Spărgătorul de gheață


sursa:http://www.ecomagazin.ro/wp-content/uploads/2012/11/gheata.jpg

În ultimele două săptămîni am citit aproape toate cărțile lui Victor Suvorov alias Vladimir Bogdanovici Rezun, fost ofițer al Direcției Generale de Informații a Ministerului Apărării din Uninunea Sovietică, adică fost ofițer GRU, ce a fugit în Occident pe cînd lucra în Elveția în 1978. Prima sa carte a fost Spărgătorul de gheață și e ultima pe lista mea. Poate din cauza pozelor din copilărie în care mai tot timpul în materie de spărgătoare de gheață ni se dădea exemplul spărgătorului atomic de gheață V.I. Lenin. Într-o caricatură spărgătorul se apropia amenințător de un mic sloi pe care bătrîn și înfrigurat, uitîndu-se peste umăr, Capitalismul strîngea în mînă a bombă atomică. Deja la acea dată Hrusciov și Jukov deja experimentaseră bomba termonucleară de 57 de megatone în Novaia Zemleia. Suflul bombei a înconjurat de 3 (trei) ori pămîntul. Zguduitura ei a fost resimțită de TOATE seismografele de pe Terra. Pacea și bomba sovietică. Oare cine pe cine amenința? Noroc că o bombă de 57 de megatone nu putea fi lansată asupra capitaliștilor…

Zice el în ”Epurarea. De ce a decapitat Stalin armata?” – următoarele cuvinte despre ce se întîmpla în Uniunea Sovietică:

La noi, oricine pune mîna pe condei știe prea bine: hai să scriem de bine, să lăudăm, să preamărim. Despre cele rele să tăcem! Este o cale pasivă. Așa nu merge. Cele rele trebuie negate cu virulență: la noi nu există rău! Nu există și nici nu poate fi! Prin însăși natura socialismului! În aceasta constă superioritatea noastră!

Putem înlocui cuvîntul socialism cu un alt cuvînt? Care v-ar tenta mai mult? Experiența mea personală, combinată cu experiența celor pe care îi cunosc mă duce cu gîndul la un anume cuvînt. Au fost multe cuvinte scrise în contextul socialismului și comunismului din URSS ce au rezonat, dar nu atît din punct de vedere politic, cît din punct de vedere al religiei în România. Lupta pentru putere, ascunderea greșelilor sub covor, luptele pentru lichidarea unora (epurarea), foametea (credinciosului de rînd pentru un cuvînt din partea Domnului) și multe altele.

Nu se întrevede la orizont nici un lider care ar polariza țara noastră. Sau cel puțin o parte din țara noastră. Dar nu se vede nici un spărgător de gheață. Spărgător –  ce zic eu, nici măcar un biet remorcher nu se vede. Ba vechile remorchere sunt în pragul pensiei, al trimiterii la fier vechi. La ce e bun un spărgător de gheață? La deschiderea unui nou drum. Sau a celui vechi ce a înghețat. E bun că nu merge singur, după el mai vin alții. Altfel n-ar avea sens.

Pe cînd un spărgător de gheață și la noi? Sau mai multe

 

23 comentarii la “Spărgătorul de gheață

 1. Aveti rabdare, va veni !La Dumneavoastra pe blog am citit despre ineptiile debitate la Congresul Peticostal, acum de curand! Din toate cele pe care le-ati expus, eu, unul din-afara, am inteles esentialul: SE TEM ! Bate vantul schimbarii, in mod sigur citesc si ei ,,solfegiile” corului de nemutumiti de pe bloguri!

 2. Aduceti-va aminte cum era si-n Bisericile Traditionale, prin Evul Mediu, erau perioadea in care daca nu participai la trei Liturghii consecutiv, riscai sa fii decapitat! Acum, in Evul Mediu Neoprotestant, cam tot asa e, doar ca ,,decapitarea” e de un alt fel ! Trebuie sa se schimbe ceva, altfel Neoprotestantismul se va transforma in altceva pentru ca unitatea nu-i este caracteristic…

  • nu știu ce să zic. mă tem că aveți dreptate, dar mă tem și că nu apare nimeni care să facă ceva. bun sau rău, dar să provoace o reacție. sunt atîtea rele ce pot fi eliminate și sunt atîtea bune ce pot fi puse în practică sau îmbunătățite. fără să mai spun că sunt atîtea care încă nu au fost imaginate. și biserica se cramponează în stagnare, afaceri, politică? de ce? asta e menirea ei?

