Scenariu


Viitorul nu este monopolul unei singure națiuni. El nu este nici monopolul unei organizații, indiferent cît de mare și influentă este ea. Argumentul meu este că viitorul nu poate fi controlat pentru că suntem doar oameni. Poate fi prevăzut, dar nicidecum controlat. Cine nu crede să citească oricare carte de istorie, indiferent cine a scris-o și cînd.

Dar se pot face scenarii.

De exemplu, scenariul no 1.

Rusia nu se oprește la hotarele Ucrainei. Puțin probabil că restul lumii nu va reacționa. Dar nu va reacționa imediat. Pe asta se bazează și Rusia. Probabil că în 3-5 ani se vor căuta surse alternative de energie, se  vor limita schimburile est-vest și în cazul unui conflict se va ajunge mai departe decît în 1939-1945.

Aceasta din mai multe motive. Unul ar fi că nu mai există Hitler. Altul că acum există o Chină puternică și o Japonie mai slabă. Și Marea Britanie nu mai e un imperiu. Acum aproape că nu mai are armată. Se va trece la mărirea forțelor armate, deci vor crește cheltuielile militare. Va scădea nivelul de trai. Asia va profita și va face bani. La fel și America de Sud. Războiul va fi nepopular în Europa și foarte popular printre ruși. ONU va trebui redefinit și reorganizat.

Mergînd pe jocul alianțelor într-un viitor conflict, ar fi interesant de văzut ce oferă fiecare parte. Lupta însă se va da pentru energie. Îmi aduc aminte cum Hitler susținea în fața mareșalului Manstein (1943) menținerea bazinului carbonifer din Ucraina în ciuda calității slabe a cărbunelui, locomotivele de pe front fiind alimentate cu cărbune german. Ce oferă Ucraina?

Roboții își vor face de cap, Europa va tremura de frica bombardamentelor și distrugerea obiectivelor strategice. Ne putem gîndi la arme meteo, bacteriologice și evident informatice. Sateliții își vor face de cap. Ca în aproape toate conflictele, vor fi testate noi arme. Nu știu dacă Rusia și-a pus pe orbită un sistem GPS, dar Europa are nevoie de unul. Complicații militare. În cazul unor înfrîngeri în Rusia vor re-apare sovietele. Vor fi impuse noi legi referitoare la limbi, naționalități și cetățenie.

Țările ce dețin zăcăminte de petrol vor face bani mulți la început, dar reorientarea spre surse neconvenționale de energie va afecta prețul petrolului, astfel că doar lumea a III-a va fi dependentă de petrol.

Apoi toată suferința, pierderile de vieți omenești, riscul unui război nuclear. La fel ca și Hitler, pe asta mizează Putin. Luînd în calcul o analiză cost efficiency Ucraina nu va fi ajutată de un Occident prea rațional. E prea scump, nu face.

Rusia va cîștiga. Slugile sale post-comuniste își vor pleca steagul urîndu-i un bine ai venit ce-l aștepta de mult. Islamul se va extinde, Israelul va fi în pericol, România va fi amenințată. Nimic nou.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s