Suleyman, atracția fatală


Anul trecut un prieten din străinătate mă informa cît de dezamăgit a fost Occidentul de lipsa cadînelor dezbrăcate din haremul serialului Suleyman și de lipsa scenelor cu exponate din piele. Turcii musulmani erau dați ca exemplu de moralitate unui Occident depravat. Tot anul trecut am avut ocazia să poposesc mai multe zile într-un stabiliment al statului unde de plictiseală mă mai uitam și eu la tembelizor să treacă timpul și să fiu atît de obosit încît să nu mai aud sforăiturile celorlalți participanți la jocul uite sănătatea, nu e sănătatea.

Dar nu prea reușeam să văd ce mă interesa. La ora 8 trecute fix tembelizorul era pus pe canal D și începea Suleyman Magnificul. Ținea două ore. 50 de minute de serial, o oră și 10 minute de reclame. De plictiseală și de dragul limbii turcești am rămas să văd și eu minunea. Într-adevăr, nu puteai vedea nici la femei nici la bărbați piele goală în afara palmelor și a obrazului (acoperit parțial de barbă la bărbați). Chiar și puritanii s-ar fi rușinat cît de despuiați erau față de artiștii ăștia! Cel mai nud personaj era un cal. Bine că nu i-au pus și lui haine ca în turniruri. Cine știe dacă jignea vreun telespectator sau o telespectatoare mai pudică…

În fine, nu vă alarmați, nu sunt ahtihiat după piele goală, nici măcar după gecile turcești. Mă uitam la serial și mă întrebam cum de intră în calcul o asemenea producție. Acțiunea boring. Personajele arătau ca ieșite din fabrica de păpuși Arădeanca ce dăduse faliment acum cîțiva ani. Cu excepția unor costume aveai impresia că te aflai într-un castel din Italia. Personajul principal era marcat de o lentoare orientală dusă la extrem. Totul părea încremenit în înțelepciune, filozofie, un pic de politică, politețuri și intrigi mai mult sau mai puțin feminine. Grozav serial.

În club îl urmăreau doi bărbați cam de vîrsta mea și o femeie, soția unuia dintre ei. Cam o dată la cinci-șase minute marcau tăcerea cu o propoziție duioasă de genul ,,Să vezi acuma…” Un pic mai antrenant era la reclame, că se schimba canalul. Atunci ne mutam invariabil pe național unde puteai urmări sora sau fratele mai mic al serialului Suleyman. N-am crezut că mai există oameni care urmăresc serialul cu sufletul la gură pînă n-am dat de filmulețul de mai sus pe youtube: maneaua lui Suleyman. Pe cînd hip-hop-ul lui Suleyman? Nu s-ar putea că e ritmul prea rapid. Ar fi mai nimerit romanța lui Suleyman, dar acum romanțele nu mai sunt la modă. Doar Suleyman e la modă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s