De ziua MRS din Octombrie


Adică de 7 noiembrie ziua Marii Revoluții Socialiste din Octombrie. Cîndva se făceau bancuri că revoluția din octombrie se sărbătorea în noiembrie. Nu mai conta că nu se mai sărbătorea, dar am prins zile în care se poavaza, se dădea muzică sovietică, la radio erau programe despre așa ceva și la școală activități pentru pionieri și utemiști. Țin minte un teatru radiofonic ce m-a marcat prin tragismul și absurdul situației. Dar era ceva normal în Uniunea Sovietică, ba chiar în țara noastră. Era vorba de Tragedia optimistă. Acum îmi dau seama că a fost și un film, dar eu nu l-am văzut la vremea aceea.

Scena ce mi-a rămas în minte (n-am găsit-o încă în film) este executarea de către matrozii revoluționari a doi foști ofițeri ce se întorceau de pe frontul de vest. Unul dintre ei era surd. Se contramandează execuția, dar ordinul ajunge prea tîrziu. Tipic pentru cei ce voiau să credem că lucrurile rele se întîmplau pentru că destinul își băgase coada, comuniștii nu erau așa de răi. (min 07 după 1 oră)

În 24 octombrie/7 noiembrie 1917 bolșevicii atacă prin surprindere sediul guvernului democratic al Rusiei. Lenin apăruse de curînd în Rusia din Finlanda, fiind finanțat cu banii germanilor ce urmăreau să scoată Rusia din război. Ca urmare între cele două puteri se încheie pacea de la Brest-Litovsk, Rusia cedînd mari suprafețe de pămînt.

Revoluția pune capăt războiului Rusiei, trupele ruse dezertează în masă, astfel că rămasă singură pe frontul de este România este nevoită să accepte pacea de la Buftea cu Puterile Centrale. Dar revoluția declanșează teroarea împotriva burgheziei, nobilimii și clerului, extinzîndu-se ca o molimă spre est pînă la Vladivostok. Armata Roșie organizată de Trotsky învinge orice opoziție. Apare poliția secretă comunistă, sunt invadate țările vecine. Se practică exportul revoluției, scopul fiind ca toate țările să fie molipsite de acest microb mortal.

Afiș cu revoluționarul roșu ce atacă fiara aidoma sfîntului Gheorghe. Pe Bastionul comunist (ce negru este!) pe cele două flamuri (oare de ce nu au pus doar una în vîrf?) stă scris RSFSR, adică Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă. Cam un fel de Statele Unite Sovietice, dar ce diferență! La trei ani de la revoluție.

Poate traduce cineva textul.

Tovarăşi, să triplăm avântul nostru, Călcând pe arme şi păduri de suliţi Cu bucurie sărbătorim, luptînd la sânge, Aniversarea a treia a revoluţiei din octombrie. Ea e garanţia apropiatei noastre victorii Noi niciodată nu vom mai fi robi Ignorând eşecuri şi necazuri trecătoare Noi mărşăluim în luminoasa împărăţie a Muncii. Răpus de sabia proletariatului Dragonul imperialist îşi dă suflarea Republica sovietică, federativă, socialistă, Mondială – trăiască autoritatea ei!

Au tradus-o Dana și Yan Sisoev. Mulțumesc!

Țările Baltice, Germania, Ungaria, Armenia, Gruzia, Georgia, Ucraina, Belarus cad victime acestei epidemii. Nu și Moldova ce se unește cu România, dar Rusia nu va uita acest lucru, pedepsindu-i pe moldoveni. Și Polonia rezistă în 1920, generalul Pilsudski reușind în ultima clipă să întoarcă soarta războiului chiar în fața Warsoviei. Rezultatul în 1939 este pactul Molotov-Ribbentrop cînd Polonia este împărțită în secret de Stalin și Hilter, creîndu-se astfel premizele pentru al doilea război mondial. La scurt timp Basarabia este alipită forțat de URSS. Țările Baltice sunt ocupate, se declanșează războiul fino-sovietic.

Apoi, la terminarea celui de-al doilea război mondial Poloniei i se iau mari întinderi de pămînt din est și i se dau teritorii în vest. Prusia, Danzigul dispar.  Țările Baltice devin republici ale URSS. Cît pe-aci să devină și România. Rușii își exportă orînduirea comunistă în Bulgaria, România, Polonia, Cehoslovacia, Germania de Est și Yugoslavia. În cartea Ultima republică Suvorov, fost cadru GRU explică eșecul lui Stalin și a URSS din 1945. În loc să reușească exportul revoluției comuniste conform directivelor lui Lenin, URSS nu reușește decît o clară delimitare est-vest ce nu mai permite înghițirea Europei de vest și extinderea mondială a domniei proletariatului, de fapt domnia terorii.

