Pilula prostului: Instant religion


De vreo oră două m-a pălit un gînd: anumiți indivizi se comportă într-un anumit fel ce poate fi caracterizat foarte bine ca religie instant.

Iei o doză, o pui într-un pahar, torni ceva peste ea (de obicei ceva cît mai atractiv), apoi agiți conținutul și hop, dai paharul peste cap. Să-ți fie de bine!

Cît de ușor este să proclami în numele cuiva că totul este cum vrei tu, că iei în stăpînire țara, casa, starea de sănătate promisă (de cine?) și puf, te transferi… în rai. Chiar dacă Satana își mai face de cap, îl repezi, să te țină minte. Să-ți explici, să le explici altora? Ei, e nevoie de mai multă ungere. Și gata.

Pe ITV în Anglia, în urmă cu destui ani am văzut un reportaj despre carismatici. Obiectiv. Țin minte că se ducea reporterul cu cel intervievat cu un microbuz undeva și au avut probleme cu o roată. Era noapte. Carismaticul a zis că se rezolvă fără telefon, cu o intervenție divină: Dumnezeu a și pregătit soluția. Merge tipul cu reporterul pe jos și dau de o fermă și ce să vezi, avea dreptate: a găsit o roată exact cum îi trebuia. O ia, o montează, pleacă și după căteva mile ce să vezi? Accident! Roata se rupe fiindcă era fisurată și nenorocirea e mai mare. Hmmm! Instant religion nu mai funcționează. Poliție, ambulanță, mecanici. Iresponsabilitate. Doar?

O altă chestie, pur englezească din timpul studiilor în teologie. Aveam un coleg ff carismatic (zicea el), la seminare era penibil, la altceva era cam adehașde. Cine i-a dat atenție? La un  moment dat auzim că soția i-a fost făcută fleci pe trecerea de pietoni, fiind însărcinată bine. Ne pare rău. A rămas cu doi băieți de vreo 5-6 ani. După un timp aflăm că e internat la psihiatrie. Ciudat! Unde era Dumnezeul ăla de care tot făcea caz? Instant religion?  Nu a mai reușit să termine, s-a retras. Oare cine i-o fi dat să dea pe gît pilula de Instant region?

Superficialitatea nu-l caracterizează pe Dumnezeu. Isus Cristos nu a pus în practică o etică de moment. Duhul Sfînt nu s-a așezat peste cineva că era obosit de atîta lucrare și trebuia să se odihnească. Religia instant e o invenție omenească, fără legătură cu Dumnezeu. Ea nu tratează cauza, ci simtomele. E ca o pilulă de Nurofen administrată în cazul unei apendicite. S-ar putea să nu mai simți durerea, s-ar putea să te simți bine, dar peritonita așteaptă după colț!

Să nu uităm, dar să facem abstracție că Elisei a murit bolnav și chiar dacă mortul aruncat peste el a luat-o la fugă, el însuși nu a înviat. Carismaticii mor și ei, la fel ca noi ăștialalți. Noi ăștialați nu credem că Dumnezeu e ortodox, catolic, baptist, penticostal, român, iudeu sau turc. Noi credem că El doar este, după zicala Eu sunt cel ce sunt! Ca urmare Isus Cristos nu a apărut instant ca să moară instant pentru o mîntuire instant. A murit agonizînd după ce a trăit și suferit ca om. Ca urmare, nu lăsat o rețetă miraculoasă pentru un creștinism tip pilulă. Nu de aia s-au scris Faptele Apostolilor. Ba nici Pavel, nici Petru nu au înghițit o pilulă fantasmagorică! Aviz amatorilor!

13 comentarii la “Pilula prostului: Instant religion

 1. Daca pentru mine, unul care stie crestinism asa dupa ureche si putin dupa suflet, e cumplit cand dau de asemenea mentalitati, ma gandesc ca pentru dumneavostra, profesor de istorie religioasa, e si ma greu de digerat acest folclor religios ?

  • îmi propun să nu reacționez prea tare că altfel îmi crește tensiunea și mor prea repede.totuși nu înțeleg cum unii pot să șteargă douăzeci de secole de creștinism ca să descopere roata. am și eu nește lipsuri…

 2. Ce nu inteleg eu e de ce neo-protestantii nu iau din Ortodoxie ceea ce li se potriveste, Ortodoxie nu inseamna ortodoxism, nu e niciun pericol de contaminare ,n-a pus biserica ortodoxa, in forma actuala, coada la pruna! Cel putin baptistii, pe baza marturiei celor care s-au jertfit pentru Hristos ar trebui sa stie ca au tot dreptul de-a-si insusi ceea ce lise cuvine si lor din Tezaurul Invataturii Bisericii Crestine. Doar ca trebuie sa admita Traditia ca si o a doua modalitate de revelare a Invataturii divine, asta fara doar si poate!