 3. Să dea Dumnezeu ca spărgătorul de gheaţă chemat de El, să-I asculte chemarea.
  Şi sunt mulţi. Unul mai „nou” ar fi F. Ianovici, şi tare mi-ar plăcea ca acest comentariu sincer să nu atragă un puhoi de cuvinte denigratoare.
  Am spus de el nu ca să-l laud, ci pentru că laud pe Dumnezeu că vorbele, adesea, îi sunt inspirate de sus. Şi mulţi ascultători binecuvinteză. Pe mama. Pe Ioana.
  Şi ca el ar mai fi şi Nicu Butoi, şi sora din cor, a cărei faţă luminează altfel, nu că n-are probleme, că le are… Şi fratele bolnav, dar fericit, şi tot aşa. 🙂

  E vorba că sunt MULŢI oameni care INSPIRĂ. Să avem noi ochi pentru ei, şi inimă curată. Să ne rugăm pentru trezire, lucrători, şi ca noi să fim credincioşi lui Dumnezeu în lucrul încredinţat.

  Şi doar că facem asta, suntem spărgători de gheaţă. Şi tare să ne-ajute Domnul să fim urmaţi de oameni credincioşi în lucrul încredinţat lor…! Aşa Biserica lui Dumnezeu ar fi un organism viu şi sănătos în care toate organele lucrează la tiraj maxim :))) … doar că întâmplându-se aşa de multe ori nu ştim de ce, nici cât, nici pentru ce… De ce-i aşa, de multe ori, o ştie doar El. 🙂

  Multe binecuvântări!

  • părerea mea e că atunci cînd dumnezeu face ceva se vede, nu este în secret. cum îi zicea și pavel lui agripa că lucrurile nu s-au întîmplat într-un colț de țară… iar acum cînd avem mijloace de comunicare instant, moderne, nu știe nimeni nimic și totul e secret. interesant.
   și cînd dumnezeu face ceva scoate în față un om, mai mulți, dar în față, nu în spate. asta vreau să văd.
   binecuvîntări alese.

   • ba. de multe ori este secret 🙂
    Şi bineînţeles că nu vorbesc de Evanghelie şi de Domnul Isus.

    Dar am aflat din „greşeală” oameni care dau mulţi bani fără să „trâmbiţeze” toată ţara, şi care au murit ucişi brutal, fără să îţi dea e-mail, fete care au acceptat soarta de a fi crunt bătute chiar violate de „familia” musulmană, pentru că l-a ales pe Hristos…

    Şi bogatul a sugerat ce spui tu, ceva „sclipitor” sau „uimitor” CA SĂ creadă…

    Nu, nu…

    Aşadar, pe de-o parte susţin că sunt oameni care public sunt „spărgători de gheaţă”, care INSPIRĂ mii de tineri (şi foaarte mulţi prieteni dragi, fraţi, dar şi necreştini ascultă cu drag pe Ianovici),
    dar şi discret, în colţ e … (editare la cerere)

    Sunt fapte concrete ce vorbesc eu, nu „idei” trântite pe un blog… Sunt vieţi sfâşiate de suferinţă… dar îmbibate de har.

    Ianovici? După 7 luni de post şi rugăciune 5 zile din 7, Dumnezeu a decis să îi ia acasă primul copil, timp în care familia ducea campanie aprigă împotriva lui şi a soţiei lui.

    Nu ei sunt eroi, ci Hristos care a luat CHIP in ei… dar ei au acceptat planul lui Dumnezeu.

    Tu eşti un spărgător de gheaţă? Cine te urmează?

    Doamne ajută-ne să croim cărări drepte cu picioarele noastre!!

