Un cititor întreabă: E păcat să furi?


Depinde. Evident, sunt ironic. Așa m-a făcut mama.

Unii spun că dacă furi de la un hoț nu e deloc păcat. Ba din contră. După principiu dar din dar se face rai, hoț la hoț se face tot așa. Și atunci la ce-am ajuns? Dacă nu te prinde, cum se dovedește că e păcat? Păi e păcat să furi și să te prindă. Și mai păcat e să furi, să te prindă și să te condamne. Dar culmea păcatului e să nu furi și să te condamne. Că cică intră la categoria dosar politic.

M-am tot întrebat cum se face că mai demult nu erau atîția hoți. Dacă furai toată lumea te știa: o dată hoț, forevă hoț! Nu mai scăpai. Nu prea puteai să trăiești din hoție. Apoi vremurile s-au schimbat, averile au fost preluate de statul muncitorilor și țăranilor și mai toți țăranii și muncitorii au vrut să-și ia averea comună acasă. Statul s-a împotrivit. Dacă toţi ar fi furat totul de unde mai lua ceva statul?

Pe vremurile acelea aveam un coleg de serviciu ce zicea că o zi fără să scoți ceva furat din fabrică e o zi pierdută. Nu era păcat. El lupta pentru prăbușirea mai rapidă a sistemului comunist, capitalizînd ce nu era a lui. Ingenios! Păcat că n-a reușit să aducă mai repede revoluția.

Am mai avut și un alt coleg ce a fost vizitat la serviciu de doi civili anost îmbrăcați ce i-au percheziționat biroul. A doua zi am aflat că au prins-o pe nevastă-sa la aeroportul din Arad cu două valize de carne calitatea I. Mergea la București. Creșteau porci la bloc? Nu. Luase carnea de la abatorul de lîngă fabrică. Și l-au condamnat. Atunci am aflat ceva mai mult. Mai fusese condamnat cu ceva timp în urmă. Furase niște mațe din același loc. Prima condamnare dacă nu era ceva foarte grav o primeai la locul de muncă. Un fel de condamnare cu suspendare. Soția sa nu a intrat la închisoare.

Era unul dintre cei cu care discutam despre Dumnezeu, îl dusesem la o biserică, venise un evanghelist și în timpul predicii omul plîngea de se zgîlțîia tot rîndul de scaune și nu erau puține. La ortodocși cîntase în cor ca și copil. Tatăl său fusese jandarm. Era pe drumul cel bun, dar după episodul cu biserica, soția l-a somat: sau ea sau biserica. Mi s-a indicat să-i spun să o lase mai moale cu biserica. După ceva timp a ajuns pe mîinile miliției din cauza cărnii.

După închisoare se vedea pe figura lui că nu mai era același om. Îmbătrînise înainte de vreme. Am călătorit o dată în același tramvai și mi-a povestit cam la ce te așteptai la închisoare. Mi-a dat și un sfat: Fă tot ce știi să nu ajungi acolo!

Nu după mult timp s-a sinucis. Aflase că cea care-l somase să aleagă între ea și Dumnezeu trăia cu un coleg de serviciu. Păcat. Dublu păcat? Mortal.

Nu-i rău să faci rost de bani, să încerci să trăiești mai bine. În societatea socialistă pe lângă hoție se sancționa și specula, adică obținerea de profit prin inițiativă privată ce acoperea niște nevoi neacoperite de stat. Dar furtul rămîne furt în orice tip de societate, cu sau fără Dumnezeu. Aici a fost vorba de un caz mai special. Furtul asociat cu depărtarea de Dumnezeu și cu acceptarea altor păcate. E clar că cei doi soți au beneficiat împreună de roadele furtului. Au alunecat pe pantă-n jos și nu s-au mai oprit. Unul dintre ei a plătit cu viața. Sau poate amândoi?

7 comentarii la “Un cititor întreabă: E păcat să furi?

  1. E pacat sa furi? Intr-o discutie publica as zice categoric , Da, intr-o discutie particulara m-as abtine, as zice, Nu stiu, pentru ca imboldul este generat de atitudine ! Furi ? De ce furi? …. Iar de-aici incolo intervine factorul uman , fiecare cu viata lui ! Din ce-mi mai aduc eu aminte, parca Thomas Edison a furat dintr-un magazin de mobila niste oglinzi pentru a mari luminozitatea din camera in care era operata propria-i mama. Hugo s-a inspirat pentru romanul Mizerabilii dintr-un caz concret in care un tanar a fost condamnat la ocna pentru ca a furat o paine pentru a-i putea hrani pe copiii surorii sale , o vaduva care l-a crescut si pe el dupa ce le-au murit ambii parinti. Cunosc destule intamplari de acest fel care sa ma faca sa spun ,,NU STIU ” .

    • depinde de furt. unii fură săruturi, alții vieți. un personaj feminin a furat idolii tatălui ei. ne furăm cîteodată căciula sau ne noi înșine. e o diversitate de unde putem alege. dar se spune că pedeapsa păzește mai știu eu ce. alții spun că nu e așa.
      mă tot întreb cum e cu morala absolută.

  2. Norma trebuie impusa, categoric, aici chiar nu exista vreun echivoc. Problema e cu incalcarea normei, aici intervine deja Orbirea Justitiei pentru ca de cele mai multe ori ceea ce se intampla se intampla din cauza unei deficiente sociale. Ce face justitia? Corecteaza sau ascunde? De cele mai multe ori ascunde pentru ca a corecta impune cunoastere iar atata timp cat omul nu este om ci doar statistica corectia nu-si mai are rostul, ar fi doar timp irosit!

  3. Ma bucur ca ati lasat in continuare cele trei puncte de suspensie, infinitul chiar nu poate fi comprimat in cuvinte … Poti sa incepi sa spui dar n-ai cum sa pui punct numai daca esti cum esti, fiind insa esti doar tu si nu prezinti un pericol pentru infinit pentru ca esti cuprins in el chiar daca nu vrei s-o recunosti .

    • cu toate astea unii sunt atît de preciși de parcă vin de la audiență și au pus lucrurile la cale cu infinitu. și sunt atît de literaliști că ai impresia că ei au scris scriptura. cine știe? poate cred în reîncarnare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s