Cultura penibilului


sursa: http://www.topsixlist.com/2013/08/16/ugliest-hairstyles-in-football/

Mă uitam la un meci de fotbal. Două echipe cu un palmares extraordinar. Jucători evaluați la sute de milioane de euro. Stadioane de multe milioane de euro. Spectatori pe patru nivele. Bilete de 1200 de euro. Și un joc pe măsură. Totul la superlativ: pase, driblinguri, fente, șuturi, arbitraj, scor. Culori, reclame, spectacol. Bucurie nedescrisă la goluri. Și totuși…

Ne mirăm și ne întrebăm cu ce sau în ce va apare costumată Lady Gaga la următorul concert. De fapt eu nu mă întreb, nici nu mă mir, ci sunt doar încercat de un simț al penibilului. (Discret încercat, că nu fac crize. Sau cine știe, asta o fi una dintre ele…) O fi de vină conformismul creștin? Vîrsta? Non-comformismul propriu? Cine știe? Poate una dintre astea, poate toate, poate niciuna.

Indignarea nu cunoaște margini că o femeie se afișează în ținute scandaloase și nemaivăzute, punând pe jar părinți, educatori, cenzori și fotografi. Tinerii exultă, dau cu tifla și imită. Gîndesc: Dacă ea poate și noi putem!

Normal. Se poate și mai bine. Se poate și mai rău. Se poate ceva ce n-a văzut, n-a visat, nu și-a închipuit nici măcar Lady Gaga!

Dar să nu exagerăm. Este o simplă femeie. Are idei, dar e o simplă femeie. Face bani, e adevărat. E un fenomen, dar nu e un fenomen singular.

Priviți-i pe acei faimoși fotbaliști cu părul tuns prospăt pentru meci. Pentru șou. Pentru fani. Pentru un ego atît de mare că biata Lady Gaga pare o începătoare, o diletantă. Tunsori penibile, numai bune de atras privirile a mii și mii de fani. A milioane de telespectatori. La fel ca și costumele femeii.

Cum să ieși din anonimatul unui echipament de fotbal cînd o echipă întreagă de 11 jucători poartă același țol din care ți se văd doar genunchii, un pic de gît și capul? Poți să joci admirabil, dar așa ar trebui să faci la fiecare meci. Deci, mai bine o tunsoare penibilă că aia nu-i restricționată de regulament. Numai de fantezie. Numai de îndemînarea stilistului. Cîți euro? Ce contează!

Apoi jucătorul cu freza stil mohican ambeteat marchează. Să vezi manifestări! Jocuri, dansuri, sărituri. Adevărate manifestări ale jocului de mimă. Dar oare ce mimează? Orice! Totul! Bucuria. Banii. Faima. Reușita. Eu, eu și numai eu! Penibil, dar ce contează, nu ține decît un minut?

Se aruncă pe jos, se îndreaptă spre galeria adulatoare ce de emoția golului nu-i scandează încă numele. Își arată persuasiv numărul și numele de pe tricou. El e el! El este eroul. Marele erou. Își duce mîinile la urechi ca și cînd are probleme cu auzul. Nu că ar fi surzit. Nici că e muzician. Nu aude destul de clar scandarea numelui său. Eu, eu și numai eu. Cine a zis că fotbalul e un meci de echipă?

Și așa se cultivă penibilul ca să se iasă din anonimatul celebrității. Se reintră cu alți lauri, mai mari, mai stufoși într-un etaj superior al celebrității. Celebritatea penibilului. Cine are curajul să facă ca mine? Toți mă invidiază. Cu cît mai penibil, cu atît mai celebru. Cu cît mai neimitabil, cu atît mai original și unic. Vorba americanilor: The most unique!

De aici pînă la cultivarea penibilului, la cultura penibilului nu mai e decît un pas: imitarea.

De aia e tot mai greu să imiți un galilean ce în urmă cu 2000 de ani a murit pe o cruce abandonat de toți. Nu e la modă. Nici măcar nu e penibil.

 

13 comentarii la “Cultura penibilului

 1. Se cheama spectacol !!! Uneori omul se da in spectacol pur si simplu in mod inconstient ca reactie la o uniformizare atroce , sufletul sau urla dupa echilibru … Alte ori exhibitionismul e cel care declanseaza spectacolul , sa fim seriosi , o doza de exhibitionism avem fiecare , la 40 de ani si tot mai sar calul !!! Doar ca zic ,uuupsss, si ma retrag in carapace rusinat ! Problema pe care o vad eu este alta : sunt incurajate astfel de manifestari , ca omul sa se arate a fi penibil , ca si cum undeva ar fi niste spectatori care sa rada de cat de dizgratioasa se arata a fi fiinta umana , iar din cand in cand cineva sa puncteze : Uita-te la fiintele astea cuvantatoare care-si mai zic si Oameni …

  Daca am rade de ei , fiti sigur ca nu si-ar asuma riscul penibilului , avand in vedere ca sunt la moda , normal sa se expuna ! Cat despre moda , de multe ori imi vine sa strig pe strada( ma tempereaza sotia) : Tu , nu vezi ca nu-ti sta bine chiar daca esti la moda ? N-ai prieteni sa-ti zica cat esti de penibil ( am vrut sa folosesc femininul , dar in ultima vreme am vazut atatia baieti imbracati ca niste homosexuali incat chiar imi vine sa ma iau cu mainile de cap – Oare ce-o fi in capul lor de pun asa ceva pe trup?) Moda e zeita inaintea careia se inchina Mapamondul fara sa carteasca !!! ( am pus trei semne de exclamare pentru ca nu-i cine sa ma convinga ca nu-i asa , traiesc in mijlocul fenomenului de mult prea mult timp …)

