Între turnul și scăldătoarea Siloamului


sursa: http://www.panoramio.com/photo/8487677

Conform topografiei Ierusalimului distanța dintre presupusul turn al Siloamului și scăldătoare nu este prea mare. Turnul era mai sus, scăldătoarea mai jos. Se pot face fel de fel de divagații și presupuneri spirituale în legătură cu moartea celor 18 la prăbușirea turnului și dez-orbirea orbului din naștere de către Isus după tratamentul cu noroi din scuipat aplicat pe ochi. La fel cum se pot face și între alți nenorociți ce au murit de-a lungul timpului, aparent fără vreo vină și cei, să zicem semi-nenorociți (orbi, ciungi, muți, surzi, etc) ce au fost vindecați cu scuipatul lui Isus și colbul drumului. Cert că în ciuda distanței mici dintre cele două locații și evenimente istorice ești tentat să faci asocieri dincolo de limita timp și spațiu datorită semnificației spirituale impuse de același Isus și de către contemporanii lui.

Isus nu pomenește de predestinare în legătură cu cele două evenimente. Nu spune nimic despre rudele celor morți și despre asigurările încasate de familiile acestora. Nici nu lasă să se înțeleagă că romanii, sicarii sau zeloții ar fi pus la cale un atentat sau ceva asemănător. Se presupune că erau 18 bărbați (inși), dar nu se cunosc datele lor biometrice. Că nu contează. Dacă ar fi existat Facebook rudele ar fi postat precis fotografii, mesaje și sudalme la adresa responsabililor. Și aici mă gîndesc la autorități, la arhitect, la constructor și la cel ce a luat în arendă turnul. Dacă pe turn ar fi fost montată și o antenă GSM sau cell-phone, lucrurile se complicau și mai tare, avocații ar fi intrat în funcție.

În ce privește orbul, lucrurile sunt mai clare. Aici este o anchetă oficială în toată regula, familia lui se prezintă, neagă tot, sau aproape tot, presiunile sunt mari, frica la fel. De fapt numitorul comun al evenimentelor, din punct de vedere pur omenesc este frica: de moarte, de a nu fii dat afară din sinagogă, în general frica de oameni, nu cea de Dumnezeu.

Cu toate că nu pot să asociez niciuna dintre locații cu scăldătoarea Siloamnului, încerc să nu fiu insensibil și mă gîndesc care o fi distanța dintre Ucraina de est și Gaza? Cu globalizarea asta nu e așa de mare. Dar care o fi distanța spirituală dintre cele două evenimente aducătoare de moarte? Cine e Putin? Cine e Ucraina? Cine e Gaza? Cine e Israel? Și mai ales de ce mor oamenii acolo și ce se întîmplă cu ei după ce mor? Evident că aș fi preferat ca scăldătoarea Siloamului să fie în Gaza, Israelul să aibă o acțiune mîntuitoare…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s