   • n-am prea înțeles dacă predici sau dialoghezi cu mine.
    fiecare are darul lui și misiunea lui. nu toată lumea poate fi spărgător de gheață. unii trebuie să fie.
    exemplele tale se referă la altceva. nu poți generaliza. poate îți aduci aminte că pavel spunea că fiecare mădular are menirea lui și nu toate părțile corpului pot fi ochi. eu nu am vorbit despre ce poate face fiecare, ci despre un tip de lideri. cred că te-ai dus pe altă idee.
    în plus dacă cineva a suferit ceva, și n-ai de unde să ști ce am suferit eu, nu e cazul să fie făcut public. dacă vrea acel cineva treaba lui, dar atunci răsplata s-a cam dus. și suferința e un dar, ce nu este dat tuturor.
    în plus cred că de prea multe ori avem impresia că musai așa trebuie să facă dumnezeu… că altcumva nu se poate. ba se poate.
    cu blogul, asta e. poate mai citești ce am scris și încerci să vezi un pic cine sunt. nu e obligatoriu. dar să dai cu presupusu în publi e ca și cînd m-aș duce eu la prim-ministru sau la cineva acasă și să-i spun bre cutare să-ți spun eu care e soluția: uite fă așa și așa. poate totuși nu mă calific, nu m-a întrebat nimeni. mă aflu în treabă.
    deci după tine, mai bine mi-aș ține gura (sau degetele de pe taste) că vorbesc, scriu degeaba sau dau din gură, degete, degeaba. părerea ta. ai impresia că e părerea lui dumnezeu? alții au alte păreri.poate și dumnezeu are altă părere. mie mi se pare că mi-o comunică mie, nu ție. că e vorba de mine, nu de tine pe care nu te cunosc. în plus nu șcriu niciodată despre ce nu știu, ci despre ce cunosc. mai citește o dată postul să vezi.
    în plus nu există spărgătoare de gheață secrete sau imaginare. nu de alta da nu s-ar vedea gheața spartă. isus n-a stat la secret. nici ioan botezătorul, nici pavel filip, petru, barnaba.
    o revoar!

   • :))) nu te ataca asa.
    se pare ca folosim aceeasi termeni, dar cu sensuri diferite.
    eu am o perspectiva optimista. tu suferi.

    e chiar umila pozitia de prim-ministru din exemplul abstract, ipotetic, pe care ti-ai arogat-o!, asta ca sa fiu si putin sarcatistica.

    In fine. Daca nu esti de acord, nu-i bai. Nu se moare din atat.

    n-am presupus ca te cunosc. de asta am adresat intrebari.

    potrivit intelesului tau, consider ca Ianovici este un spargator de gheata.

    ca sa-ti raspund, nici nu predic, nici nu dialoghez. Am postat o parere personala cu privire la articolul gasit pe net. Daca nu esti de acord, te rog, chiar, sterge comentariile.

    Si.
    Pace, frate!

   • Las in pace comentariile tale legate de cei care trec prin suferinta, si te intreb cum intelegi tu versetul asta 2 Timotei 3:12 „De altfel, toţi cei ce voiesc să trăiască cu evlavie în Hristos Isus vor fi prigoniţi.” si cum poate fi conciliat cu „darul suferintei”.

    N-am zis ca parerea mea e cea mai buna. Dar se pare ca tu sustii ca parerea Sa, Dumnezeu ti-o comunica tie, ca e vorba de tine. 🙂 Si de asemenea, ca scrii intotdeauna numai despre ce cunosti.
    Eu nu pot spune, in schimb, despre mine, asa lucruri mari. Pot spune, ca in privinta mea am primit „tot, in ce priveste viata si evlavia”.

    Tinand cont ca un comentariu care vroia nu sa contrazica, ci sa atinga o alta latura a liderului, a degenerat in asa chestiuni, acesta este ultimul meu comentariu.

   • sigur? 🙂
    nu vreau să fiu malițios, dar sunt. de obicei cu femeile e mai greu cu teologia, că teologia e făcută de bărbați. da aveți și voi acces la ea.
    cred că ai un mod (ca să zic așa) reducționiost de a vedea teologia și deci și lumea.

    peste cîțiva ani te deschizi, nu că ar conta anii, ci altceva. pînă găsești acel altceva e mai greu. eu l-am găsit.

   • hm…
    rectificări deci…
    vorba dulce mult aduce, zice-se.
    o să șterg pasajul. n-am ce să comentez, doar că în tot ce s-a scris pe blogul ăsta am mai șters un comentariu-două la cererea autorilor (un pastor baptist și un prieten) și nu am postat două comentarii despre desanca ce se credea întruparea duhului sfînt. iar în ceea ce privește ce am scris eu, am luat temporar vreo 5 posturi referitoare la viața mea și la mîrșeviile unor frați (oare cu cine erau frați?). după ce mîrșevia lor a ajuns la apogeu le-am repostat. sunt în zona scurgerea timpului și desfășurarea lucrurilor sau ceva asemănător, de acum un an și ceva. un alt post cam acid în legătură cu aceiași problemă l-am pus la gunoi la îndemnul unui prieten la care țin foarte mult. după cum vezi scriu fără să mă simt prea vinovat.

