Căsătoria, exorcismul și cartea Cum să te căsătorești (1)


De la bun început pot spune că nu există nici o legătură între cele trei. În primul rînd pentru că primele două fac parte din domenii complet diferite. În al doilea pentru că încă nu s-a scris cartea Cum să te căsătorești. Deci dacă ați început să citiți ați mușcat momeala. Asta și am vrut!

Dar în căsătorie e ca și în exorcism: nu ști prea bine ce se întîmplă pînă nu dai de dracu! Nu strîmbați din nas la limbaj, adevărul e dur și nimeni nu poate cere banii înapoi, întoarce timpul înapoi sau pretinde că visează atunci cînd se confruntă cu probleme în căsătorie și în exorcism. Drept urmare, la fel ca în cazul oricărei probleme de maximă importanță, nu ar trebui tratată problema după apariția ei, ci ar trebui un program de prevenție. Cam ca și în cazul condusului agresiv: e prea tîrziu să tragi concluzii după accidentul ce ți-a făcut mașina zob că ai croșetat o coloană lungă de doi kilometri. Mai bine era să fi prevenit accidentul. Acum e tîrziu că ți s-a terminat norocul și ai dat nas în nas cu un tir, tocmai în curba fără vizibilitate.  Ca urmare, bine ar fi să scrie cineva o carte, două, trei sau mai multe pe modelul unui program de prevenție în materie de căsătorie.

Parcă titlul menționat nu-i prea inspirat, așa că ar merge ceva de genul: Dacă aș avea nouă vieți cîte mi le-aș pierde în prima căsătorie? Ce să faci cu celălalt după ce i-ai asasinat caracterul, viitorul și sufletul? Sau variante…

De obicei cărțile despre căsătorie îți aplică Scriptura pe cord deschis. N-ai ce face. Tronc un verset, două și gata, ce mai poți să spui sau să faci? Te-a prins, ești vinovat. N-ai încotro: la mărturie și la pocăință! Nu-i foarte rău, dar de obicei e inutil. Nu așa învață creierul nostru. Nu așa se scoate ceva bun din ceva rău sau ceva bun din nimic. Nu merge după principiul unor predicatori complet dedicați să îngrașe porcul de ignat: adică cu o predică de jumătate de oră înainte de ceremonia cununiei. Ei sunt deja pe altă lume. Despre ce trebuie să facă el și ea de acum încolo. Oare ce trag pe nas oamenii ăștia? Ce-și închipuie? Că-s Ilie care-și aruncă mantaua peste cei doi aflați la arat în dreptul celei de-a doișpea pereche de boi? Probabil…

În urmă cu ceva timp un prieten spunea că le plînge de milă unora care nu s-au căsătorit în biserică. Fiecare cu prejudecățile lui. E mare lucru să împărtășești aceleași concepții cu cel/cea cu care te căsătorești, dar să nu uităm un lucru evident: căsătoria nu este monopolul creștinilor, nici măcar al credincioșilor din vreo religie. În cazul că cineva crede că Dumnezeu însuși i-a căsătorit pe Adam și Eva, mă întreb cine deține copyright-ul căsătoriei? Dacă e om îi datorăm bani. Dacă e Dumnezeu am încurcat-o! Există căsătorii reușite în orice nație, orice religie și în lipsa oricărei religii. Să nu mai vorbim și că omul se poate înmulți și fără căsătorie. Parol! S-a dovedit științific.

Nimeni nu poate prevedea viitorul unei căsnicii. Sunt unii ce se căsătoresc și toată lumea se miră de ce sunt împreună. Sunt unii care au divorțat și toată lumea se miră cum de-au fost atît de imaturi. Cu căsnicia e ca și cu mîntuirea: abia la final poți spune despre cutare că a avut o căsnicie reușită. Sau doar în final poți spune despre căsnicia ta că a fost una fericită. Și aproape totul ține de domeniul subiectiv. În afara copiilor ce ți i-a născut consoarta.

Deci, ca să o luăm de la capăt, putem spune că variabila om este atît de variabilă că orice rețetă preconcepută este inutilă. Educația, religia, averea, frumusețea, talentele sau lipsa acestora nu constituie un indicator al reușitei sau al eșecului în căsnicie. Și atunci scriem să ne aflăm în treabă? Da și nu!

Da, pentru că oricine citește o carte despre căsătorie o citește cu un bagaj de cunoștiințe și prejudecăți, de experiențe pozitive și negative, de așteptări realiste sau nu, cu privire la căsnicie. Poveștile din copilărie, filmele, cărțile, Biblia, relațiile din familia din care provine, istoria prietenilor sau doar informațiile despre căsătorie din media ne-au influențat deja. Ca să spun așa, suntem virusați. Și colac peste pupăză intervine și chimia, atracția sexuală, vaporii dragostei sau fumurile ambiției. Sau toate la un loc.