 2. Sfanta prostie sa fie , dar am momente cand ma intreb daca nu sunt eu cel anormal ? Stiu ca pe asta se mizeaza , daca nu poti sa fii incadrat atunci , cel putin sa ramai masca cum de poate sa se intample asa ceva , iar dac e sa spui ceva sa ti se rada-n fata ca esti un inadaptabil ! Se poate trai si cu asa ceva , dar e un consum psihic enorm pentru ca instinctul de conservare iti spune sa ignori , ratiunea te preseaza sa le deschizi mintile ! Zeflemeaua lor te-arunca-n corzi , te uiti la ei ca la niste dobitoci cand de fapt esti chemat sa-i iubesti asa cum sunt ! Nu-i usor , uneori m-apuca asa o manie de ma sperii eu de mine insumi … Trece pentru ca totu-i trecator , si noi si viata ! Doar unii au impresia ca totul e acum si-aici …

 3. E si aici o chichita cu imitarea , oamenii sunt manipulati sa traiasca la limita , limita de orice fel , distractia la limita , saracie la limita , un fel de viata pe muchie de cutit ! Ajunsi intr-o asemenea situatie in mod instinctiv cauta modele …. si ….. le sunt servite modele pe care sa le imite ! E un fel de preambul , scopul final e ca omul , individul nu masa , sa ceara un sistem in care sa se incadreze ! Iar atunci , stiu ca suna cam depasit pentru multi , iar atunci va veni Antihrist in mijlocul unei multimi pregatite demult pentru a-L (punem ,,L” , pentru ca hai sa fim seriosi , daca nu inchinare , respect tot trebuie sa-I acordam) intampina !

  • oamenii se împart în imitatori și originali sau inventivi. profitori și exploatați. activi și pasivi. fiecare vrea să facă ce vrea, cînd vrea, cu ce vrea, unde vrea.
   e greu să-i mulțumești pe toți, e imposibil. dar există unele chestii ce prind la toată lumea. pe alea trebuie mers. dragostea e ceva universal pentru toate ființele și plantele. pt toată planeta. trebuei să verificăm dacă e bună pentru tot universul?

   • Hai sa-i zicem armonie , echilibru , agape , ca la ce s-a ajuns sa insemne dragostea , greu de inteles armonia dragostei divine … De exemplu si moartea tot dragoste inseamna … Viata inseamna ca moartea are un sens ! Doar dragostea iti poate descoperi un asemenea adevar …

   • doar că cei de la periferie nu își dau seama de unele adevăruri. mă întreb cum poate dragostea să aibă atît de multe fațete și să fie totuși atît de accesibilă tuturor. e ciudat. e simplă, complicată, posibilă și imposibilă. e ceva din dumnezeu, dar rămîne să descoperim fiecare cît din ea/el e în noi/mine…

 4. E si in acest respect acordat un mic amanunt de care daca nu tinem seama cadem manat de cea mai buna intentie , aceea de-a lupta cu Antihrist ! Dati Cezarului ce este al Cezarului si lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu ! – e simplu dezarmant de simplu ! Antihrist trebuie sa vina , abunda Apocalipsa de vestea venirii lui, tot Apocalipsa spune ca e voia lui Dumnezeu sa se intample , sa lupte cu sfintii si sa-i biruiasca ! Hopa , e groasa de tot , cum pot sa biruiasca Sfintii ? Prin dragoste ! Mania te trimite-n Iad doar cu bilet ,,dus” ! Am inteles chestia asta, paradoxal, vizionand filmul Razboiul Stelelor , ultima parte, lupta finala dintre Lordul Intunericului si Ultimul Cavaler Jedi ! Bunatatea invinge doar daca se jertfeste nu daca contracareaza ! Raul prin rau nu se contracareaza ci se amplifica indiferent cine castiga , moare unul dar ramane celalalt indiferent ca a avut ca scop sa elimine raul , acel rau a intrat in el …. Dincolo de cuvinte foarte greu mi-e si mie sa inteleg , stiu doa ca nu e cum spune ,,folclorul” bisericesc !

 5. Si-o cantam din toata inima ….. ca daca am intelege-o cred ca am canta-o asa cum se intituleaza blogul lui Dyo , cu frica si cutremur …

 6. De galileanul crucificat la Golgota ne spune Kaka când dă gol. Asta mi se pare o extremitate la polul opus. Am citit demult în cartea lui Phlip Yancey, Isus pe care nu l-am cunoscut, că un fost fotbalist își scria biografia, în care scria și despre Isus Mesia, care credea că dacă ar fi trăit în contemporaneitate, ar fi fost un bun fundaș. Mulți rockeri( că tot vorbeai de vip uri din miuzik) după ce au vizionat Jesus Christ Superstar au crezut că Isus a fost motociclist, unul de-a lor. Ce treabă are Mesia cu fotbalul, care e un vadit idol al contemporaneității?
  Cred că poți fi creștin fotbalist, însă asta nu prin versete biblice scrise pe maieu care îl pui la vedere numai după ce dai goool, ci prin fairplay, corectitudine, seriozitate, etc.

  • a fost un curent creștin brazilian cu jucători exportați ce după ce marcau fugeau la centru și ridicau mînile spre cer. în china îi imitau ceilalți jucători ce nu știau ce se întîmplă. mi-a povestit un pastor ce a participat la o întîlnire a jucătorilor de fotbal creștini. era entuziasmat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s