2000 de ani de apocalipsă


sursa imaginii: blogul-personal-a-lui-Peter-Bruegel-cel-Tînăr sau Bătrîn, că o fi îmbătrînit și el.

No, bine! Aproape 2000 de ani! Ce contează precizia?

De aproape 2000 de ani creștinii se dau de ceasul morții cu interpretarea Apocalipsei sau Revelației lui Ioan. Nu contează care Ioan, nu contează dacă interpretarea era simbolică, literară sau istorică. Nu contează nici cele alte cîteva zeci de interpretări. De ce nu contează? Pentru că nimeni nu știe să o interpreteze. De cele mai multe ori parcă ar fi vorba de un pianist ce cîntă după partitură dar este legat la ochi. Știe el ceva, dar nu are legătură cu realitatea…

Cei care spun că mesajul cărții este actual iau la puricat detaliile: cine o fi fiara, cine o fi superfiara, cine e 666 și altele de acest gen. Dar oare are rost să căutăm interpretarea elementelor în afara descifrării date de carte? Ce sens este să aflăm cine, ce cînd, cum? Să facem un exercițiu de voință și să spunem nu. Deocamdată.

Hai să facem altceva. Să ne ștergem memoria (apăsați pe butonul reset de două ori, să fie sigur!) și să o luăm pe calea logicii. Nu a fiecăruia, ci a mea. De ce a mea? Pentru că eu am volanul, eu schimb vitezele, eu apăs frîna și dacă eu am dat banii pe chestia asta și am băgat și benzină, eu bag gaz! Deci, cui nu-i convine să se dea jos. Acum. Din mers, că doar n-o să opresc pentru tine! Ei, sunt doar un monstru apocaliptic la fel ca cei înfățișați de diverși artiști… adică un om.

Să uităm pentru un moment (nu apăsați pe butonul de reset că se duce pe rîpă toată argumentația mea de pînă acum!) de toată literatura apocaliptică ce exista înainte de scrierea Apocalipsei că era apocrifă, deci nu era revelație. Să uităm ce e aia revelație (cred că ați ajuns în faza asta de cîte ori vi s-a dat în cap cu versete revelate, că aveți oroare de așa ceva…) și să ne asumăm alt rol. Un pic mai inedit, un pic mai altcumva. Brrr, poate chiar mai eretic! Deci, hai să facem abstracție de chestiile astea.

Unde am rămas? Sunt și eu puțin ramolit, n-am făcut de mult vizita medicala pentru permis și nici nu avem de gînd să mi-l schimb tocmai acum. Era prea mare coada. Am rămas la… logică.

Logica la data scrierii apocalipsei era dată de imagistica vremii respective. Ca urmare cine avea corn/coarne, copite, sabie, scut, era călare pe ceva, de obicei un cal, era mare și tare. Dacă cineva făcea și lucruri năzdrăvane, adică trăgea un fulger, un tunet, anima un pic natura și era călare pe altceva decît un cal se situa dincolo sau mai presus de un om obișnuit, adică de mine și de tine. Toți oamenii ar fi trebuit să își dea seama că așa ceva era ceva… ce era… inuman. Logic.

Ulterior apocalipsa a părut foarte ciudată și fiecare generație s-a căznit să îi redea înţelegerea. Le-a reușit mai mult sau mai puţin. Apoi, multe detalii au căzut în desuetudine. De ce? Pentru că le-a scăzut sau le-a dispărut semnificaţia și utilizarea inițială. Ca urmare mesajul a fost catalogat ca încifrat, ermetic și de neînțeles. Cum să interpretezi coarnele, fiarele, caii, numerele, culorile, aranjamentele, cataclismele, pietrele prețioase sau semi-prețioase, semnele pe mînă și cap, îngerii, bărbații în alb, ba în roșu, bătrînii, trîmbițele, îngerii, balaurii, femeile, curvele, Ierusalimul, Babilonul? Ce babilonie!

A mai fost cum a fost pînă la apariția tehnicii moderne.

Să recapitulăm: coarne? La ce bun?

Balauri? Eventual de Komodo sau din Prîslea cel voinic.

Pietre prețioase? Aiurea: nu se poate construi o cetate cu străzi din aur și porți din pietre prețioase!

Curva? Păi curvia este o meserie repectabilă în multe țări. Mai lasă-ne!

Adîncul cel mare și focul mistuitor în care să fii chinuit o veșnicie? Nici Origen n-a crezut așa ceva, darămite noi în epoca asta!

Învierea tuturor oamenilor? Fugi d-aici! Numa Holiudul a mai făcut filme despre cît de avansat va fi omul peste încă 2000 de ani! Așa ceva e de domeniul viitorului.

Judecata? De unde atîtea dovezi? Ce, toată lumea va avea cont pe feisbuc și judecătorul o să aibă toate detaliile mele personale? Numele unora va fi scris într-o carte? Hai să fim serioși, cărțile vor dispare. Cel mult un hard sau sidi de ultimă generație!

N-ar trebui să recontextualizăm simbolurile la timpul prezent? Ba da! Ba nu! De ce da, de ce nu?

Eu am încercat ceva, așa, să vă stimulez: limbajul din vremea scrierii apocalipsei comunica ceva pe limba acelor oameni. Mai are sens să încerci să vezi care a fost mesajul inițial în vechile paradigme sau trebuie să îl transpui în ceva actual? De exemplu: carte – memorie; pietre prețioase – ceva f scump și rar; coroane – lideri importanți; aripi – deplasare aeriană; culori – elemente de personalizare; cai – mijloace de locomoție; trîmbițe – mijloace media; coarne – funcții oficiale; îngeri – îngeri :-); sfeșnic – autorizare de funcționare; semn pe mînă sau pe cap – personalizare; etc.

3 comentarii la “2000 de ani de apocalipsă

  1. Mi e scarba de hermeneutica ieftina,scurtcircuitata a predicatorilor nescoliti „experti’ IN escatologie. Acestia ,in frunte cu Lazar Gog, au spurca textul sacru si l-au transformat in laturi, ce trebuia sa fie mana cereasca. Aproape in integralitatea lui,revelatia data pe Patmos e preluat din cartile veterotestamentare. Cine nu cunoaste VT sa nu-mi vorbeasca de papa ca fiind fiara si sfarsitul lumii.

    • ia uite de unde sare iepurele apocalipsei! care o fi interpretarea la iepure?
      fain! simpatizez frate!
      cred că ar trebui să se anute din timp din ce sa predica sa venim echipati. eu mi-as lua niste lamii cu mine si un colebil forte. in caz de scîrbă!

  2. Prefer degustul gretei decat efectele adverse ale metoclopramidului. Dupa ce l-am luat aveam impresia ca ma cufund in neant,si asta a tinut 1 ora, a fost groaznica experienta, ba chiar una apocaliptica, mi-am cam vazut sfarsitul. Asa ca grija cu medicamentele 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s