Despre ,,Despre religia în şcoli sau despre cum ocolim cu talent marile probleme ale societăţii noastre”


sursa:http://www.paginademedia.ro/2013/08/moise-guran-si-vlad-petreanu-emisiune-la-europa-fm/

Îmi place Moise Guran. Îmi place că gîndește. Îmi place că e activ. Îmi place că e logic. Dar nu-mi place că, la fel ca mulți alți români, vrea să dea impresia că se pricepe la toate. Un altfel de Ceaușescu…

Și acum despre religia în școli. Mie mi se pare că religia în școli este un subterfugiu. Fugim de etică și morală, atît părinții, cît și profesorii. Să nu mai vorbesc de măria-sa marele stat român. (A făcut oare cineva un studiu cu privire la raportul între credința cetățenilor români și numărul de deținuți pe cap de locuitor dintr-o anumită regiune?) Și ne descărcăm punîndu-i bisericii în cîrcă toată povara. Nu Moise, nu este vorba numai de Biserica Ortodoxă, mai sunt cîteva pe care ai uitat să le menționezi. Mai ales în Transilvania.

Amorsa a fost fetița de 15 ani dispărută chipurile să meargă la mănăstire. Spre deosebire de tine Moise ce nu vezi de ce un copil ar putea avea un duhovnic, mie mi se pare că lumea monahală este plină de mister și interesantă pentru cineva la vîrsta asta cu ceva înclinații spre misticism. Probabil că fata n-a fost atît de lipsită de idealism încît să vizioneze Peste dealuri. De ce să aibă fata un prieten, o prietenă sau un alt tip de confesor, așa cum zici tu că ar fi normal? Ea era o idealistă care credea în minuni, o idealistă ce încă mai vedea viața la mănăstire ca ceva extraordinar în comparație cu toate murdăriile vieții acesteia, inclusiv cu cele servite la știrile televizate de la orele 17. Acum ați normalizat-o.

Pe de altă parte nu înțeleg de ce ți se pare că ora de religie este imposibil de evitat. Tu ai optat să-ți lași copilul la ora de religie că-i mai comod. Ceea ce nu face toată lumea. Fiul meu ce e la liceu face în mod obligatoriu. De ce o fi obligatoriu la liceu, nu m-am dumirit pînă acum. Au simțit programatorii experți de la minister  că se apropie ceasul marile decizii și și-or fi zis să-l satureze cu religie? Cine știe? În ce-l privește pe cel de-al doilea fiu, am preferat să nu facă deloc religie. Este în clasa a VI-a și am completat două cereri de renunțare la ora de religie, ce este o oră intermediară. Și culmea, cel mai mic este la o școală baptistă. Acolo se respiră religie. Dar a fost alegerea, preferința sa. Și am acceptat-o. Dar în principiu nu sunt de acord ca religia să fie predată în școli.

Dar, există o optică, o logică în spatele alegerii ca Vlad, mijlociul să nu facă religie. În primul rînd sunt teolog, deci nu sunt un necunoscător ce fuge de subiect, ci un cunoscător ce a aprofundat subiectul de circa 30 de ani. Ca urmare am constatat că nu e bine ca fiul meu să primească informații despre același subiect (Dumnezeu, tradiție, biserică) din surse diferite. Eu, tatăl sunt prima sursă, lăsînd la o parte revelația generală ce poate nu contează la vîrsta asta. A doua ar fi biserica care o frecventam. Iar a treia, asupra căreia am cel mai puțin control, este proful de religie. În cazul fiului meu mai mare, uneori era vorba de un fost student de-al meu. Cel puțin știam cu cine are de-a face. Dar în general în credință n-ai nevoie de o a doua opinie. Nu e ca la doctor. E vorba de convingerea ta personală. Deci chiar dacă ora de religie a lui Vlad este o oră intermediară, el nu face religie domnule Guran. Simplu.

Recunosc că Biserica ortodoxă are talentul de a-i înstrăina pe toți ceilalți ce nu sunt ortodocși inoculînd sentimentul că dacă nu ești ortodox nu poți fi român. Și aici mi se pare că ai dreptate. Dar în același timp nu se poate nega, așa cum faci tu, că Biserica Ortodoxă nu a contribuit într-o oarecare măsură la sedimentarea ființei naționale a poporului nostru. Că în cazul de față este  vorba despre o fetiță dispărută și că aceasta provine dintr-un cămin cu probleme mi se pare o găselniță numai bună de exploatat. Nu numai copiii ce provin din familii cu probleme (divorț, despărțirea de părinți pe termen lung, violență familiară, infracționalitate, consum de substanțe interzise, atitudini antisociale) ajung la un moment dat să creeze probleme sau să fugă la o mănăstire. Ceea ce nu ar fi așa de rău dacă ar fi să compar mănăstirea cu închisoarea, școala de corecție sau centrul de plasament.