 4. cred ca, fiecare dintre noi ar trebui sa fie un spargator de gheata si sa nu asteptam sa ne sparga altul gheatza. Romanii tot asteapta….parca am fi un neam apocaliptico-escatologic…Da, stiu, pestele de la cap se-mpute……O poveste tibetana (daca nu ma insel) f faina: un mare lider religios vrea sa schimbe lumea asta…si nu stie de unde sa inceapa…pt ca….e prea mare si nu are avea timp fizic sufficient. Restrange la propriul continent…dar la fel…apoi la propria tzara si…tot asa…nu are timp…restrange la prorpiul oras…dar…ff multi oameni….OK…restrange la propria familie…Bun…am 10 copii…cu care sa incep….ca fiecare e plecat….si iar nu am timp fizic sa-i schimb pe toti…si NORMAL…isi va dedica tot timpul …sa se schimbe …pe EL IL -L….Cred…ca de aici ar trebui sa porneasca spargatorul…de la mine spre altii….si nu invers…Nu vreau sa intru in discutia iceberg-ului din proriul suflet sau a propriei familii….ca nu mi-ar ajunge TIMPUL…..

  • s-ar putea să ai dreptate.
   cred că suntem tributari tiparului apariției liderului de tip mesia ce are viziune, ce ne poate conduce, trimisul pe care toți să îl acceptăm și să-l urmăm. un astfel de lider nu există. salvarea nu mai vine de sus fără ca noi, eu, tu să nu mai facem nimic.pînă cînd această mentalitate sau acest mit nu va dispare nu știu dacă se va întîmpla ceva.

 5. Cosmin , nu stiu ce sa zic, sunt de acord cu tine, trebuie categoric ssa ne schimbam modul de perceptie, modul de-a fi, sa gandim altfel, sa simtim altfel dar dupa ceea ce am ajuns sa fim , obligatoriu trebuie sa ne asumam ceea ce suntem iar asumarea inseamna rastignire din partea celorlalti iar din partea noastra, dragoste pentru cei care ne rastignesc!Domnu profesor, din ce l-am mai citit si-a asumat si a devenit persona non grata, poate ne va veni si noua randul, si tie si mie, ne vom asuma acest risc, riscul de-a ne asuma ceea ce trebuie sa ne asumam……, unul din cuiele lui Hristos?Care doare cumplit, mai ales cand ti-l bate un frate pe care esti chemat sa-l iubesti, pentru ca ti-ai asumat Dragostea lui Hristos. E greu, e foarte greu….

 6. Stii bine ca din 2000 incoa’ mi-o cam iau…si amu si mai mult….e normal sa fii pus pe cruce…dar no fi ucenicul mai mare decat maestrul….Un sut in posterior e un pas nainte…chiar dc doare al naibii de tare….Dezamagiri avem cu totii, dar si impliniri…Ceea ce doream sa subliniez e modul de a privy iceberg-ul…Sa nu uitam, Hristos nu ne-a promis anihilarea durerii, a necazurilor a deziluziilor ci implinirea lor, sau mai bine zis le-a dat SENS. Mare lucru sa gasesti SENSUL in tot ceea ce ti se-ntampla…sa vezi ca nu mai guverneaza hazardul ci ORDINEA. Si de aceea as vrea sa incercam sa devenim niste spargatoare de gheata care-si croesc un drum catre SENS si nu catre haos. Gata, ca devin prea siropos.

 7. Normal ca stiu bine doar mi-esti frate, stiu ce-ai vrut sa spui dar m-am gandit ca poate mai citesc si altii, a te schimba pe tine insuti a devenit deja o lozinca si m-am gandit sa detaliem acest aspect si ma bucur ca ai venit cu comentariul suplimentar.

  Iti aduci aminte cand ai dat cu pumnu in masa la rector? Am zis amandoi ca in veci pururi n-o sa vezi tu studii la Roma dar a fost un Dumnezeu care ,,nu culca-te”, cum zice unguru…

 8. E mai bine sa ramana asa, ca o scapare din partea unui frate care este mandru de fratele lui, rufele murdare sa ramana in familie, spalarea la comun oricum nu le fac mai albe….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s