Cu toate că Stalin l-a crescut pe Hitler și l-a folosit ca să macine resursele vestului și să pregătească intervenția URSS pentru eliberarea Europei, lovitura preventivă a Germaniei ce nu era pregătită de război cu URSS, îi dă planurile peste cap. URSS era pregătită de un război ofensiv dus pe teritoriul străin, nu de unul de apărare. URSS, ce conform tezei oficiale nu era pregătită de război, depășea la momentul atacului german, 22 iunie 1941, la toate capitolele Germania despre care tot teza oficială pretinde că era pregătită de război. Cu doar un an și ceva înainte URSS cîștigase războiul cu Finlanda la temperaturi de minus 41 C forțînd cu tancurile o linie fortificată amplasată pe o adîncime de circa 100 kilometri. Realizase imposibilul. URSS avea de 7 (șapte!!!) ori mai multe tancuri ca și nemții, avea sub arme de două ori mai mulți oameni. În timp ce URSS avea în jur 1000 de tancuri mijlocii ultramoderne (T 34, KV 1) Germania nu avea nici unul. Germania nu avea nici un tanc cu tun de 75 de milimetri, rușii aveau. Și așa mai departe…

Erorile exportului revoluției, a conducerii bolșevice ce a mizat pe un război de export la care ar fi participat cel puțin 500000 de parașutiști (îmi aduc aminte cărțile despre parașutiștii sovietici citite în copilărie…) au făcut ca nemții să ajungă pînă la porțile Moscovei. Asaltul sovietic al vestului miza pe înglobarea tuturor țărilor, nu numai a celor din Europa, ca republici sovietice a URSS. Ați auzit de Palatul Sovietelor ce nu a mai fost construit? Dar de statuia lui Lenin a cărui cap ar fi încăput o sală de congrese? S-a lucrat la așa ceva. Palatul se construia ca în el să fie primită ultima republică, poate RSS Argentina…

Cîteva versuri sovietice de tristă amintire, unele chiar pe muzică din 1918:

O ultimă luptă, o luptă totală, Arde-n arena mondială. Cu baioneta-n atac voinicesc Răsturna-vom întreg glob pămîntesc!

Sau e deajuns să citim versurile Internaționalei, imnul proletarilor de pretutindeni:

Sculați, voi oropsiți ai vieții,
Voi, osîndiți la foame, sus!
Să fiarbă-n inimi răzvrătirea,
Să-nceapă al lumii vechi apus!
Sfîrșiți odată cu trecutul negru,
Sculați, popor de osîndiți!
Azi nu sînteți nimic în lume,
Luptați ca totul voi să fiți!

Hai la lupta cea mare,
Rob cu rob să ne unim,
Internaționala
Prin noi s-o făurim!

Sculați, nu-i nici o mîntuire
În regi, ciocoi sau dumnezei!
Unire, muncitori, unire,
Și lumea va scăpa de ei!
Prea mult ne-au despuiat tîlharii
Ce-n lume, lux, desfrîu se scald:
Să ne unim toți proletarii,
Să batem fierul cît e cald!

Hai la lupta cea mare,
Rob cu rob să ne unim,
Internaționala
Prin noi s-o făurim!

Țărani și muncitori, noi sîntem
Partidul, mare muncitor!
Pămîntul este-al celor harnici,
Cei leneși plece unde vor!
Cînd vulturi lacomi, corbi de pradă,
N-or mai pluti nori negri-n vînt,
Pe cer luci-va-ntotdeauna
Al înfrățirii soare sfînt.

Hai la lupta cea mare,
Rob cu rob să ne unim,
Internaționala
Prin noi s-o făurim!

Obiectivul comunismului mondial i-a rămas de pus în aplicare și lui Hrusciov care îi condamnă la moarte mai întîi pe temutul Beria (devenit primul om în stat) pentru deviația de a afirma că în țările ocupate din Europa nu trebuie să se facă colectivizare și că Germania trebuie să devină o țară neutră, și ca urmare trupele sovietice ar trebui să părăsească această țară. Apoi este lichidat Malenkov ce ințial era de acord cu Beria, dar l-a trădat și a fost acuzat de deviere de la linia marxist-leninistă. El a afirmat public (ce drepate avea!) că în cazul izbucnirii celui de-al treilea război mondial nu vor există învinși și învingători, planeta fiind distrusă de efectul bombelor atomice. Ca urmare revoluția mondială nu își mai avea sensul, ci doar rezolvarea problemelor în care se zbătea populația de sclavi sovietici: alimentele, hainele, locuințele, educația, etc.

Malenkov a mai înțeles că revoluția mondială n-avea sens pentru că în întrecerea cu capitaliștii îndemnul mobilizator Să-i ajungem din urmă și să-i întrecem, a lui Lenin, ordinul Să-i ajungem din urmă și să-i întrecem, a lui Stalin și repetarea isterică Să-i ajungem din urmă și să-i întrecem a lui Hrusciov au avut efectul contrar. Niciodată un sistem socialist controlat de stat nu va birui unul liber capitalist!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s