De ce nu spui Moise și că la vîrsta asta adolescentul este pus în mișcare de teribilismul specific vîrstei? Hormonii, imaturitatea, dorința de a fi apreciat pentru ceea ce este, nu pentru ceea ce face și curiozitatea îl împinge pe adolescent la unele acțiuni hazardate. De ce faci abstracție că și copiii din familii considerate normale au sărit peste cal și uneori nu au mai fost recuperați. Nu este vina religiei, nu este vina statului, nu este vorba despre ocolirea cu talent a marilor probleme ale societății noastre.

Și mamă, iată că totuși continui. Religia, cu mențiunea că e vorba de o religie autentică, nu este bau-baul societății. În plus, marile probleme ale societății noastre nu au fost declanșate de religie, ci de către stat, de către cetățeni români care au pus interesele personale mai presus de cele ale comunității sau de cetățeni români ce și-au exploatat semenul, au vîndut avuția națională pentru că și-au vîndut sufletul unui idol străin pe nume Mamona. În numele dumnezeului banului trăim o dezrădăcinare de care doar cîțiva creștini străini ne-au avertizat, dar noi n-am ascultat.

Banul, pe care îl slujiți, domnule Moise Guran, și îl slujiți bine, schimbă omenia, tradiția, ființa națională și economia națională de care atît de mult vorbiți.

Chiar atunci cînd vorbiți despre promovarea brandurilor și produselor românești, o faceți tot folosind același criteriu de evaluare: banul. Plîngem după tezaurul nostru de aproape 100 de ani în loc să ne vedem de altceva. Plîngem că Ceaușescu a încheiat 1989 cu peste un miliard de dolari în cont, dar trăim peste posibilitățile noastre ca țară. Furăm statul pentru că statul ne fură. Furăm biserica pentru că avem impresia că Dumnezeu este mai interesat să fim cinstiți de ochii lumii după principiul ,,Nu fă ce face popa, ci fă ce spune popa.” Biserica ne fură dînd de multe ori impresia că viața se termină aici pe pămînt și că banul ce-l dăm o ține-n viață.

O oră de etică sau de morală în loc de ora de religie? A cui etică și a cui morală? A banului? Marile probleme ale societății noastre nu sunt rezolvate de etica sau morala banului, ci mai degrabă de etica ce vine dintr-o sursă divină. Nu de alta, dar divinitatea nu trece prin crize financiare. Ea n-are nevoie de bani. Și asta ar trebui spus și tinerilor de 15 ani. Money is not everything, domnule Guran!

24 comentarii la “Despre ,,Despre religia în şcoli sau despre cum ocolim cu talent marile probleme ale societăţii noastre”

 1. Chiar voi urmari dezbaterile pe aceasta tema, sa vedem …. Copilul de 15 ani, e tot copil de 15 ani ! La varsta aia eu visam sa ma inrolez in Legiunea Straina Franceza , m-a tinut pana la 20 de ani…., m-a lecuit armata de mercenariatul la care vroiam sa ma inham …. Chiar sunt curios ce spun ,,mintile luminate” , ca un copil le-a refuzat oferta de-a se distra…. Ca nu-i vorba de orice tanar ci de un olimpic.Cred ca va fi o vizionare savuroasa pentru ca nu tin partea nimanui, sunt in asentimentul dumneavoastra in ceea ce presupune invatarea religiilor in scoli, de fapt indoctrinarea copiilor din frageda pruncie ! Am si exemple bune dar sunt putine, din pacate…

  • media și poliția. cică furia împotriva bisericii. de parcă a făcut biserica ceva…

   de ce au căutat-o așa temeinic și i-au anchetat pe toți? de ce a reacționat patriarhia așa de repede? ce așa mare tevatură pentru o fetiță de 15 ani că a fugit de acasă cînd orașele ne sunt pline de aurolaci, schimbători de valută la negru, cerșetori profesioniști, prostituate și pești, bețivi, drogați, murdărie de toate felurile?

