Scenariu II


USA și NATO se dau în spectacol de vreo 20 de ani în Asia. N-a mizat nimeni pe dezvoltarea Chinei, dar și China a văzut ce se întîmplă în lumea asta. Normal.

Dar acum Rusia are vise de mărire. Se aseamănă, cum zicea și marele nostru poet: Baiazid privind la dînsul în întreabă cu dispreț… cu turcii de la sfîrșitul evului mediu. E clar ce vrea Rusia. Și o să primească ce vrea. Doar că mai sunt și alții ce concurează pentru premiu. De exemplu chinezii. Dar Rusia va slăbi numai dacă își va cheltui resursele fără să obțină ce vrea. Vă mai amintiți Afganistanul? L-au încercat și americanii. Cît o să coste ocuparea Crimeii? Multe miliarde de ruble. Unificarea a costat Germania cam mult, dar acum unificarea e altceva. Totuși va costa.

Cineva va găsi și le va da rușilor o nucă prea tare să fie spartă. Să sperăm că nuca asta nu-i Ucraina, că-i prea aproape! Poate să ne pice-n cap și să ne facă un cucuioc, uite-așa de mare! Cu cine și pe ce motiv ar trebui să se consume Rusia ca să ne lase-n pace vreo 10-15 ani? În Caucaz ar exista ceva sămînțe de scandal, dar parcă-i prea uzată melodia. Cu Iranul, iar nu ține, că n-are de ce. Poate doar să le construiască cîteva centrale atomo-electrice. Cu Pakistanul n-au graniță comună, cu Korea n-au de ce, așa că rămîne tot China.

Dar ca să se bată cu China ar trebui să existe și motive. Tratamentul abuziv al autorităților ruse aplicat etnicilor chinezi din federație? Merită?

Sau sîrbii: cineva să-i atace pe sîrbi și Rusia să-i apere. Era cît pe ce la Pristina, în 1999. Un general american a dat ordin ca forțele ruse să fie atacate. Cine vrea să se informeze mai bine, poate la http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/1562161/Gen-Sir-Mike-Jackson-My-clash-with-Nato-chief.html

Am fost la cîteva minute de un posibil război mondial. Dar în același timp s-a văzut că NATO nu dispune nici de structura de comandă eficientă ca să ducă la bun sfîrșit ordinele la fața locului, nici de trupe la fața locului pentru a executa ordinele și a putea face față apoi unei contralovituri ruse.

Dar din greșeli se poate învăța. A învățat și Rusia și NATO. De aceea nu se va întîmpla nimic în Crimea deocamdată. Totuși cineva studiază care lovitură doare mai tare și mai mult timp. Cred că americanii sunt mai sadici. Să vedem dacă rușii nu sunt și ei masochiști. No offence!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s