Sf Paraschiva la Mecca, Medjugorie, Iași…


Oamenii de aceiași credință se strîng pentru a-și confirma credința. E simplu. Dacă mă duc la Mecca și văd 1000000 de pelerini n-o să vin acasă să spun că Mohamed și-a greșit cariera… Dacă am fost la Medjugorie n-o să spun că Fecioara nu s-a arătat. Am investit atîta în pelerinaj că nu o să spun că a fost un eșec. Ar însemna să-mi neg credința.

În fiecare an mă duc să ating racla sfintei Paraschiva ca să-mi țină de sănătate, bine și succes pînă anul viitor. Mă încarc. Unii se încarcă pe un an, alții doar pentru o duminică. Dacă aș vrea să fiu un pic caustic (de parcă de obicei nu sunt…) m-aș întreba care o fi diferența dintre mine care îmi încarc bateriile o dată pe an la vreun praznic sau cel ce o face o dată pe săptămînă la ceea ce numește eronat casa Domnului? E o diferență de timp, de frecvență, dar în esență mă tem că e același lucru.

Putem să pretindem că unii sau alții sunt mai istorici, mai decenți, mai tradiționali, mai moderni, mai entuziasmați, mai civilizați sau mai aproape de Dumnezeu (sau cum i-o fi spunînd). Cam asta vrem toți. Atunci care o fi diferența?

Poate diferența s-ar vedea dacă cerurile s-ar deschide și l-aș vedea pe Isus Cristos stînd la dreapta Tatălui, dacă a doua zi l-aș iubi pe aproapele și pe dușmanul meu ca pe mine însumi.

Mecca, Medjugorie sau Iași e totuna. Nu contează cum și de ce ajung acolo, ci cum vin de acolo.

6 comentarii la “Sf Paraschiva la Mecca, Medjugorie, Iași…

 1. Contează unde mergi,diferența o face costul călătoriei
  Pentru români e mai ieftin Iașul.
  Contează unde mergi și legat de scop: la casa domnului mergi să-ți încarci bateria pe o săptămână, la Iași sau la Mecca pentru un an. Rentabilitatea e dată nu numai de costul călătoriei ci și de profitul realizat așa că s-ar putea să fie Mecca mai rentabilă. Mai există detaliul cu apartenența religioasă care pentru liber(ali) cugetători nu e chiar o problemă 🙂

 2. Eram in Sf. Petru in Roma…Cica lucram…ca om de ordine..Aveam de supravegheat pelerinii sa nu „fure” statuia Sf. Petru din bronz… pironita bine…In fine…trebuiau tinute in ordine „turmele” de pelerini…Vine o femeie la mine (italianca) si ma intreaba ce haruri „primeste” daca atinge statuia…Stau, ma uit ca boul la ea, si-i spun….ca habar nu am…dar daca vrea „piata de haruri” mai in spate, e „zona en gros”: confesionalele (mai pe romaneste, scaunele de spovada). Raspuns din partea pelerinului: „Ce gluma frumoasa!!!”….No comment!

  • cine știe? unii au credință mai mare…
   un mort s-a atins de oasele lui elisei ce a murit din cauza unei boli, cananeanca s-a atins de isus, oamenii puneau haine ca barem umbra lui petru să treacă peste ele. asta însă se mai practică.

 3. Sunt ortodox dar mi-au trebuit cativa ani buni sa inteleg ceea ce ati expus in ultima fraza mai ales ca am invatat cum a aparut cultul moastelor in Biserica Primara. Unii au pur si simplu nevoie sa vada , sa atinga, sa li se dovedeasca iar pentru aceasta vin de la capatul lumii, in asa-zisa lor idolatrie sunt mai drepti inaintea lui Dumnezeu decat cei care se feresc ca nu cumva sa cada in idolatrie. De ce? Pentru ca teama de pacat si de-a nu pacatui ascunde in ea o perfida capcana, inversarea prioritatilor, pe primul loc trece aceasta fobie, dragostea de Dumnezeu i se subordoneaza. E bine stiut, nu poti sluji la doi stapani….., chiar nu le poti sluji!

  Si, aveti deptate : depinde cum vin de-acolo …

 4. DPDV catolic, ca un pelerinaj sa aiba „efect”, ar fi bine ca pelerinul sa fie in stare de har…”tehnic” vorbind, sa fie spovedit si cuminecat…si pelerinajul sa fie ispasirea pacatelor…mai pe scurt: sa mearga mana-n mana, nexcluzandu-se reciproc. Nu vreau sa judec, ca nu-s in masura…dar cred ca ar fi bine de explicat pelerinilor acest lucru, tocmai pt. a nu se cadea intr-o extrema sau alta….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s