   mă mir că n-a intervenit băsescu, ponta, vreo clar-văzătoare…

 2. Tare-mi miroase a caz instrumentat …. Implicarea SRI , rezerva cu care seful de tren se abtinea sa dea detalii … Oricum Biserica Ortodoxa o sa si-o ia pe coaja cu varf si indesat , sa mai treaca asa o generatie sau doua… Credeti ca nu vor fi scosi pe tapet preotii care au colaborat cu Securitatea? Vor fi scosi dar nu inca pentru ca noi astia care suntem chiar daca nu le vom acorda clementa cel putin ii intelegem si n-avem cum sa ne smintim….Ce ma enerveaza la cei de la varful bisericii ortodoxe, stiu acest fapt , stiu ca asa se va intampla dar nu fac nimic. Asta inseamna ca-s ai lor !? Vi-as povesti niste fenomene ce se petrec prin facultatile de teologie ortodoxe dar mai bine nu , totusi suntem pe un blog public. Cert e ca nu se intampla nimic nou , se repeta fenomenul istoric din perioada Constantiniana, cand s-a acordat libertate religiei dar la un nivel mult mai amplu, pecuniar de amplu…

  • în urmă cu cîțiva ani pe situl unui partid ce aspira la un loc fruntaș în politica româniei apăruse programul. zicea printre altele că partidul se va preocupa de soarta instituțiilor statului cum ar fi: bla, bla, bla și biserica ortodoxă. am încercat să le explic că bor nu este o instituție a statului. degeaba. dacă și unii din bor cred asta cum să le explice că nu-i așa unu dinafară?

 3. Dac-ar fi doar unii care cred ar fi bine ! Ma tem ca sunt doar unii care inca nu cred … De la Justinian Marina-ncoace ….Atat de simplu ar fi sa-si recapete biserica ortodoxa forta si demnitatea ! Fara artificii si inventii legislative, pur si simplu aliniindu-se la legislatia europeana: Va dati seama ? Esti ortodox , te-ai declarat la recensamant? Atunci plateste impozit care sa intre in vistierie bisericii! Din 80% cati sunt ortodocsi declarati, sa raman, fie, 30%, si tot ar fi o forta de temut! Dar nu se vrea, nu se vrea pentru ca , in momentul cand intervine cadrul legislativ este vaduvit interesul personal! Candava biserica a facut drumuri, a ridicat cladiri publice, s-a implicat activ in viata acestui popor, acum………..acum e acum .

 4. Din pacate, sotia mea, a suferit o trauma in liceu din cauza unei profe de religie (preoteasa fiind…) si din aceasta cauza s-a indepartat de biserica….providenta divina a lucrat prin mine si prietenii mei ca sa se reapropie de biserica si gaseasca savoare spirituala care, initial, i-a inchistat inima….este exemplul cel mai palpabil pe care-l traiesc….Lasand tot felul de incopetenti, atat din punct de vedere pedagogic cat si spiritual, sa predea depre acribia si pogoramantul….dumnezeiesc, riscul e sa daramni in loc sa zidesti….nici eu nu sunt de accord cu predarea in scoala a orelor de religie…nu in metoda actuala…ori se face o selectie drastica a profilor ori se abandoneaza orele…aceiasi axioma ar trebui relansata si-n cazul duhovnicilor. Punct.

  • îmi se pare interesant sau cel puțin bizar, în ceea ce privește teologia ca disciplină academică, că teologia este împărțită în fel de fel de discipline și specializări înguste. dar cînd e vorba de lucru cu omul o droaie de neaveniți, șarlatani, lupi, mistreți, elefanți și alte lighioane se arată și se dau mari specialiști ai sufletului omului.
   ca soție de pastor, preot nu ai o calificare în domeniul spiritual sau duhovnicesc, dar dacă tot ocupi poziția de ce să nu te folosești, mai ales că există destui să te perie.

 5. Ultimele doua comentarii , al dumneavoastra si-al fratelui meu, mi-au adus aminte de-un episod din facultatea de teologie, un episod valabil pentru orice facultate de teologie. Greseala e ca suntem dresati sa dam sfaturi oamenilor… sa vi-l relatez pe scurt: Intr-o pauza s-au adunat niste colegi , baieti si fete, si discutau ei despre rautatea din lume, despre imoralitate si despre solutii cum ar trebui sa procedeze pentru a schimba oamenii. Stateam deoparte si ma amuzam in sinea mea cand ii vedeam cat sunt de puerili(fata de ei , eu am lucrat 7 ani pe santier si-am cunoscut altfel de oameni, care la orice ora si-n orice clipa i-ar fi bagat in buzunar pe oricare cu orice, traire, cultura si chiar si teologie). Si nu m-am putut abtine si am grait catre dansii:
  -Parca va vad peste cativa ani, acolo la voi in satul vostru, cum vor veni batranii satului la voi pentru a cere intelepciune! Iar voi iti vei intampina sub un copac inalt, in mijlocul curtii asezati pe-un jilt boieresc!
  In acel moment m-au urat, am vazut asta pe fetele lor dar n-au avut curaj sa zica nimic….., pentru ca ar fi uramt si demonstratia a celor spuse si-ar fi fost mult mai dura… Dar asta este fenomenul in sine, esti invatat ca faci parte dintr-o elita si ca esti responsabil pentru mantuirea lumii!

