Kanci american drim!


America m-a fascinat încă din copilărie. Tot ce venea din America era nemaivăzut. Faptul că se discuta în șoaptă despre America îi dădea un farmec aparte. Guma de mestecat venea din America, ginșii veneau din America, pistoalele cauboilor veneau din America. M-a fermecat Ultimul tren din Gun Hill. Purtam la centura de plastic roșu a surorii mele un pistol albastru cu butoiaș. Îl primisem la schimb pe o sabie de cavalerie de lemn deja ruptă.

A apărut în oraş un Chevrolet al unui biet șofer de la județeana de partid, lat-mare-american, deci nemaivăzut. Ce Superman? Mai bine șofer pe mașina asta. În plus toate americanele re-produse în America nu semănau decât la formă, uneori nici la formă, cu originalele. Guma de mestecat românească? O glumă! Ginșii românești? Se căutau doar în Moldova sovietică…

Apoi au început să ne plece rudele pocăite în America. Unde era libertate religioasă. De parcă aici îi oprea cineva să cînte în biserică, să spună poezii în biserică sau să predice în biserică. Sau să se roage acasă, să citească Biblia și să nu își facă semnul crucii. Dar fiecare cu libertatea lui. Credeam că o dată ajunși în America își vor da drumul pe toboganul credinței, îi vor evangheliza pe americanii ăia hippy și bitnici, pe lacomii capitaliști și monopoliști. Pofta-n cui! Doar n-o să se amestece cu lumea. Și atunci de ce au plecat acolo? Hu năus!

Dar precis că le mergea mai bine, că altfel ar fi venit înapoi. Cel puțin după 1989 când nu mai erau urmăriți. Încă țin minte pozele făcute la masa plină de dădea peste, cu zâmbete direct proporționale cu volumului frigiderului bine asortat. America, țara promisă în care într-adevăr curgea lapte și miere și unde gasolina nu era raționalizată, iar mașina se putea cumpăra la liber. Acum țara aia a venit și la noi! Îi spune capitalism pe pîine sau fără milă. Țara lui mamona, dumnezeul banilor, al celor ce vînd și cumpără.

Dar revoluție sau ce-o fi fost aia, ce să spun, în afară de Iosif Țon n-a prea venit multă lume înapoi, ci s-au mai dus alții. Din tinerii ce s-au dus să studieze la Linchburgh, Liberty University, Virginia nu cred că s-a mai întors cineva. Nici dintr-un alt loc unde au plecat vreo 20-30. America a continuat să fie țara tuturor posibilităților. De parcă România era mai prejos… Credința aia mare ce s-a manifestat la plecare s-a pierdut sau s-a transformat. O nouă interpretare a spuselor Şi ce foloseşte unui om să câştige toată lumea, dacă îşi pierde sufletul? Sau ce va da un om în schimb pentru sufletul său?

În fine după 90 visul american de a te realiza, adică de a te îmbogăți s-a conturat mai bine. Știam că poți fi sarac chiar și în America. Știam că globalizarea vine din America. Ne-au ars împrumuturile sub-prime și alte crize ale Americii. Așa că accesul la informații și traiul patriarhal în vîrful munților a devenit o alternativă și la noi. Banul ochiul dracului din zicala românească tinde să contrazică taim iz manei. Ce folos este să muncești toată viața ca să ai ceva ca apoi să pleci fără să iei cu tine mai nimic. În afara sufletului.

Acum avem ciungă, avem uischi, avem șevrolet, ba avem și glock, colt, bursă și credință la liber. Drimul american se poate reliza și aici pentru că nu trebuie să ne mirăm, nici să ne uităm foarte bine că toată lumea de aici știe că România este țara tuturor posibilităților. Aici curge lapte și miere dacă ai bani și deși nu există rumenien drim, ar trebui să ne facem mai multă reclamă, să atragem cu realizările noastre.

Care realizări? Citiți presa, uitați-vă la teve sau ascultați-l pe Connect-R și pe Puya.

2 comentarii la “Kanci american drim!

  1. E mai trist astazi,ca nici noaptea nu dorm, nu mai vorbesc de somnul acelea atat de bine venit dupa ce mancam la amiaza o bucata de slanina cu ceapa,si trageam un somn cam lung..ca oricum cincinalul tot se facea daca nu in cinci in zece si tot bine era…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s