Ușa harului s-a închis!


Trebuie să încep un post ca ăsta cu Mărețul har. Îl știm toți, l-am cîntat toți. Nu mai trebuie să definim ce este sau ce nu este harul. Cu toții am beneficiat de el. Sau încă mai beneficiem… Dar ceea ce vreau să evidențiez este că biserica ce se transformă într-o instituție (fie ea și foarte eficientă) nu mai are nevoie de har, are nevoie de regulamente, statute, legi. Adică se întoarce exact de unde a plecat, uită de har și se cantonează în domeniul legii: cine face asta, pățește asta; cine nu face asta, pățește astalaltă. Sec. Precis. Exact. Literal. Nimeni nu mai poate spune nimic. Un fel de cod de legi a lui Hamurapi.

În urmă cu un an și ceva l-am auzit pe un frate predicînd în stilul: dacă faci cutare lucru intri sub incidența versetului cutare, dacă faci ălalalt lucru intri sub incidența versetului din cartea cutare. De parcă Scriptura ar fi Codul penal!

Ca urmare, cine devine extrem de important în astfel de biserici? E limpede cine: judecătorul, care cîntărește călcarea de lege și călăul, cel care aplică pedeapsa transgresiunii. Restul poporului, cei mici și neimportanți sunt doar supuși sau rebeli. Reducționistă situație!

Ca urmare rata execuțiilor devine o constantă ce determină neprihănirea colectivă: noi nu avem păcătoși, aici e doar adunarea celor sfinți! Săracul Pavel ce spunea despre el că este cel mai mare dintre păcătoși! Săracul Petru ce se lepădase de trei ori de Cristos și devenise un pic ipocrit de dragul iudaizatorilor! Săracul de mine care cîteodată simt că sunt cel mai rău om de pe suprafața Pămîntului!

Revenind la ușa harului pot spune că nu este un fenomen unic. Dar nici unul tranzitoriu. Este actual, se manifestă de ceva timp și mie mi se pare că se manifestă în zona celor ce se trag din familii de pocăiți. De ce se manifestă acolo? Simplu! Acolo nu se întreabă de ce o fi așa, nu se citește Biblia ca să se afle adevărul, ci ca să fie confirmate adevărurile deja știute. Evident, este o generalizare, dar mi se pare că aici se află una dintre cheile îngustimii credinței evanghelice, a legalismului creștin și a ne-deschiderii minții. Vorba aia: degeaba scrie pe frontispiciu Metanoia, dacă înăuntru este altceva…

Ușa harului s-a mai închis și pentru alte biserici. Dar cel puțin acolo nu s-a făcut oficial, nu au votat 400 de pastori. (Poate ar trebui să se discute de ce pastorul este atît de important într-o biserică ce pune accent pe darurile Duhului. Citiți lista darurilor și citiți lista celor ce fac o slujbă în biserică. Parcă în afară de pastori mai există și alte slujbe. Dar asta e o altă discuție. Probabil tot așa a ajuns biserica prin secolul III-IV  să aibă din nou preoți…)

Și ca să nu vă las în suspensie, cu toate că bănuiesc că ați bănuit la ce mă refer, iată și unde s-a închis ușa harului. O mică digresiune (sper să nu o încasez nici de data asta!): ușa asta a harului e a bisericii, a lui Dumnezeu, a îngeriilor sau doar a organizației? Ușa harului s-a închis la ultimul congres de lucru al bisericii penticostale din România la care se spune că au participat 400 de pastori. Între timp am aflat cum s-a votat… Deci vă dați seama cine a închis-o. Și unde.

În viața mea am fost martorul indirect al unor articole legaliste, lipsite de har, a Congreselor și conferințelor P.C.R. a căror lucrări erau relatate în Scînteia, organul oficial la CC al PCR. Nu-mi pot explica de ce o biserică ce pune accent pe prorocie ca un fenomen al legăturii autentice cu Dumnezeu stipulează restrictiv puncte din statut. Un astfel de fenomen nu face decît să pună în contradicție prorocia, exprimarea profetică, cu cea prestabilită, verificată, votată. De o parte parcă se află Dumnezeu, în inferioritate, ca un diletant, cu niște enunțări ale revelației, iar de cealaltă parte se află votul majorității unei categorii de (atenție!!!) slujitori ai lui Dumnezeu, cu niște enunțuri studiate, la obiect și cu caracter de lege. Unde-o fi harul? Probabil că harul se află la ușa bisericii ce tocmai s-a închis. Pe dinăuntru.

Dar la cît de mare este Dumnezeul universului, la cît har a revărsat la cruce (și nu numai) mi se pare că ușa harului ce tocmai s-a închis la Sovata este o caricatură demnă de revista Urzica, decît de adunarea unora ce asemenea celor din Faptele Apostolilor au declarat ,,a părut nimerit Duhului Sfînt și nouă…” Nimeni nu a reacționat la Sovata.

