuie surprins din ce in ce mai tare, la final sa ajunga sa inceapa sa creada in iluzie.

Ce e cel mai greu de controlat in iluzionism, care e punctul culminant?

Daca ajungi sa atragi atentia publiculi, totul e foarte simplu. Punctul culminant este de fapt trucul de deschidere deoarece publicul este sceptic, nu vrea sa fie pacalit, dar paradoxal ii place. Daca primul truc a iesit atuci nu mai exista nici o grija.

Cat e magie si cat e iluzie in spatele muncii tale?

Nu exista magie. Si nici nu vreau ca oamenii sa creada ca ce fac eu este magie, exista doar iluzionism. Eu nu am nici o putere magica, am doar dexteritate si stiu niste secrete, atata tot.

http://www.citynews.ro/cluj/interviu-11/florin-suciu-nu-exista-magie-exista-doar-iluzionism-130586/

De multe ori suntem încîntaţi de lucrurile noi care se spun în biserică pentru că menţin atenţia publicului, există unul sau două puncte culminante şi în final unii cred că e vorba chiar de un anumit grad de „magie”.

Hocus-pocus, preparatus! Şi te miri de unde trage predicatorulconcluzia. De pildă: citeşte untext din VT despre David care nu va construi templul, ci fiul său, şi că acolo îşi va pune Dumnezeu numele. Apoi spune că ştie că e vorba de Vechiul Testament şi că acum e altcumva, DAR, şi-i dă înainte cu sacrificiile pe care le-au făcut cei ce au pus cărămidă peste cărămidă şi au ridicat o clădire ce se numeşte …BISERICĂ! Magie sau iluzionism? Păi cine nu se prinde unde e trucul…

Hocus-pocus, încurcatus!

2 comentarii la “Iluzionismul şi biserica

  1. păi… domnule Alex … hocus pocus normalus… atâta timp cât promovăm pseudocărţi cu schiţe de predici… ce vrei? ca ex. 500 schite predici pe http://www.kerigma.ro/carti.php?detalii=20646. Mai nou… predicatorii îşi scriu predicile pe bloguri. E ok daca acest blog ar fiiiii citit de catre nevasta si prunc. Din pacate blogul este citit si de catre alte persoane care dand nas cu limbajul de lemn al predicii … lungimea si lipsa totala de viata a mesajului … catalogheaza crestinii in termeni ce nu dau bine (…) Pentru mine un mesaj trebuie sa fie rezultatul unei trairi autentice cu Dumnezeu … multe ore de pregatire si studiere … si Duh de Sus. In rest… folosirea unor termeni bisericosi nu te face vorbitor inspirat… ci un trombon (instrument) neacordat cântând după ureche fara partitura.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s