 6. Nu cred ca ati citit articolul. Nu inteleg ce combateti!

  „Putem pune însă întrebarea și altfel… Între un duhovnic și un proxenet (sau un dealer de droguri), pe cine ai prefera să aibă drept confesor o fetiță de 15 ani? Întrebarea corect formulată este de ce confesorul nu a fost un prieten/prietenă, de ce nu mama/tata/o altă rudă?”

  ” în tendinţa sa (absolut stupidă şi nedemocratică) de a se asocia cu Istoria şi cu identitatea naţională a poporului nostru, Biserica Ortodoxă reuşeşte doar să-şi atragă ca primi susţinători nişte oameni extremişti (legionari declaraţi sau de inspiraţie legionară), ba, mai mult decât atât, şi-i ostilizează în mod inutil pe ceilalţi români care nu sunt credincioşi/religioşi sau pe cei care au o altă religie, sau sunt adepţii unui alt cult creştin. ”

  ” Şcoala, biserica, poliţia, societatea… Aşa ne place să găsim vinovaţi, oricare alţii decât noi, părinţii… Na, că v-am servit-o! Acum veţi avea tentaţia să intraţi pe google şi să vedeţi dacă era şi cazul fetiţei dispărute şi regăsite. Vă scutesc eu de un efort… Da, era! Dar bineînţeles că totul era minunat, părinţii spun că erau prieteni cu copilul bla, bla, bla… Şi totuşi copilul avea tendinţa de a se închide în religie, într-o viaţă monahală (deci nesocială), fugind de o viaţă perfectă într-o familie destrămată…”

  Si va recomand calduros sa cititi si comentariile… caci dezbaterea abia a inceput si bineinteles ca nu se va termina niciodata.

  • moise, am citit articolul. bănuiesc că și tu ai citit postarea mea, dar mai în grabă. poate eu cred în altceva în comparație cu tine. și de aceea ai impresia că nu ne înțelegem. este punctul meu de vedere.

   în primul rînd nu știu de ce ai făcut legătura dintre o tănără ce vrea altceva decît majoritatea tinerilor de azi din țara noastră și marile probleme ale societății noastre. ele există și fără această tînără și dispariția și re-apariția ei.

   articolul:
   1. întrebi de ce confesorul nu a fost un prieten, tata, mama. pentru că un copil la vîrsta asta nu mai are încredere în ei. vrea pe cineva dinafară, cineva de încredere, un fel de guru. bănuiesc că mama (am văzut cum a reacționat) nu se mai bucura de încrederea adolescentei. și eu am explicat de ce. tu nu.

   2. ai făcut caz că biserica ortodoxă își ostilizează anumiți români. perfect adevărat, dar nu poți face abstracție că b.o.r. are de ce să își asocieze istoria și identitatea națională a poporului nostru. tendința asta nu poate fi stupidă și nici nedemocratică, că este vorba de o asociere normală, e ceva ce s-a întîmplat în timp. crede-mă că nu îmi place nici mie și am combătut-o, dar această asociere nu se poate nega. am fost ne-ortodox timp de 30 de ani.

   3. ai tendința de a te exprima paradoxal. viața monahală nu este nesocială. dacă te-ai documenta, probabil ai observa asta. spui că copilul avea tendinţa de a se închide în religie, într-o viaţă monahală (deci nesocială), fugind de o viaţă perfectă într-o familie destrămată…” aici probabil ești ironic, și îmi place stilul tău, dar nu vrei să ieie în calcul că dincolo de notele bune, relația cu părinții (whatever this means), un copil foarte solicitat (mai că sunt gata să pariez că va fi dus la psiholog pentru evaluare) are nevoie de o evadare. nu contest că a încălcat regulile jocului, să-le spunem așa, dar nu numai adolescenții au nevoie de cîte-o evadare. mulțumesc lui dumnezeu că nu a luat o turnură tragică.

   moise, mie nu mi se pare că anumite lucruri ce ție ți se pare ciudate, mie mi se par normale. ai prezentat un punct de vedere. nu ești un specialist în domeniu, adică nu ai lucrat cu tineri de vîrsta de 14-15 ani care vor mai mult decît o societate normală. pe unii dintre ei îi interesează ceva ce nu poate fi decît bănuit de un nespecialist.

   comentariile? da, am învățat că internetul (anonimatul părerii) duce de obicei mai mult decît poate o discuție cu identitatea asumată. în plus de multe ori spui și altceva decît ce crezi cu adevărat. de ce este românia altfel?

