Viziune, strategie și tactică sau unde nu-i cap vai de biserică (4): uite papa, nu e papa…


sursa: http://www.richardsorensen.com/index.php/criticism-of-the-church/vaticankeys/

În anul 1294 plictisiți și împovărați de o amenințare divină din partea unui călugăr benedictin pe nume Pietro Angelerio alias Pietro da Morrone, cardinalii îl aleg pe acesta ca papă. El refuză, încearcă să fugă, dar în cele din urmă este convins de cardinali și doi regi catolici și încoronat ca papa Celestin V  la 79 de ani. Mă îndoiesc că avea viziunea necesară, cu toate că era bine intenționat. Constată că nu avea abilitatea de a conduce biserica, că îi lipsea atît diplomația, cît și puterea.

După cinci luni și cîteva zile după ce impusese clauza renunțării de bunăvoie la tronul papal, își dă demisia (papa Benedict IX și Grigore VI au făcut același lucru în trecut), voind să se retragă la ceea ce făcea înainte.

Cardinalul Benedetto Caetani, considerat următorul papă, cel ce îl ajutase să se retragă, devine papa Bonifaciu VIII. El îl arestează pe fostul papă și îl întemnițează. Acesta moare după 10 luni papa fiind acuzat că l-a ucis. Bonifaciu VIII este autorul celei mai ferme declarații cu privire la superioritatea autorității papale asupra celei regale.

Recent Benedict XVI a abdicat din sistem. Dar e clar că sistemul are nevoie de o mînă forte. De obicei sistemul îi schimbă pe toți cei ce intră. Personal nu cred că papa Francisc are o șansă să reformeze sistemul. Nu știu ce tactică va folosi, dacă are o viziune sau care va fi strategia sa. În ultimă instanță nci nu cred că contează prea mult. Mai ales că nu a fost un om al sistemului.

Dacă nici Raitzinger nu a reușit, nu cred că va reuși un argentinian ce vine din altă lume. Cu toate că aș vrea să reușească!

Părerea mea e că în curînd catolicii vor avea un alt papă. Mai tînăr, mai modern, mai la curent cu managementul.

 

 

4 comentarii la “Viziune, strategie și tactică sau unde nu-i cap vai de biserică (4): uite papa, nu e papa…

 1. Reținem și consemnăm „profeția”. 😉
  Și eu mă gândesc că un papă ceva mai tânăr le-ar prinde mai bine catolicilor, deși există și aici riscul să fie mâncat pe pâîne cât ai zice „papă” de către mult mai vexații rechini septuagenari …

  • e complicată situația, vorba sorei lui Francisc: săracu de el! Nu e de invidiat o asemenea poziție, cu toate că în trecut era de dorit. Dar acum poți să trăiești mult mai bine dacă nu ești papă. Cel puțin faci mai mult, nu ești așa de încorsetat.

 2. ”În curând” cum? Altă demisie prevedeți sau vârstă înaintată la orizont se arată?
  Iar dacă ar veni unul mai modern, cam ce așteptări ați avea de la el? Realizabile, adică, în contextul sistemului care nu te lasă a înainta și te transformă. Nu ar fi prea liberal? Bun, știu că sunt multe întrebări, dar pasiunilii… chiar mă interesează.

  • cred ca daca ne uitam la ultimii 6-8 papi e clar ca la o astfel de virsta mai degraba dai in primisre decit iti incepi cariera. s-ar putea sa moara in functie dar este asta o rezolvare? de ce trebuie sa moara papa de batrinete? vorba aia: noroc ca pe isus l-au omorit cind era tinar… cred ca inytreaga biserica catolica ar trebui reorganizata. chiar daca vatican II a fost in secolul trecut. cred ca vremurile se schimba si tot la 10 ani ar fi nevoie de un alt conciliu vatican. asta daca brc vrea sa tina pasul cu vremurile sau sa o ia chiar inaintea lor. din acest punct de vedere mi se pare ca ei au cea mai mare sansa.
   cred ca sistemul ar trebui sa fie mai flexibil, dar nu mai liberal in orice sens ne gindim, adica politic sau dogmatic. in definitiv care a fost ultima dogma care a fost enuntata ex catedra? nu mai exista acea lupta stil trent nici macar stil vatican I.

   sistemul este un mare semn de intrebare ca tot s-a perfectionat sau s-a remodelat mai corect spus. dar se poare ca nu vom scapa de sistem(e)! cred ca acest papa a dat exemplu in citeva dintre chestiunile arzatoaare ale veacului in care traim si as astepta de la el sa isi faca simtita gindirea si in altele. cu sistemul impotriva sistemului, fara sistem pentru schimbarea lui. in mod normal multe state, inclusiv cele europene, ar trebui sa descifreze pozitiv tenta sa socialista, sau personalizarea laturii lui isus ce tinea de ferice de cei saraci, impovarati, cei ce pling, etc.

   depinde de el cit vrea sa faca pentru ceilalti si cit pentru sistem. aproape fara exceptie sistemele au cooptat oameni buni si i-a inrait. sper ca de data asta sa nu fie asa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s