Sexualitatea, credinţa şi Dumnezeul creştin (7): şi totuși ce ne facem?


Făceam stopul. A oprit un logan cu sigla becere, condus de o tânără destul de anostă. Cânta Pink și după ce o bruftului că arată ca un dulap, că se ceartă cu iubitul în public, fiecare ținînd-o pe a lui, fără nici o noimă, insinuă că ea e mai inteligentă, mai sexi și… bine că nu am urcat singur în mașina aia. Totuși Pink le zice bine:  e la curent cu sexualitatea ei și a iubitului ei, dar nu știu ce ar putea face în domeniul credinței.

Păi o informez eu:

De cele mai multe ori în biserici se face abstracție de sexualitate, cu toate că nu se face abstracție că suntem bărbați și femei. Nu degeaba stau pocăiții aranjați în biserică după model ortodox: bărbații separați de femei. Partea ciudată este că deși în Hristos nu mai există o astfel de deosebire se face mult caz despre femeia ce trebuie să se teamă de bărbat, dar mai puțin de cea care trebuie iubită de bărbat. Și așa ne-am ales cu o biserică misogină, cu o conducere cvasi-masculină a unei majorități feminine. Ciudat? În mod sigur.

În cele mai multe biserici femeia cântă în cor, spune o poezie, eventual, dacă se spune explicit, poate să deschidă gura la școală duminicală și poate aduce o mărturie, uătevă zis minț. În rest la curățenie, la ascultare și la făcut plozi și mâncare. Și totuși cum stăm cu credința? Ei, acum ce să mai vorbim despre credință cînd vorbim despre sexualitate? Vorba unui vechi și bătrîn misogin cu state de plată în conducere, femeile n-au ce căuta la studii teologice, atât formale, cât și informale. De ce? Păi e clar: e FEMEIE!!!

Mă tot întreb ce are-a face Dumnezeul creștin cu toate astea. Doar o mică rectificare, Dumnezeu nu e creștin, este doar Dumnezeu, dar poate e al creștinilor. El n-a zis că e creștin. Deci, care e locul femeii? Probabil că locul femeii este exact acolo unde se află, dacă ea vrea să ocupe acest loc. În urmă cu un an am văzut cît de opăriți erau cei din conducerea unei comunități pe cale de dispariție că o femeie a îndrăznit să țină un studiu în biserică! Dar și aici concepția despre biserică se limita la zidurile construcției, așa că i-am lăsat să fabuleze…

Bărbații pretind că se află sub asediul farmecelor femeii. Și nimeni nu poate nega că o singură femeie este mult mai sexi decât o duzină de bărbați. Și aici trebuie să le dau dreptate. Așa este. De la îmbrăcat, la coafat, la fardat și la mersul pe tocuri, femeia ne dă o lecție de sexualitate ce nu poate fi reprodusă în domeniul masculin decât cu mari riscuri. Care bărbat riscă să fie catalogat în fel și chip pentru că e un pic mai sexi? Niciunul. Sau aproape niciunul. Ca atare ar trebui să-i dăm femeii ce i-a dat Dumnezeu și să facem ciocu mic și joc de gleznă dacă cumva avem probleme cu ținutul acasă a ochilor și a mîinilor. Nu?

Bineînțeles putem recurge la soluția musulmană care merge de la acoperire totală și diformă, la o supunere oarbă, ba chiar la mutilare. Vorba aia, ce nu facem noi bărbații dacă ne iubim femeile… le și mutilăm. Am pus-o la plural pentru că oricum vorbeam despre musulmani. Noi creștinii suntem sfinți.

Tot în domeniul acesta, dar pe o altă latură, mă întreb de câtă independență sau autonomie se bucură o fată în propria familie. Și aici cred că intervine și voința mamei, nu numai cea a tatălui. Oricum în biserică unei fete i se acordă cam tot atâta credit cât unui băiat, adică zero. Optimist, nu? În fine, dacă așa stă situația la tinerețe când nu este iubită de un bărbat și deci nesupusă unui soț, ci doar părinților, de ce să meargă altcumva lucrurile după căsătorie?

Bineînțeles că știți că cele mai multe vrăjitoare au fost arse pe rug în zona Germaniei protestante. Spre deosebire de zonele catolice în care preotul era autoritatea absolută, în cele protestante femeia era percepută ca un concurent al bărbatului. Meic iu sinc…

Și în tot domeniul acesta nu se spune nimic despre femeile care sunt abuzate, ignorate și exploatate. Asta ca să nu pomenim de altele mai rele. Și nici nu pomenim. Dar care este domeniul din biserică în care femeia poate să-și manifeste calitățile? Așa cum zic unii, femeia nu are loc, pentru că e… femeie. Isus n-a fost femeie, n-a fost răstignit între două femei și nici nu a promis că va zidi biserica pe Petra. Mă întreb dacă nu cumva Duhul Sfînt s-a pogorît numai peste bărbați… În cazul ăsta avem mari probleme.

Ce ar trebui să facem cu femeile? O biserică separată? O biserică a femeilor, cu femei, pentru femei? Interesantă idee. După congresul femeilor creștine, o biserică a femeilor ar fi în mod logic pasul următor. Cum nu? Păi cum au existat biserici ale negrilor, de ce nu ar exista o biserică numai a femeilor? Păi nu se poate, că scapă de controlul bărbatului. Deja văd afișele de la intrare: Only for ladies. Manifestații ale bărbaților în fața bisericilor feminine cu lozinci de tot felul.

Imaginați-vă!

5 comentarii la “Sexualitatea, credinţa şi Dumnezeul creştin (7): şi totuși ce ne facem?

 1. Probabil a fost lasata de-o parte datorita structurii ei mai sentimentale. In conditii de conducere nu e prea recomandat sa iei decizii pe baza de sentimente.

  • probabil, dar de cele mai multe ori luam decizii bazate pe ce simtim nu pe o analiza obiectiva a tutor datelor. de aia suntem in stare sa murim pt ceva ce simtim ca face parte din noi, dar nu pt ce spune sec legea.

 2. Ah, m-ați stârnit rău de tot. 🙂 Dar mă abțin că prin blogosferă cei mai mulți sunt… bărbați, exact. 😀
  Iar treaba asta cu sentimentele pe baza cărora femeile ar lua decizii, ce să zic, atunci de ce li se cere bărbaților să fie gata să-și dea și viața pentru femeie? O fi pentru că e o decizie rațională, adică… strict și reprezentativ (și întotdeauna) masculină. Ce să-i faci, asta e..

  • bărbatul își dă viața pt ea pt că o iubește sau dacă o iubește. la fel ca și cristos. dragostea nu este unilaterală. bărbatul e mai logic pt că creierul său e creat să gîndească secvențial. de aia face totul într-o ordine. femeia in schimb vede tot tabloul pe cînd bărbatului i se întîmplă să nu vadă pădurea din cauza copacilor.
   un amănunt personal: cea mai dezastroasă decizie financiară am luată-o logic fiind convins de argumentele unui alt bărbat. pe de altă parte, cea mai bună decizie financiară am luat-o pe baza filingului de moment ce mi-a indicat că o să fie bine. și a fost.
   e mult de dicutat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s