   în ultimă instanță, să înțeleg că în rest, ceea ce nu ai criticat e corect? mulțumesc.

   așa cum spuneam și în introducerea postării mele, faci o treabă bună, continuă. poate n-ar strica să ai niște oameni cu care să verifici unele afirmații. nu știu dacă ai citit și urmarea la această postare, De ce-i România altfel?
   îți doresc o zi ocupată! 🙂

 7. Și dacă fiul ar putea face religia protestantă – sau care ați dori-o – în școală, nici așa nu vi s-ar părea o idee bună să existe materia în școală?

 8. Cami, indoctrinarea e tot indoctrinare, de orice culoare ar fi, chiar si darwinista sau neo-modernisto-nihilista ! Da , as fi de-acord cu religia in scoala, profesorii de religie sa fie niste consilieri, impreuna sa-i invete pe copii sa simta impreuna, ora de religie sa fie un fel de recreatie dar mult mai frumoasa(pana la urma aceasta este religia- o recreatie). Noah , arata-mi tu mie acei profesori de religie….? Cadn am predat eu, din proprie initiativa m-am dus la profesorul penticiostal, Daniel Cighed(s-a dus Acasa, Dumnezeu sa-l odihneasca) si i-am zis ca nu sunt de-acord sa-i invatam pe copii diferentale ca re ne despart! S-o faca ,,capetele luminate”! S-a bucurat si-am ajuns sa-l suplinesc la ore, el mai era si pastor, se mai ivea cate-o sedinta, cate-o inmormantare….Din aceasta relatie pe care am avut-o cu el, si ma bucur ca l-am intalnit, mi-am dat seama cat e de greu sa se ajunga la un asemenea numitor comun, pentru ca iti trebuie deschidere, iti trebuie dragoste nefatarnica, iti trebuie discernamant, iti trebuiesc foarte multe…. Noi doi ne-am strecurat, nu stiu cum, prin sistem, dar cum am discutat de foarte multe ori in ,,ferestrele” pe care le aveam intre ore si cum iti spun si tie, sistemul nu promoveaza intelepciune ci fanatism si mediocritate! Domnul profesor o stie foarte bine, eu si fratele meu am muscat din acesata paine amara, ura interconfesionala …si nu ne-a placut gustul , nu ne-a placut deloc!

  • exact.
   de ce școala să predea ceva ce nu e de predat de școală. e de predat de biserică. culmea: să dai note la religie! eu credeam că dă domnul binecuvîntări…
   dacă vrei să faci seminarul după ce ești matur e altceva. cu toate că și acolo sunt probleme.

  • era să ne fentezi! dar am fost pe fază: nu la istorie se învață astea. la bio, științe.

   cred că trebuie să facem o distincție între educație și credință. la urma-urmei creștinismul a apărut și s-a dezvoltat într-o lume ostilă. de ce atunci creștinii acceptau să fie în opoziție și acum nu? același lucru se întîmpla în vremea lui ceaușescu, dej, stalin. ei ne învățau una, noi credeam alta. și creștinismul nu a dispărut. pentru teoria (nu teorema) evoluției nu cred că a murit nimeni ca martir. problema creștinismului este că i se poate imputa moartea multor oameni.
   o alta că nu a existat o distanțare față de unele perioade din trecutul deloc glorios, că biserica se indentifica doar cu clerul în unele etape, și altele de genul ăsta. nu i se iartă bisericii nici averea care a acumulat-o și exploatarea semenilor în beneficiul ierarhiei ei.

 9. Am făcut biologie, dar nu am făcut asta la biologie.
  Nu știu cum e și cu distincția asta între credință și educație. Eu nu m-am lămurit încă, deși am dat peste mai multe dezbateri pe aceeași temă. Atunci să țină cont și educația că există o distincție între credință și educație, că intră pe teritoriul credinței.

  Nu, nu pe teoria evoluției s-a murit, dar pe cea a creatorului care a creat lumea – da.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s