La pomul lăudat…


Un proverb de-al nostru zice să nu te duci la pomul lăudat cu sacul. Nu de alta dar n-ai să găsești ce să mai iei. Bine e cu plăsuța. Creștinismul mi l-am început studiind Biblia. Fără prea multă metodă, dar a venit și vremea metodei. Am învățat de e aia hermeneutică, i-am ascultat pe alții mai avansați și apoi pe unii foarte avansați în materie de creștinism.

Apoi a venit vremea, adică biserica a considerat că trebuie să deschid și eu gura. Și mi-am dat și eu cu părerea, cu studiu, cu interpretarea, cu doctrina și cu Duhul. Probabil. Cam oricine putea face asta dacă se vedea că are de unde, că nu o ia razna. Ba erau în biserica aceea doi frați foarte focoși, cu o orientare mai penti, cu anumite greutăți în exprimare și trecuți de prima tinerețe ce voiau să spună… Și se simțeau dați la o parte, nu ajungeau la amvon deloc. Dar erau plini de rîvnă pentru Domnul. Dar nu și nu, nu au ajuns să predice, așa că erau doar la mărturie pe unde apucau, prin parcuri, prin tramvaie și se puteau ruga ca orice alt credincios.

Pe atunci nu mă gîndeam, dar acum cînd am dat de tot felul de oameni, care mai de care mai destoinici, cum ar fi dacă toți frații și surorile ar avea cuvînt și ar vorbi. Aici vă reproduc cîteva exemple, e drept hilare. Ar fi de rîs, de plîns, de jenă, de… cine mai știe ce.

Faceți abstracție de comentariile celor doi pezevenghi, dar procesați fragmentele redate de ei. Termeni vehiculați: harvest (sună familiar?), annointing (ungere- sună familiar?), seed (sămînță – sună familiar?), healing (vindecare – sună familiar?), miracle (minuni – sună familiar?).

Cum vi se pare? Nostim? Tragic? Pervers? Prostesc? Spiritual? Duhovnicesc?

2 comentarii la “La pomul lăudat…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s