Nu, pentru că dacă vrei ceva, ai puterea să discerni între ceva ce e bine pentru căsnicia ta viitoare și ceva ce nu este sau pare că nu va fi. Aici intră în calcul acel know-how deținut de cei ce au experiență și pot să te ajute. Femei și bărbați cărora le pasă, pot să articuleze logic și empatic trecutul sau bagajul lor în materie de relații conjugale. Cu sau fără Scriptură, dar cu bun simț și la obiect. Aici nu mai e vorba de delir în doi sau în trei, e vorba de învățătură pe care o poți accepta fără să fie nevoie să treci și tu prin ceea ce au trecut ei.

Sinceritatea, adevărul și bunul simț nu sunt monopolul creștinilor și ar putea constitui punctul de referință pentru o relație de nășire, nu în domeniul credinței (cu toate că nici asta nu trebuia uitată), ci în cel al căsniciei de durată. Și cînd mă refer la căsnicie de durată nu mă gîndesc la o căsnicie nefericită de durată. Credința, nădejdea și dragostea nu pot rămîne înțepenite între paginile unei cărți, ci merită să acopere întreg domeniul relației soț-soție, mamă-fiică, mamă-fiu, tată-fiică, tată-fiu. Tocmai pentru că avem modele.

8 comentarii la “Căsătoria, exorcismul și cartea Cum să te căsătorești (1)

 1. 1. Citit şi plăcut.
  2. Nu toate linkurile funcţioneavă. De exemplul cel cu averea. Sau îmi scapă mie ceva?
  3. Mă gîndesc uneori la un lucru. În vremurile trecute căsătoriile (cel puţin unele dintre ele) erau aranjate de către părinţi. Şi unele ţineau iar altele nu. S-au făcut filme pe baza acestui scenariu, cu el şi ea care se iubesc, se iau şi fug în lume (nu mă gândesc la ce înţeleg evanghelicii prin lume). Unii considerau că practica părinţilor care aranjau căsătoriile astfel era greşită…au luptat pentru o schimbare şi ea la un moment dat s-a produs.
  Şi totuşi, liberi fiind să ne alegem partenerul unii dintre noi eşuează. E nevoie de o altă schimbare?

  • cred că sunt prea multe variabile și prea puțină disponibilitate personală de a schimba și de a accepta. eșecul îm general este calea spre mai bine. rar ne iese ceva de prima dată. doar că în căsătorie lucrurile sunt cu implicații multiple, emoționale și de lungă durată. asta simplificînd…

   aia cu averea mă surprinde și pe mine. s-ar putea deduce (fals) că românii nu sunt materialiști.

 2. Mi-au mers la suflet aceste cuvinte de , hai sa le zic, mistica ortodoxa, mai ales ca vin ca un balsam pe inima unui ,,recidvist”, unul care a fost nevoit s-o ia de la capat pentru simplul motiv(mi-e usor , acum dupa destui ani , sa rostesc cuvantul ,,simplu”) ca n-a ales candva corect ! Dac-as fi avut experienta de-acum as fi vazut, fiind inocent cum impunea norma canonica nu mi-am dat seama. E un pericol si-n aceasta impunere normativa transmisa de biserica, te afli in fata vietii si nustii ce e viata , nu stii ce raspunsuri sa dai , nu stii ce alegeri sa faci !

  • cred că uneori facem o alegere și apoi cînd se schimbă datele problemei nu mai știm ce să facem. așa e, în multe cazuri am ales că ne plăcea, n-am avut sfătuitori buni. apoi a trecut timpul și am ruginit un pic.

 3. Vorba unui preot, mi-a fost candva duhovnic , s-a mutat departe si am ramas in pana de duhovnici, de vreo 10 ani am ramas:

  Cand te indragostesti, nu mai conteaza daca e cu Dumnezeu sau cu dracu , te duci, daca nu-i cineva care sa-ti deschida mintea chiar te duci .

 4. E mult mai confortabil sa-ti plangi de mila, sa vina apropiatii si sa te mangaie pe crestet si sa-ti zica : SARACU !Poate sunt facut eu din alt material dar mie asemenea atitudini mi-au provocat repulsie chit ca stiam ca cei care ma incurajau aveau cele mai bune intentii. Pur si simplu m-am izolat de ei, m-am mutat in sens fizic in celalalt capat al orasului si am cautat prezenta celor care chiar puteau sa ma ajute in mod real.Si datorita lor acum am o familie , am un copil si pot sa zic ca sunt fericit, o fericire matura , responsabila, nu efervescenta cum credeam candva ca e fericirea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s