Noblesse oblige


sursa:http://www.keepcalm-o-matic.co.uk/p/keep-calm-and-noblesse-oblige-5/

Expresia se aplică în situația în care cineva face un gest mărinimos, neașteptat, ceva frumos cu toate că era de așteptat ceva rău. Noblețea obligă sau într-o altă formă mai actuală, dacă ești nobil nu faci ce face toată lumea, ci cu totul altceva, pentru că prin asta te deosebești de alții. Spunea cineva că tot din zona asta își trage originea cuvîntul fraier. Fraierul era gentlemanul austriac. Era domn, iar românii i-ar fi spus fraier, adică prost, că nu profita de situație. Mă uit azi la Austria, mă uit la România și încerc să văd cine a fost de fapt fraierul… Noblesse oblige!

Și acum despre politică și națiuni.

Primul război mondial a început nu din cauză că moștenitorul tronului a fost asasinat. Nu-i păsa nimănui în Austria de el. A început pentru că Austria voia teritorii și Rusia se opunea. Germania a intrat s-a amestecat unde nu-i fierbea oala. Dar în general, la declanșarea conflictului era vorba despre onoarea pătată a Austriei și de repararea ei. Cine nu crede să citească ultimatumul Austriei (http://wwi.lib.byu.edu/index.php/The_Austro-Hungarian_Ultimatum_to_Serbia_%28English_translation%29).

La mobilizare toată lumea credea că va fi un război scurt cu o victorie ușoară. A ținut 4 ani și au murit cam 20 de milioane de oameni. După aia a venit gripa spaniolă ce a luat mai multe milioane. Și totul a început de la onoarea cuiva…

Istoricii ne spun că al doilea război mondial a început din cauza păcii nedrepte încheiată la sfîrșitul primului război mondial. Nota de plată a Germaniei a fost prea exagerată. Hitler a manevrat cum a vrut pînă în septembrie 1939. Puțini istorici ne spun că așa cum Germania l-a finanțat pe Lenin ca că înceapă revoluția în Rusia, Stalin i-a impulsionat pe germani să dezvolte armament și să se organizeze. Țelul Rusiei comuniste era declanșarea revoluției mondiale pe fondul unui război mondial în care puterile capitaliste să fie slăbite și deci ușor de înfrînt. Nu le-a mers, așa că s-au mulțumit cu Europa de Est și o parte din Europa Centrală. Cine au fost fraierii la faza asta?

Al treilea război mondial a fost bau-baul anilor 50-90 cînd întreaga civilizație putea fi anihilată de un nebun ce voia să apese pe butonul ce declanșa rachetele intercontinentale. Din păcate tot mai mulți nebuni au acest privilegiu în ziua de azi, numărul puterilor nucleare sporind. Și totuși al treilea război, despre care Mao zicea că este iminent și inevitabil,  nu s-a declanșat încă.

Pe cînd americanii erau ocupați cu ocuparea unor țări musulmane considerate o amenințare la adresa intereselor SUA, Rusia a ocupat Crimea. Un naționalist rus îngust la minte zicea zilele trecute pe Facebook că americanii au început cu Kosovo, așa că… Ce fraier chior! Deci americanii nu au început cu Irak și au continuat apoi cu Afganistan, Irak? Kosovo a fost cu totul altceva, atipic pentru americani. Fraierii! Unde-o fi noblețea?

Și acum Ucraina. Cei ce nu văd mai departe de lungul nasului (și care aprobă procedeul rus fără să se gîndească că într-o zi le va veni și lor rîndul) zic că a fost ceva normal, populația de acolo voia unirea, referendumul a dovedit că Putin, Rusia, Parlamentul Crimeii și Duma aveau dreptate. Să zicem. Să acceptăm că rușilor le place democrația, deci a primat voința poporului și majoritatea a învins. Cam atipic pentru bolșevici, o minoritate ce și-a impus punctul de vedere prin teroare. Atipic pentru o Rusie în care același președinte și același prim-ministrul se joacă de-a stolul cu doi cocori în care unul este tot timpul la conducere. Cine-s fraierii, unde-i noblețea? Ce contrast față de Turcia, o țară musulmană în care prim-ministrul este sancționat de utilizatorii Twitter-ului, inclusiv de președinte!

Nu știu de ce dar am impresia că cei ce acceptă acum acțiunea ilegală a Rusiei vor fi dintre aceia care ne vor vinde Rusiei. Dacă are dreptate cine este mai tare, mai mare și mai violent  așa vom păți. Lor nu le pasă a cui e România, ci ce foloase trag.

În fine, cine pe lumea asta ar începe al treilea război mondial de dragul Ucrainei? Nimeni. Dar de dragul Crimeii? Poate Rusia. Dar de dragul Rusiei? Îi va veni și ei vremea. Diferența majoră dintre SUA și Rusia nu constă în mărimea teritoriului și numărul populației. Diferența majoră provine din sursa nobleței fiecărei țări. De 100 de ai rușii sunt cu țarii bolșevici Lenin, Stalin et co, semănînd moarte printr-un sistem totalitar atît acasă, cît și aiurea, plîngînd după faima apusă a puterii sovietice. SUA cu independența, constituția, drepturile omului, cu inovația și cu spiritul întreprinzător. Dacă punem într-o balanță idelurile comunismului și poziția inferioară a clasei muncitoare și în cealaltă piața liberă și exploaterea, primele atîrnă mai greu. Singura diferență este că o radiografie a balanței comuniste ne arată că idealurile comuniste se bazează pe ură, minciună și moarte. Cu asta au venit la export. Dacă mă uit în cealaltă parte invidiez Japonia și Germania unde americanii s-au instalat după 1945. De aia i-au așteptat și bunicii noștri. Noblesse oblige!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s