Crăciun deturnat


Din nașterea lui Isus Cristos Crăciunul a devenit marea afacere și îmbuibare de la sfîrșitul anului.  Comunista lună a cadourilor a pălit de ciudă. Cadouri, cadouri, cadouri. Mai ales pentru copii. care o fi limita? Vorba englezilor: The sky’s the limit! Un film britanic de pe TVR 1 era plin cu chestii ale căror legătură cu Crăciunul era doar cuvîntul Christmas și numele unui personaj feminin: Carol. Nimic altceva, Doamne ferește! Mîntuitorul lumii a fost alungat din grajdul Betleemului în biserici. Dacă cumva mai rămîne și pe acolo… A fost înlocuit cu Moș Crăciun asortat cu crăciunițe, sanie, reni, elfi și în varianta britanică a filmului pomenit mai sus, cu ciudate animale subacvatice. N-a mai rămas nimic de Crăciun. E clar, Crăciunul a fost derutnat.

Să facem o scurtă trecere în revistă a altor deturnări:

Din Moș Nicolae n-a mai rămas decît ghetele puse la fereastră pentru cadouri sau bețe. Moșul ăsta e mai mult prin case și mai puțin prin biserici. L-au deturnat.

Din Sf Valentin n-a mai rămas decît ciocolata, lenjeria erotică și probabilitatea unei întîlniri norocoase. L-au deturnat.

De Paște vine iepurașul care aduce în cel mai rău caz ouă de ciocolată. Din nou imbuibare ca înainte de sfîrșitul lumii și ceva nou, cel puțin pentru noi românii: cadouri. Mai ales pentru copii. Dacă cumva pe unele posturi de televiziune apar diferite variante ale răstîgnirii puse pe ecran de regizori mai mult sau mai puțin faimoși, pauzele publicitare au menirea să ne readucă la realitate: cumperi sau mori. Începe să miroase a apocalipsă! L-au deturnat.

În rest cozi pe la moaște, pupături de icoane, racle, procesiuni și pelerinaje în locuri mai mult sau mai puțin sfinte. Politicieni ce apar la mănăstiri să fie și ei băgați în seamă, sărind coada la obiectul sărbătorii că n-au ei timp ca omul de rînd, clipele lor sunt numărate. Doamne-ajută!

Și așa lumea a deturnat mîntuirea, facerea de bine și jertfa. Ce-ar fi să le facem la fel? Am putea să le deturnăm și noi cîteva sărbători! Brainstorming!!!

2 comentarii la “Crăciun deturnat

  1. “Deturnarea” e, intr-adevar, cuvintul potrivit pentru Craciunul zilelor noastre. E comercializat la maxim, e doar o zi pusa deoparte pentru niscaiva fun si entertainment.
    Interesant ca puritanii n-au fost de accord cu sarbatorirea Craciunului si s-au opus vreo doua secole ca aceasta zi sa fie declarata sarbatoare. Ei il numeau “Foolstide”… Stiau ei ce stiau! Cind au venit in America si unii colonisti vroiau ‘craciun” si distractie, primul lider “Made in America” (Gov. William Bradford) i-a pus la munca, zicindu-le: “My conscience cannot let you play while everybody else is out working.” (i-a prins jucindu-se “stoole-ball” in ziua de Craciun 🙂 )
    Now, all America is “playing” and is having fun on Christmas Day, shopping, eating , drinking and watching sports… Cum nu vii tu, Bradford doamne…

    • interesant cum societatea americana care pomeneste atit de mult de dumnezeu, oricare ar fi ăla, nu ia în considerare și ce spune dumnezeul ăla. visul american de căutare a fericirii nu este oare de fapt dorinta de ca fiecare să facă ce vrea in loc să facă ce ar trebui?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s