De ce-i România altfel?


sursa:http://cobb.typepad.com/cobb/2013/12/games-of-vigilance.html

De ce-i România altfel? D-aia! Ba nu. D-asta:

Pe Mediafax (http://www.mediafax.ro/social/dosar-penal-pentru-lipsire-de-libertate-in-cazul-iuliei-ionescu-12105450) ni se comunică că „S-a deschis dosar penal, iar cercetările sunt făcute de către poliţiştii de la Sectorul 5. S-a început urmărirea penală in rem. După modificările legislative în materie penală, în majoritatea cauzelor se începe urmărirea penală faţă de faptă, ceea ce se întâmplă şi în acest dosar”, au spus reprezentanţii Parchetului Judecătoriei Sectorului 5.

Domle, noi nu ne jucăm. Ai miin biznis. Și în mod normal, românesc, ar urma o înjurătură zdravănă, neaoșă, d-a noastă. Eu credeam că dacă ai încasat buletinu, adică C.I.-ul, ești bun de plată. Sau cel puțin părinții în solidar cu minorul. În cazul nostru minora. Unde ați văzut Serviciul Român de Informații (echivalentul Securității re-înființate, a KGB-ului și a CIA) să se implice în așa ceva? Mă gîndesc că SRI-ul n-a avut de lucru în ultima perioadă sau poate concurența dintre cele 7 (ȘAPTE) servicii secrete din România e atît de mare încît unii șomează, alții sar ca mîța la ghemotoc și alții fac plajă. Pe banii noștri despre care vorbește dl Moise Guran. D-aia e România altfel!

Îți vinzi telefonul la mol, apoi suni acasă din tren că mai ai un telefon. Doamna Ionescu, cîte telefoane are fiica dumneavoastră? România dumneavoastră e altfel bine! Fiul meu cel mai mare la 18+ are un hîrb de telefon. Nici să vrea nu poate să-l vîndă. Asta-i România noastră…

Îmi place că toată lumea spune că nu-i bine să-i dai copilului divaisuri să-și piardă timpul, dar toată lumea face pe dos. Avem o țară la televizor, una la radio, una în parlament, alta la guvern, alta la președeție. Ce-mi place țara asta! D-aia e România altfel!

Apoi că cică mănăstirile au fost verificate și au spus că fata nu-i acolo. Da ce-s mănăstirile astea, temnițe? S-a dus cineva să verifice chilie cu chilie fiecare mănăstire? Și dacă au făcut-o și ar fi găsit-o acolo, de unde lipsirea de libertate? Dacă stătea fata la baba Rada peste noapte nu era lipsire de libertate? Și SRI-ului ce-i pică d-aici? Uite d-aia-mi place în țara asta. Fiecare face ce vrea, cînd vrea și nu există prezumția de nevinovăție. E clar că toți suntem vinovați. D-aia-i România altfel!

Și ce valorează mai mult, cuvîntul unui șef de tren (al unui naș) sau cuvîntul unui călugăr obișnuit cu disciplina, cu ascultarea, cu canoanele? Nașul ia banii, călugărul rămîne cu neagra de la alba-neagra asta cu uite-fata-nu-e-fata. Cineva trebuie să plătească totuși la așa mare deranj. Un țap, doi, se vor găsi. Isterie, ce mai. Uite d-aia-i România altfel!

Și precizări cu in rem-ul ăsta. Ne spune dicționarul juridic:  in rem (expr. lat., „cu privire la faptă”) – expresie utilizată pentru a indica împrejurarea că o anumită dispoziţie legală se aplică în considerarea faptei comise, influenţând răspunderea penală a tuturor celor care au participat într-o calitate sau alta la comiterea ei.

in rem, expresie latină folosită pentru a desemna împrejurarea că efectele unor acte sau măsuri procesuale se referă numai la faptă. Începerea urmăririi penale este o activitate care se realizează i. r., pentru că toate condiţiile legale referitoare la declanşarea urmăririi sînt legate exclusiv de fapta penală. Astfel, potrivit art. 228, C.p.p., organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cînd a fost sesizat, în una din modalităţile prevăzute de lege (denunţ, plîngere, din oficiu), că s-a săvîrşit o infracţiune şi cînd din cuprinsul actului de sesizare sau al actelor premergătoare efectuate nu rezultă vreunul din cazurile de împiedicare a punerii in mişcare a acţiunii penale; pentru începerea urmăririi penale nu se cere deci cunoaşterea făptuitorului sau o altă condiţie cu privire la persoană. Din caracterul indivizibil al acţiunii penale rezultă şi alte consecinţe care produc efecte i.r. (de exemplu, în cadrul instituţiei plîngerii prealabile). În acest sens, introducerea sau retragerea plîngerii prealabile determină punerea în mişcare sau stingerea acţiunii penale faţă de toţi participanţii, chiar dacă plîngerea prealabilă sau retragerea ei s-a făcut numai cu privire la unul dintre ei.

Dacă la cefere e ca la cefere, la mănăstire e ca la mănăstire, la serei ca la serei, cum o fi la război? Doamne, să nu-nceapă un război că ne-am dus. D-aia-i România altfel!

3 comentarii la “De ce-i România altfel?

  1. Se apropie alegerile , domnule profesor, se apropie alegerile ! Deocamdata circ, pe ultima suta de metri va fi si paine ….

    Cea mai tare anomalie pe care am vazut-o, ca la romani, vorba dumneavoastra, renumitul Cioaca, ,, asasinul” Elodiei, condamnat la 23 de ani de temnita, nu ca a fost achitat, ci va lucra tot in sistem, va fi repus pe post, va fi din nou politist doar ca nu va avea drept de port-arma. Nici nu am stiut ce reactie sa am , sa plang sau sa rad? Am zambit sagalnic asa cum numai noi ardelenii stim s-o facem ….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s