Cu revenire la măgari…


Unul dintre colegii de cameră din Purgatoriu îmi spunea că măgaru e animal sfînt. Ca să vezi! N-am știut… Cică pe spate și pe picioarele din față are o cruce. Spre exemplificare:

sursa:http://savoart.ro/tag/iisus/

Știa Isus ce face cînd a ales să intre pe un măgar în Ierusalim. Se gîndea la viitor.

Am mai scris un post despre măgari (și cîini) lăudînd cîinii. Cred că azi măgarii-și vor lua revanșa. De data asta măgarii pot să urle de bucurie, să zburde ca măgarii sălbatici din Țara Promisă.

La noi în țară a-l face pe cineva măgar înseamnă a-l înjosi. Îl înjuri, îi atașezi o etichetă ce nu-i a lui. O pățeau elevii mai demult. Ba unii profi mai scrofuloși la datorie îi făceau asinus, că latina suna mai academic. Mai doct!

Primul meu post despre măgari se datora diferenței dintre (pastorii) cîini și cei măgari, cu precizarea că autorul comparației originale era dr. Bunaciu Ioan, eminent reprezentant eclezial și academic al speciei măgărești, cum se auto-caracteriza. Nici măcar nu s-a limitat la o eventuală simbolistică previzibilă, tradițională: măgarul bun vs măgarul rău. Probabil din cauza Vechiului Testament ce cataloga ca necurați toți cîinii. Și din nou, nu era vorba de cîini răi și eventualii cîini buni. Ferit-a sfîntul!

Cu alte cuvinte dl dr Bunaciu s-a ironizat, ironizîndu-i un pic mai tare pe adversarii dumnealui ce se contrau cu Secu, cu Departamentul Cultelor și cu conducerea Uniunii Baptiste din care cu puțin onor făcea parte uneori. Și-și atribuia pe nedrept povara responsabilității pentru păstorirea bisericilor pe care (chipurile) le ducea ca un măgar total dedicat. Nespus de smerit acest domn! Asta-i altă discuție și nu vreau să deviez de la traiectorie.

Dar dincolo de tragi-comedia situației, am observat mai nou virulența unor hard-laineri autohtoni sau de aiurea ce dau cu bîta credinței celei drepte, și pun pariu, strămoșești. Strămoșești că ei sunt din vînă de măgar credincios de cîteva generații. Scuzați cuvîntul generații.

Măgarii sunt cam la fel peste tot. I-am cunoscut în diferite medii și în diferite situații. Speriați rău, alarmiști clasa I, reducționiști în ceea ce privește judecata pentru că nu pot să vadă decît în alb-negru. Culmea, așa cum văd cîinii, din cîte știu eu… Dar ei forțează toată lumea să se alinieze ideilor lor. Că dacă nu, fac urît. Se iau de tine personal. De familia ta. De mașina ta. De ce ai spus și nu ai spus. Și de ce ai făcut, dar mai ales de ce n-ai făcut. Dar mai ales de ce-ai gîndit. Chiar dacă n-ai spus cu gura ta. Evident este un mod limitat de a reacționa, dar au succes pentru că majoritatea lor sunt doar mari măgari.

Aici aș vrea să-l contrazic pe Petre Lăscău ce menționează trei tipuri de măgari pe care Dumnezeu nu-i poate folosi. Eu cred că Dumnezeu poate folosi orice măgar. Ba chiar și de Satana și de dracii lui se folosește Dumnezeu. Cum nu s-ar folosi de un măgar sau de mai mulți? Domnule Lăscău, aici n-ați avut dreptate. Dar orice predică își are limitele ei…

Se spune că măgarii cîntă. Nu. Sau fac ca măgarii și cîntă-ntr-un cor, demn de corul măgarilor.

Dar mai există și unele lucruri pozitive despre măgari: știți zicala se iau ca oile după măgar… Deci măgarul e lider. Și fără să forțez prea tare nota, aș spune că de multe, poate de prea multe ori, măgaru e lider în biserică. Întrebați-i mai ales pe tinerii din biserică. Nu pe măgăruși, că ăia sunt măgarii de mîine.

Acum, cum măgaru-i măgar, ce nu știe el este că-i folosit. Exploatat. Și menținut în funcție. Că-i util. Și ascultător. Nu-i ca oaia neagră. Nici ca aia cu numărul de concurs 100 ce a luat-o pe coclauri. Măgarii e ascultători.

Pentru exemplificare cu măgarul ce cîntă, pe care se poate pune baza, atașez o ilustrație concludentă. Nu am pus și linia melodică că ați fi sunat la 112. Dar măgarului i se face și o statuie. Unde se vede tot adevărul.

sursa:http://rhinestonearmadillo.typepad.com/the_rhinestone_bookmark/2013/04/bremen-town-musicians-fairy-tale-art.html

2 comentarii la “Cu revenire la măgari…

 1. Nu exista turma de oi, fara magari, fara caini si mai ales, fara ciobani.
  Intrebarea este daca toti magarii din turma au calitati de lideri sau numai aia cu crucea pe spate si cu diploma in buzunar ?!
  Nu ne legam aici de ciobani, ca astia sunt carieristi de profesie….
  Astia sunt specialist in tunsul si mulsul oilor….
  Deh.! Meseria e bratara de aur….
  Dar magarii care merg in fruntea turmei alaturi de cioban, ramane o enigma nedezlegata pentru mine….
  Astia au personalitatea si mandria lor de magar….
  Behaitul oilor nu se compara cu ‘Behaitul” lor…
  Astia au un cuvant greu de spus la sedintele turmei…’
  Oile amutesc sarmanele cand incep ei sa zbiere…
  Asta Zbiara pe sapte voci nu numai pe doua ….asa ca oile.
  O copita de magar potoleste imediat oaia rebele….
  Si pe deasupra magarii astia mai cara in spinarea lor si desagii cu calabalacurile pastorului….
  Concluzia ?! Magarii sunt foarte importanti.
  Dar eu zic sa nu subestimam nici valoarea cainilor din turma…
  Cainuii sunt mana dreapta a ciobanului….
  Latra la comanda., maraie la comanda ….dar mai ales musca la comanda.
  Au ei ciolanul asigurat de pastoral turmei…
  Si ce frumoasa pare turma cand o privesti de la o distanta oarecare…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s