Istoria bisericii? Să fim serioși!


sursa: http://www.acasa.ro/grupari-teroriste

În ultimul an de licență în Anglia am scris un eseu despre Biserica Romano-Catolică în secolul XX. Am luat o notă foarte bună și am făcut o economie de timp în anul ce a urmat: eseul a devenit ultimul curs de Istorie a bisericii. Erau cam 3000 de cuvinte. Nimic spectaculos, nimic extraordinar. Istorie seacă, poate unele date mai puțin cunoscute la vremea respectivă.

Acum însă am citit Sfînta Alianță. Am fost atras de titlu și n-am citit subtitlul: 500 de ani de spionaj la Vatican. Eu mă gîndeam că este vorba de alianța din secolul XIX dintre Prusia, Austria și Rusia. Nimic mai greșit. Era vorba despre servicul de spionaj al Vaticanului denumit Sfînta Alianță. Destule note de subsol, bibliografie cît de-o teză de doctorat, arhive consultate o droaie, indice de persoane mare și lat.

Autorul Eric Frattini, originar din Lima, are o viață foarte activă: reporter pe teatre de război din Irak-Iran, Kurdistan, Liban, Gaza, Golf și Cecenia, a realizat interviuri cu cîteva figuri remarcabile printre care Nelson Mandela, Arafat, Isaak Rabin, Shimon Peres, Ariel Sharon, Hosni Mubarak, Colin Powell, Kissinger, Baker, Carter. A participat la multe dezbateri politice la diferite posturi de televiziune. Printre alte realizări se numără traversarea Pacificului de la est la vest, Australia, Insula Borneo și Africa Sub-sahariană.

Înainte de evenimentele de la 11.09.2002 a fost singurul reporter interesat de Obama bin Laden scriind o carte ce apare cu patru luni înainte de data de mai sus și devine bestseller după această dată. Se pare că mirosise ceva. Nu degeaba este recunoscut ca expert în spionaj internațional și problemele Vaticanului.

Mi s-au părut deosebit de interesante și bine plasate versetele ce apar ca motto înaintea fiecărui capitol. Am reținut doar două: Osea 6:9: Ceata preoților este ca o ceată de tîlhari, care stă la pîndă, săvîrșind omoruri pe drumul Sihemului… la capitolul Timpul spionilor (1823-1878) și la Anii cenușii (1570-1587): Căci voia lui Dumnezeu este ca, făcînd ce este bine, să astupați gura oamenilor neștiutori și proști. No comment!

Și cîteva considerente. De exemplu, în atenția penticostalilor amatori de predici împotriva francmasoneriei și în același timp de predici și interpretări că papa ar fi fiara din apocalipsă:

,,Primul mare raport asupra francmasoneriei este redactat de Sfînta Alianță în decembrie 1733 și-l conduce pe papa Clement XII, la 14 ianuarie 1734 să aprobe o nouă constituție a Statului pontifical prin care cetățenilor li se interzice participarea la riturile masonice sub amenințarea pedepsei cu moartea și confiscarea tuturor bunurilor.”

Deci e papa fiara, fiara bună sau fiara rea? Sau nu?

Napoleon apare și el pe scenă cu spusele ,,Papa a murit. Vechea mașinărie a Bisericii se va sfărîma prin ea însăși! Totuși părerea sa din 1799 se schimbă și-l aduce pe papă la Paris la încoronare. De remarcat că spre deosebire de Stalin, bolșevicul ce pune în secolul XX întrebarea Și cîte divizii are papa? – Napoleon apreciază un secol mai devreme forța papei la 200000 de soldați. Asta ar fi însemnat cîteva divizii bune.

Pe de altă parte, ceva ce nu a apărut în literatura ce am citit-o pînă acum: abuzurile trupelor franceze de ocupație din Renania, zonă ocupată de după primul război mondial. Soldații și ofițerii de culoare ce o sechestrează, violează și ucid pe Nina Holbech de doar unsprezece ani și nu au fost judecați de autoritățile militare sunt găsiți dezbrăcați, legați cu mîinile la spate și strangulați. Ofițerii sunt spînzurați în locul unde a fost găsit trupul fetiței. Autorii n-au fost descoperiți niciodată.

Dar dincolo de noi date și perspective, apar noi fațete ale unor personaje idealizate ale Contrareformei cum au fost Barromeo și Gian Pietro Carafa (Paul VI). Implicarea serviciilor de spionaj și de contraspionaj ale Vaticanului scot la suprafață crime, atentate, interese lumești, politice, financiare și nu numai. Interesul spiritual devine poate ceva mai pregnant în secolul XX, după ce Germania și Austro-Ungaria dispar ca mari puteri catolice. Hitler nu va fi interesat de catolicism.

Un pic plicticoasă la cele peste 400 de pagini, cartea tradusă de Zully Mustafa are fluiditatea limbajului, ceva ce este mai greu de găsit de pildă la Sudoplatovi în Misiuni speciale. Memoriile unui maestru al spionajului sovietic tradusă de Corina Hădăreanu.

În concluzie, Istoria Bisericii nu e ce pare pentru că habar n-avem de ceea ce se întîmplă în secret. Un pic s-au deschis secretele în Apocalipsă și de 2000 de ani ne tot chinuim cum să o interpretăm.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s