Românul ce a devenit papă (1)


sursa foto: vaticanu că doar n-o fi palatul cotroceni!

Bătăi repetate în poartă. Parcă dau turcii! (Oare de unde-i vorba asta că pe aici n-au mai dat turcii de cel puțin 300 de ani!?) Cine-mi tulbură somnu? Bine totuși că-mi tulbură somnul și nu personalitatea că pușca-i încărcată ca cureaua lată. Păzea că vin!

Mă precipit ca o soluție tipică spre poarta ce stătea să se dezmembreze în particule atomice sub ploia de sudălmi canine ale tuturor patrupedelor din această specie aflate pe o rază de circa zeci jdă mii dă metri patrați. Sau metri cubi, cum ar spune baș Ghiorghe.

Se pare totuși că nu dau turcii, ci angajații poștei.

– Telegramă! Telegramă!

Mă uit ca vițelul la propria-mi poartă, semnez și gîndesc sec cu voce de om trezit din somn:

– Ce-i mă Piști, că nu arde Roma!

Piști se uită la mine ca tov Ceaușescu la mulțimea din fața ceceului și îmi întinde o bucată de hîrtie.

– Nu arde Roma, poate vaticanu!

Iau hîrtia, o desfac, citesc adresa ce corespunde și citesc și expeditorul. Trebuie să fie o greșeală: Giovanni Angelo Becciu. Numele nu-mi spune nimic. Sub nume, spre marea mea surprindere, Vatican. Precis e o glumă.

Îi spun lui Piști un aufviderzein în engleză și mă duc după ochelari. Literele îmi jucau în fața ochilor ca vrăbiile în fața mâtei personale, dar ce puteam face, îmi trebuia o pereche de ochelari.

Cine o fi tipu ăsta cu nume de pivniță (beciu) și ce-i mai trebuia? N-a învățat că s-a inventat telefonu, imeilul și feisbucul? N-are decît copii mici ce nu și-au făcut încă lentile de contact din ecranul monitorului sau al telefonului mobil. Chiar așa!

Găsesc ochelarii și citesc într-o frumoasă limbă română cu un ușor accent ardelenesc:

,,PAPA DEMISIONAT STOP CONCLAVUL V-A ALES PAPA STOP COMUNICAȚI DE URGENȚĂ NUMELE ADOPTAT STOP DESCHIS CONT ING  STOP VĂ INVITĂM DEPLASARE URGENTĂ VATICAN STOP TRIMITEM AVION AEROPORT TIMISOARA STOP”

Asta-mi mai trebuia! Păi mîine trebuia să tai lemnele pentru iarna viitoare, cățeaua stă să nască și grădina să fie săpată. Nu mai vorbesc de verificarea tehnică la mașină și plătitul facturii la curent.

Ia să mă gândesc cine o fi pus asta la cale…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s