Mă duce gîndul la slava Domnului ce mai întîi s-a ridicat din cetate și s-a așezat pe munte, apoi s-a tot dus. Oare unde este slava Domnului la mai puțin de 100 de ani de fondarea primei biserici penticostale din România? Cine va reacționa?

11 comentarii la “Ușa harului s-a închis!

 1. adică n-am fost de față, dar am fost contemporan evenimentului despre care au relatat martori. spre deosebire de ioan bunaciu care scrie in a sa istorie a baptistilor ca era la balcon la unul dintre congresele baptiste.

 2. USA HARULUI NU S-A INCHIS. CACI BISERICA NU A FOST RAPITA, ALTFEL AM FI IN NECAZUL CEL MARE, NOI SUNTEM IN HAR, SE VESTESTE EVANGHELIA HARULUI, CERCETATI CUVANTUL. 1 TESAALONICENI 4 DE LA 13 LA 18, SI 2 TESALONICENI 2.

  • doamnă, cred că ați citit degeaba postul.
   vă recomand:
   1. să vă interesați în dicționar să vedeți ce e aia ironie.
   2. mai citiți o dată postul.
   3. scoateți ideile principale.
   4. raportați-le la biblie și congresul de la sovata.
   5. amin!

 3. AM CITIT TOT, MA REFEREAM LA USA HARULUI DIN PUNCT DE VEDERE AL LUI DUMNEZEU , SI AL BIBLIEI, NU LA CE FAC OAMENII, CACI TRAIM ACUM 2 TIMOTEI 2, SI MULTUMIRE DOMNULUI, PRIN HARUL LUI SUNT UN MADULAR VIU IN TRUPUL DOMNULUI ISUS HRISTOS, SI NU MA INTERESEAZA CONGRESE, CONFERINTE, ALEGERI(DECAT ACEEA A DOMNULUI) STATUT, SI ALTE LUCRURI ALE LUMII ACESTEIA CARE ZACE IN CEL RAU.
  SI DOMNUL cunoaste pe cei ce sunt ai LUI, si cine rosteste NUMELE DOMNULUI sa se departeze de faradelege. HARUL SA FIE CU TOTI CEI CE IUBESC PE DOMNUL nostru in curatie,(Efeseni 6:24, si pentru zidire de la 10-24, caci CUVANTUL ESTE BUN).
  AMIN
  MARANATA

 4. Este scris ;”..ușa harului ce se închide oficial în biserica penticostală la congres.
  ..” Pentru cei firesti nu este de mirare fiindca este scris ;”socotiti-va morti fata de pacat, si vii pentru Dumnezeu, in Isus Hristos, Domnul nostru.
  12. Deci pacatul sa nu mai domneasca in trupul vostru muritor si sa nu mai ascultati de poftele lui.
  13. Sa nu mai dati in stapanirea pacatului madularele voastre, ca niste unelte ale nelegiuirii; ci dati-va pe voi insiva lui Dumnezeu, ca vii, din morti cum erati; si dati lui Dumnezeu madularele voastre, ca pe niste unelte ale neprihanirii.
  14. Caci pacatul nu va mai stapani asupra voastra, pentru ca nu sunteti sub Lege, ci sub har.
  15. Ce urmeaza de aici? Sa pacatuim pentru ca nu mai suntem sub Lege, ci sub har? Nicidecum.
  16. Nu stiti ca, daca va dati robi cuiva, ca sa-l ascultati, sunteti robii aceluia de care ascultati, fie ca este vorba de pacat, care duce la moarte, fie ca este vorba de ascultare, care duce la neprihanire?
  17. Dar multumiri fie aduse lui Dumnezeu, pentru ca, dupa ce ati fost robi ai pacatului, ati ascultat acum din inima de dreptarul invataturii pe care ati primit-o.
  18. Si, prin chiar faptul ca ati fost izbaviti de sub pacat, v-ati facut robi ai neprihanirii. –
  19. Vorbesc omeneste, din pricina neputintei firii voastre pamantesti: dupa cum odinioara v-ati facut madularele voastre roabe ale necuratiei si faradelegii, asa ca savarseati faradelegea, tot asa, acum trebuie sa va faceti madularele voastre roabe ale neprihanirii, ca sa ajungeti la sfintirea voastra!
  20. Caci, atunci cand erati robi ai pacatului, erati slobozi fata de neprihanire.
  21. Si ce roade aduceati atunci? Roade de care acum va este rusine: pentru ca sfarsitul acestor lucruri este moartea.
  22. Dar acum, odata ce ati fost izbaviti de pacat si v-ati facut robi ai lui Dumnezeu, aveti ca rod sfintirea, iar ca sfarsit viata vesnica.
  23. Fiindca plata pacatului este moartea, dar darul fara plata al lui Dumnezeu este viata vesnica in Isus Hristos, Domnul nostru.”Daca ei se pretind „unsi ” si „slujitori ai Domnului Isus ” ,atunci nu trebuie sa fie interesati dupa interesele firesti si nici scopuri egoiste !!Cei care traiesc doar prin interese firesti ,egoiste si sint plini de mindrie ,singuri isi inchid usa …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s