Despre: Iată câteva motive pentru care nu ar trebui să îi plângem pe ucraineni


Lulea Marius Dorin în Adevărul on-line susține legitimitatea ilegitimei intervenții a armatei ruse în Ucraina. Că peninsula n-a fost niciodată a Ucrainei, că rușii au cucerit-o, că-n stînga și-n dreapta. Dar mai ales în stînga, că pute a bolșevism. Probabil tot de la acest domn s-a inspirat și crainicul BBC ce spunea lumii și de acord cu viteazul Cameron că rușii și-au vărsat sîngele timp de 300 de ani în Crimea. Știm. Cine i-a pus? Crimea era a tătarilor ce erau supuși Porții. Cam cum erau Principatele române. Rușii au vrut ieșire la Marea Neagră și au obținut-o. De fapt ei voiau ieșire la Istanbul.

Dar cine a încurcat borcanele? Stalin, cel ce ne-a adus libertatea. El le-a adus-o și ucrainienilor. La început le-a adus și foametea și moartea.  Apoi Hrusciov le-a dat Crimea și sudul Moldovei luate de la noi. Oare tot 300 de ani de vărsare de sînge o fi fost și în cazul Moldovei? Apoi Transnistria ce a trecut la Moldova. E Moldova de vină? E Ucraina de vină? Și-au apărat moldovenii și ucrainenii frații de sînge și au invadat teritoriile respective și le-au adus sub stăpînirea lor ca să fie pace? NU. Ele le-au fost acordate arbitrar de tătucul Stalin.

La finele celui de-al doilea război mondial URSS a mutat granița Poloniei spre vest cu mulți kilometri. A vrut Polonia asta? A vrut Polonia să piardă cam tot atîta spațiu din est? Nu a întrebat-o nimeni. URSS a pus mîna pe Konigsberg. La destrămarea URSS acesta a devenit teritoriu rus.  Cuiul lui Pepelea (a se citi Putin) în Europa Centrală. Care dintre națiunile prezente la tratativele de pace au spus ceva? Dar despre ce tratative de pace vorbim? Polonia ar fi trebuit să aibă drepturile învîngătorilor, ea a fost victima acestui război fiind înghițită de Germania și URSS. Poloniei i s-ar fi cuvenit Konigsbergul curățit de nemți.

Să nu uităm că URSS a anexat la finele celui de-al doilea război mondial Sahalinul de sud, ce era deținut de Japonia și insule japoneze la nord de Hokaido.

Revenind la minunile spuse de Lulea Marius Dorin, ar trebui să anticipăm intrarea armatei ruse în Belarus, pentru apărarea cetățenilor vorbitori de limba rusă. Cred că văzînd cît de bine sunt apărați cetățenii rusofoni nu se va mai preda limba rusă în școli de frica invaziei. Cine-știe-ce cretin o să-i ceară lui Putin să fie apărat de gașca de la colț vorbitoare de cine-știe-ce limbă!

Dar, dacă stăm strîmb și judecăm drept vedem: Ucraina a fost invadată de soldați fără însemne ceea ce contravine normelor internaționale. Poate or fi soldați americani sau marțieni. Vedem că în Ucraina cetățenii ucraineni vorbitori de limbă rusă preiau puterea și distrug administrația legală. Mie mi se pare că miroase a trădare. Apoi admiralul flotei ucrainene dezertează. Președintele demis este sprijinit de o altă putere. Cum rămîne totuși cu independenta și suveranitatea Ucrainei, garantată de SUA, Rusia și Marea Britanie?

Un precedent asemănător a fost acela al intervenției armatei vietnameze în Campucia. Doar că diferența era alta: khmerii roșii trecuseră la exterminarea tuturor vietnamezilor din țară. Nebunie.

Mă întreb ce o fi în cazul lui Putin? Înțelepciune? Dar în capul celor ce susțin o astfel de intervenție ce-o fi? Comunism, nebunie, naționalism? O să vedem atunci cînd lucrurile se vor liniști sau se vor agrava. Pe cînd ocuparea Moldovei? Pe cînd un nou Katin? Va fi posibil dacă vom gîndi în termenii lui Stalin, Pol Pot, Putin, Lulea și alții ca ei.

Să nu-i plîngem pe ucraineni ar fi o nebunie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s