Identitatea noastră cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi…


sursa: http://typewriterheaven.blogspot.ro/2011/07/liberte-egalite-fraternite.html

Voiam să postez chestia asta de 14 iulie, dar mai bine m-am uitat la paradă. Apoi m-am dus la hotel. Dar n-am uitat-o. Tardiv, cu dedicație de 14 iulie, ziua căderii Bastiliei și ziua națională a Franței.

Angoasele unui viitor incert ne dau tîrcoale: noua ordine mondială, iluminati, lojele masonice, familiile regale ale Europei, anticristul ce apare, ordinarea femeilor, căsătorirea homosexualilor, etc.  Dar într-un viitor sumbru pe unii îi interesează Revoluția Franceză și efectele sale asupra bisericii. Nimeni nu tratează subiecte ca noaptea Sf Bartolomeu, înarmarea protestanților francezi și participarea lor la luptele pentru putere, Războiul de 30 de ani. Poate ar fi mai instructiv, dar nu atît de ușor de înghițit și nici atît de înfricoșător pentru că n-are legătură cu viitorul, ci doar cu trecutul.

Mulți evanghelici, în special cei de dreapta, au impresia că 14 iulie, ziua în care a căzut Bastilia, este începutul domniei ateismului, a revoluțiilor anti-creștine și a regimurilor dictatoriale sîngeroase. Nu e chiar așa de simplu.

În ciuda faptului că unii istorici catolici francezi menționează efectele benefice ale revoluției asupra Bisericii Catolice, pe care a readus-o la chemarea și misiunea ei inițială, în general evanghelicii caracterizează evenimentul ca o fiind o catastrofă. Mi se pare interesant că de data aceasta evanghelicii simpatizează cu catolicii, ba mai mult, cu toate că unii dintre ei pretind că mîntuirea nu se găsește decît în denominația lor și numai în a lor, iau apărarea Bisericii Romano-Catolice. Dar nu iau în considerare că slăbirea bisericii catolice a dus la dezvoltarea bisericii protestante ce nu era percepută ca o amenințare la adresa statului revoluționar și naționalist. Și culmea, evanghelici ca aceștia pretind că papa este anticristul. Păi cum se-mpacă apărarea Bisericii Romano-Catolice cu afirmația papa este anticristul?

Vorbind de Revoluția Franceză trebuie să amintim sloganul ce dăinuie și azi pe frontispiciul primăriilor din Franța: Liberté, Egalité, Fraternité, cu mențiunea că el a fost unul dintre multe altele și că s-a instituționalizat la finele secolului XIX, deci după 100 de ani. De menționat că Robespierre mai adăugase și Proprieté la ciorna Declarației din 1793. Deci nu era chiar așa de comunist cum l-au făcut mai tîrziu alții.

Revoluția și-a răspîndit ideologia și sloganul. Ar fi oare eronat să tragem concluzia că fraternitatea, egalitatea și libertatea pot fi încapsulate într-un singur cuvînt? De exemplu dragoste. Cum de n-au murit creștinii pentru un asemenea slogan? De ce biserica a ajuns atît de coruptă, de bogată, de imorală și de nepăsătoare la soarta omul de rînd? Vedem că Luther spune că atunci cînd biserica nu se poate reforma singură trebuie reformată de cei ce au puterea să o facă, adică de magistrați. Din această cauză reforma lui Luther s-a numit magisterială. Era clar la 1789 că imposibilitatea reformării Bisericii Romano-Catolice din Franța și menținerea unui regim nepopular va duce la o explozie socială. Explozia socială a fost exploatată de oportuniști, luptele pentru putere fiind extrem de sîngeroase pînă cînd ajunge Napoleon la putere. Apoi începe Imperiul.

Și revin pentru că în general creștinii evanghelici sunt regaliști sau monarhiști. Cum se împacă monarhia divină, adică cea de sus, cu cea de jos? Zicea mai de mult Frederick cel Mare că sufletele supușilor săi aparțin lui Dumnezeu, dar trupurile acestora îi aparțin lui, așa că creștinii pot fi buni soldați. Nimic mai greșit. Poate de aia nemții au iscat două războaie cum n-au mai fost.

Deci, identitatea noastră politică, adică anti-revoluționari sau contra-revoluționari și monarhiști se împacă cu identitatea noastră spirituală? Atîta cît a mai rămas…

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s