Pierde Ucraina pe mîna democrației?


sursa:http://putinator.com/anti-putin-cartoon/

Probabil că da. Noi cei abia ieșiți din comunism suntem nostalgici după un dictator. Nu neapărat Ceaușescu la noi, nu neapărat Stalin la ruși. Poate Putin. De ce ne place din nou dictatura? Pentru că vedem ineficiența democrației, pe care de fapt am abandonat-o. Nu mai participăm la vot. Deci nu ne mai apărăm interesele.

Am vrut democrație și îmi amintesc cum la una din ședințele CPUN-ului din 1990 un tip agitat zicea să fie partide cît de multe, să fie democarție, că o să fie bine. N-a prea fost, dar a fost bine că am spart monopolul PCR.

Ce a vrut Ucraina? Păi a vrut democrație și s-a luat la trîntă cu Ianukovici. Dar au încasat-o și cei de stînga, pe simplu motiv că erau de partea cealaltă a baricadei (și la propriu și la figurat). O fi bună democrația, dar cînd e distructivă, ce sens mai are? Nu îl apăr pe Ianukovici, nici pe comuniști, dar democrația modernă n-are sens fără opoziție. Altfel nu mai e democrație, e o altă dictatură asemănătoare cu cea a proletariatului. Și aia știm cum a fost.

În Ucraina activiști sau ne-activiști, infiltrați sau autohtoni, dar rusofili sau lefofili entuziasmați de trecerea Crimeii la Rusia cer alipirea părții de est a Ucrainei la Rusia. De ce -ar cere-o? Mi se pare ceva normal. Ar fi și mai normal dacă Putin nu și-ar băga coada, dar cum are una lungă, țepoasă și activă, momentan nu se mai poate face nimic. Se poate analiza situația și se poate spera într-o minune. Mai ceva ca la căderea Ierusalimului…

De ce pierde atunci Ucraina pe mîna democrației? Simplu. Pe de o parte se arată de orientare pro-europeană, deci pro-democratică, dar pe cealaltă parte intervine în forță împotriva babuștelor, adolescenților, activiștilor și infiltraților putiniști. Deci în percepția imediată Ucraina democratică acționează în forță în acel stil caracterizat pînă mai ieri de suflarea stîngistă ca fiind specific capitaliștilor, imperialiștilor și lacheilor lor. Ucraina democratică (o fi, n-o fi…) este percepută de idealiștii ruși adormiți de propaganda putinistă ca fiind fiara re-născută a fascismului, a tuturor relelor ce s-au abătut de 100 de ani încoace asupra Mamei Rusia. Păzea!

Nu spun că Ucraina n-are dreptul să-și apere teritoriul. Deloc. Dar este clar că Ucraina n-o poate face. Cel puțin nu singură, nici măcar asociată cu alte țări mici. Nici măcar cu jumătate din Europa de partea sa. Părerea mea… Ca urmare ar fi bine ca Ucraina să-și conserve teritoriul, să încerce alte soluții, să discute, să o lungească, să facă ceva să-i calmeze ne rusofili, ruso-foni, în general pe toți simpatizanții monstrului mincinos și acaparator de la Kremlin.

Înainte ca rusofilii să inițieze un alt referendum cu trupe ruse la fața locului, Ucraina ar putea ea organiza vreo două referendumuri cu trupe locale loiale. Dacă Ucraina ar face un gest de mărinimie (oricum o să piardă estul țării) și ar organiza o autonomie locală, cu reprezentare la Kiev, nu la Moscova, cu limba rusă, cu o copie a Kremlinului și a Dumei dacă trebuie, poate democrația ar avea o șansă în afară de cea a impunerii ei cu forțele de ordine și serviciile de securitate.

Oricum Ucraina a fost luată prin surprindere și e cu trei mutări în urmă. S-ar putea gîndi acum ce-ar fi mai bine să facă, nu să reacționeze instinctiv. La forța Rusiei s-ar putea să-i opună forță. Ce ar rezolva? Nimic. Ba chiar ar fi mai rău.

Un război evitat conservă forțele pentru o mutare ulterioară mai inteligentă. Dacă nu mîine, poimîine Putin o să dea colțul. Nu știm ce se va întîmpla după aia. Dar cu armata distrusă, cu zona industrială pierdută și cu tranziția către o democrație vestică Ucraina ar putea ajunge în postura Poloniei ce a fost împărțită de vecini și a dispărut ca stat pentru mulți ani. Asta nu neapărat din cauza Ucrainei, ci pentru că după cel de-al doilea război mondial frontierele s-au tot mutat, mai ales cele dinspre vest. Din marea cacialma a mutării lor, a exterminării și deportării populațiilor băștinașe, numai Stalin știa ce-a făcut și de ce. În rest toți au dansat cum le-a cîntat el.

De ce ar trebui Ucraina să-i facă jocul? De ce n-ar trebui să-l dejoace? Acum Putin sau popa e tot una: să facem cu spune popa Putin și să nu facem ce face popa Putin. O fi mai bine.

Dacă se pierde pe mîna democrației vestice, adio de-putinizare. Putin se va arăta ca oracolul din Delphi, ca mîntuitorul neamului, ca un apărător al Mamei Rusia. Un Stalin modern. Și nu mai avem nevoie de așa ceva. Unul ne-a fost de-ajuns.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s