Celor cu memoria scurtă


În mitologia greacă, Europa, fiica unui rege fenician, a fost sedusă de Zeus care, metamorfozat în taur, a răpit-o, ducând-o în Creta. Mitul i-a inspirat pe grecii antici, care au început să folosească termenul „Europa” în sens geografic. În loc de Zeus putem să-l punem azi pe Putin. Un taur cam bătrînior…

Celor cu memoria scurtă vreau să le aduc aminte cîteva întîmplări din istorie. Sursa Wikipedia. Aduceți-vă aminte de fluturarea hîrtiei cu semnătura lui Hitler privind garanția păcii. S-a ars toată lumea. Ce proști au fost atunci politicienii și cum au fost crezuți mișeii. De dreapta, de stînga, de centru, nimeni nu a împiedicat măcelul care se profila atît de bine.

Prima: Din martie 1938, Hitler s-a autoproclamat apărătorul etnicilor germani trăitori în Cehoslovacia, declanșând „Criza Sudeților”.

Naziștii, împreună cu aliații lor germani din Sudeți, cereau încorporarea regiunii în Germania Nazistă, pentru a-i salva de opresiune pe germanii cehoslovaci. În vreme ce guvernul cehoslocac a hotărât mobilizarea armatei, puterile apusene au făcut presiuni asupra autorităților de la Praga să accepte cererile naziste, sperând astfel că se va reuși evitarea izbucnirii unui război general prin politica împăciutoristă.

Primul ministru britanic Neville Chamberlain s-a întâlnit cu Adolf Hitler la Berchtesgaden pe 15 septembrie și a căzut de acord cu cedarea Sudetenland. Trei zile mai târziu, primul ministru francez, Édouard Daladier, a fost la rândul lui de acord cu cedarea. La niciuna dintre aceste discuții nu a fost invitat vreun reprezentant al Cehoslovaciei.

Chamberlain s-a întâlnit cu Hitler în Godesberg pe 22 septembrie pentru confirmarea înțelegerilor făcute în prealabil. Hitler însă, având ca obiectiv folosirea crizei pentru declanșarea unui război, a cerut acum nu numai anexarea Sudetenland, dar și ocuparea militară imediată a zonei, ceea ce nu ar fi permis armatei cehoslovace să-și redesfășoare forțele în conformitate cu noile granițe. Pentru a evita un conflict de proporții, primul ministru italian Benito Mussolini a propus convocarea unei conferințe a marilor puteri la München pe 29 septembrie. Hitler, Daladier și Chamberlain au fost de acord cu propunerea lui Mussolini, (propunere pregătită însă în secret de Hermann Göring) și au semnat Acordul de la München, prin care era acceptată ocuparea imediată a Sudetenland. Guvernul cehoslovac, deși nu a fost invitat la conferință, a promis pe 30 septembrie că va accepta hotărârile marilor puteri.

Sudetenland a fost ocupat de germani între 1 și 10 octombrie 1938. Unificarea regiunii cu Al treilea Reich a fost urmată de expulzarea celei mai mari părți a cehilor din zonă în Cehoslovacia ciuntită. Restul teritoriului cehoslovac a fost invadat și anexat de Germania Nazistă în martie 1939.

Al doua:

Primul Arbitraj de la Viena a avut loc în 2 noiembrie 1938, la Viena, în Palatul Belvedere. Prin acest arbitraj internațional, zone din Slovacia de sud și partea sud-vestică a Ruteniei Carpatice, au fost desprinse din teritoriul Cehoslovaciei și atribuite Ungariei, conduse de regentul Miklós Horthy. În acest fel Ungaria revizionistă, sprijinită fățiș de cei doi „arbitri”, Germania nazistă și Italia fascistă, recâștiga controlul acestor zone (care aparțin în prezent Slovaciei și Ucrainei). Aceste zone, locuite compact de etnici maghiari, fuseseră pierdute de Ungaria prin Tratatul de la Trianon, din 1920, în urma Primului Război Mondial, când s-a dizolvat Austro-Ungaria și de atunci încercase, prin toate mjloacele, să le recupereze. Primul arbitraj de la Viena a fost un rezultat direct al Înțelegerii de la Mũnchen din 30 septembrie, 1938. După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, Tratatele de la Paris din 1947 au declarat arbitrajul nul ab initio și l-au anulat de facto.

A treia: invadarea și împărțirea Poloniei

A patra: Cedarea Basarabiei

A cincea: Al doilea dictat de la Viena.

A șasea: Invazia turcă a Ciprului (greacă: Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, cunoscută în Turcia: Kıbrıs Barıș Harekâtı (Operațiunea de Pacificare a Ciprului) sau Kıbrıs Harekâtı (Operațiunea Cipru ), cunoscută de către forțele armate turce sub numele de cod Atilla Harekâtı (Operațiunea Atilla), lansată la 20 iulie 1974, a fost o invazie militară turcă, ca răspuns la o juntă militară greacă ce urma să dea o lovitură de stat susținută în Cipru, organizată de Garda Națională cipriotă ai cărei lideri l-au detronat pe președintele cipriot și arhiepiscop Makarios al III-lea și l-au instalat pe Nikos Sampson în locul lui.

Invazia turcă a avut loc în două etape și s-a încheiat în august 1974, când trupele turcești au ocupat 37% din teritoriul insulei, care a fost urmată de înființarea de facto  a Republicii Turcă a Ciprului de Nord (RTCN ), care este în prezent recunoscută doar de Turcia, în contradicție cu termenii Tratatului de garantare din 1960.

A șaptea: Kosovo.

A opta: Ucraina 2014

Asta doar cînd ne gîndim la Europa.

4 comentarii la “Celor cu memoria scurtă

  1. E un pic de dezordine cronologică, dar, în esență, lucrurile stau cam așa cum le-ai prezentat. Cronologia ar trebui nițel modificată, adică: invadarea și împărțirea Poloniei vine pe poziția a 3-a (1939), cedarea Basarabiei vine a 4-a (iunie 1940), abia apoi, pe locul 5 vine al doilea arbitraj (adică dictatul) de la Viena (august 1940). Invazia Ciprului vine pe locul 6 datorită și faptului că ai ordonat două evenimente pe poziția a 3-a.

  2. Daladier și Chamberlain, reprezentantii puterilor victorioase din Primul Razboi Mondial, erau vlaguiti si stafiditi, fara resurse si cu probleme mari economice. Hitler a reusit sa scoata Germania din Criza, facand-o a doua putere mondiala dupa America, si cea mai puternica de pe continent. A fost viclean si ticalos, a stiut ca Daladier și Chamberlain nu vor interveni nici in Polonia nici in alta tara ce va fi invadata de el. Erau prea lasi si paralizati dupa Primul Razboi Mondial.

    • cam cum este ue acum. moale. rusii fac ceva pe retragerea companiilor din vest. un examplu: în urmă cu aprox 8 ani rusia a spus că BP nu mai primește 50% din ce extrage. rusia 60%, bp 40%. și n-au plecat. ar fi pierdut toată investiția de miliarde de euro. toate companiile din sahalin au investit enorm acolo și dacă pleacă adio, totul rămîne rusiei. în sahalinul fost japonez ocupat de ruși cu toate că n-a existat picior de soldat japonez în rusia și că rusia a declarat război japoniei. ne aducem aminte că după capitulare trupele ruse au înaintat și ocupat toată manciuria.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s