Parada și adevărul sau capitularea fără minte


sursa:http://www.neurope.eu/article/nato-sees-great-potential-co-operation-ukraine

Auzi că cineva face paradă de mai știu eu ce. Își etalează cunoștiințele, hainele, bogăția sau sărăcia. Fie ea și în duh. Ostentativ. Este modul său personal de a mima că deține controlul, că n-a pierdut. Din contră.

Acum cam toți știm că parada, mai ales cea militară, este o desfășurare de forțe cu scopul intimidării. Asta dacă nu cumva scopul său nu este o banală trecere în revistă a trupelor de către un oarece comandant.

Mă duce gîndul la V. Suvorov cel ce fusese ofițer de tancuri și ajunsese apoi agent GRU. Într-una din cărțile sale descrie o aplicație de amploare: forțarea unui mare curs de apă cu o divizie de tancuri în ofensivă. Și aici urmează secretul aplicației cu trupe, cu muniție reală, cu invitați de peste hotare, comandanți ai Tratatului de la Warșovia, etc. De fapt se mima trecerea Rinului de către Armata Sovietică în vremea războiului rece, cu noul tanc T 72, spaima Occidentului.

Începută cu o șovăire mortală a transportoarelor blindate ce trebuiau să asigure capul de pod (din cauza propriei artilerii ce nu lungise tirul), divizia de tancuri se năpustise pe malul ocupat de dușman și dădu peste cap apărarea. Succes total. Teama se propaga în vest de numa-numa. Occidentul a respirat mai ușurat doar după punerea în serviciu a aparatului A 10 destinat în special distrugerii tancurilor.

Dar, Occidentul nu știa că aplicația extrem de reală fusese o paradă în toată regula: echipajele tancurilor erau formate NUMAI din ofițeri. Întreg personalul se antrenase și repetase luni de zile tot circul. Și pentru că era imposibil să fortezi un curs de apă așa de mare cu o divizie întreagă în același loc (tancul cu care se încercase bîntuise vreo două ore în sus și-n jos și echipajul fusese pus în pericol de înec), sovieticii au recurs la o metodă, pe cît de sigură, pe atît de originală: au deviat cursul apei, au betonat albia, după care au readus apa unde era inițial).

Deci ceea ce părea o mare realizare, un tanc formidabil, era o glumă. Tancul, divizia de tancuri nu putea forța un curs de apă atît de mare. Dar numai o mînă de oameni știau asta. Parada și-a atins scopul. Adevărul nu numai că a fost ascuns, ci a fost confecționat un adevăr mare, periculos, agresiv. În Occident nimănui nu i-a trecut prin minte să spargă balonul de săpun. Părea absurd să încerci.

Lecția Occidentului habarnist și cea a URSS-ului mincinos poate servi drept învățătură și azi. Doar proștii nu vor să învețe nimic că ei le știu pe toate. Și aș propune cîteva direcții. De exemplu: islamul și Europa; islamul/crislamul și ITPB-ul; bau-bau-ul liberalismului în România și responsabilități și responsabili religioși.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s