 3. Mie mi se pare că şi Isus Hristos (oare ŞI despre el vorbiţi ?) a şters vre-o 15 secole de iudaism folosind FĂRĂ ECHIVOC expresia TREBUIE SĂ VĂ NAŞTEŢI DIN NOU ! Poate vă mai amintiţi cum a fost tratat !
  Apoi legat de cele douăzeci de secole, cine poate afirma curat şi cu mâna pe inimă că au fost secole de creştinism ? Că nu numai chiorii dar şi orbii văd că nu a fost aşa ! Iar acest lucru este confirmat şi argumentat din plin de Biblie !

  • isus nu a șters iudaismul, din contră, l-a adus la valoarea lui imaginată de dumnezeu: căci iată ce doresc eu…
   vă postati pe poziția reducționistă a anabaptiștilor ce spun că între 313 și apariția lor biserica nu a mai existat. probabil că duhul sfînt era în grevă sau concediu. adopt poziția clasică la așa ceva: totuși creștinismul a fost dus mai departe de oameni care au fost în ghilimele penticostali, baptiști, carismatici, poate ortodocși dacă admiteți…

  • Dupa cum puneti problema, referitor la identitatea domnului profesor, se pare ca s-ar putea sa ia nastere si aceasta orientare crestine, nu ca n-ar fi fost sau nu exista doar ca pana acum sunt reduse doar la niste puncte de vedere, nu le putem numi invataturi temeinic argumentate. Cat despre ,,rasism” ca si rasa, ma gandesc ca stitii la e ma refer, pedegree si alte cele, eu zic ca de-ajuns sa cititi articticolele din urma ale domnului Nadaban si veti intelege, daca nu , chiar nu-i bai, vi-ati exersat cittul.

 4. Mulţumesc totuşi pentru răspuns d-le Nădăban. Nu prea mă pricep eu la anabaptişti şi alte fel de fel de grupări (deşi am ceva noţiuni de bază privind poziţia şi credinţa lor). Deci nu mă pot lăuda însă că le ştiu foarte bine.
  1. Trebuie să fiu foarte bine înţeles. Nu am spus că Isus a şters iudaismul ci că aşa ca şi acum în zilele noastre, iudeii din vremea lui Isus, asta credeau. Aşa î-L percepeau ! Credeau că vrea să le schimbe religia !
  Ioan 9:39 Apoi Isus a zis: ,,Eu am venit în lumea aceasta pentru judecată: ca cei ce nu văd, să vadă, şi cei ce văd, să ajungă orbi.„
  40 Unii din Fariseii cari erau lîngă el, cînd au auzit aceste vorbe, I-au zis: ,,Doar n’om fi şi noi orbi!„
  41 ,,Dacă aţi fi orbi„, le-a răspuns Isus, ,,n’aţi avea păcat; dar acum ziceţi: ,Vedem.` Tocmai de aceea, păcatul vostru rămîne.„ etc …

  2. Nu este mai bună poziţia biblică în locul celei clasice ? Nu sunt destule dovezi biblice în acest sens ? Noul Testament abundă de ele. De fapt Scriptura, care prin următoarele versete nu îndeamnă absolut deloc la o poziţie clasică, spune:
  Ieremia 30:24 Mînia aprinsă a Domnului nu se va potoli, pînă ce va împlini şi va înfăptui gîndurile inimii Lui. Veţi înţelege în totul lucrul acesta în zilele din urmă.
  şi
  Daniel 12:4 Tu, însă, Daniele, ţine ascunse aceste cuvinte, şi pecetluieşte cartea, pînă la vremea sfîrşitului…. Atunci mulţi o vor citi, şi cunoştinţa va creşte.
  Daniel 12:8 Eu am auzit, dar n’am înţeles; şi am zis: ,,Domnul meu, care va fi sfîrşitul acestor lucruri?„
  9 El a răspuns: ,,Du-te Daniele! Căci cuvintele acestea vor fi ascunse şi pecetluite pînă la vremea sfîrşitului.
  10 Mulţi vor fi curăţiţi, albiţi şi lămuriţi; cei răi vor face răul, şi niciunul din cei răi nu va înţelege, dar cei pricepuţi vor înţelege.

 5. Îmi cer scuze, dar eu făceam afirmaţia aceasta în mod figurativ. Aşa cum susţin astăzi mulţi cum că sunt unii care anulează două mii de ani de creştinism tot aşa spuneam şi eu „mi se pare” (între ghilimele) că cei de pe vremea lui Isus afirmau despre el cam aceleaşi lucruri. Sunt multe exprimări de felul acesta în Biblie. De exemplu: 2 Corinteni 11:5 Dar socotesc că nici eu nu sînt cu nimic mai pe jos de apostolii aceştia ,,nespus de aleşi!„ Termenul „nespus de aleşi” este evident o formă de batjocură.
  La fel expresia: „doar n-om fi şi noi orbi” este un răspuns la afirmaţia simbolică a lui Isus cum că ei ar fi orbi. Cam în felul acesta am întrebuinţat şi eu expresia „Isus a şters iudaismul”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s