Despre căsnicie sau căsătorie


sursa: http://funny-pics-fun.com/funny-compilations/demotivational-posters-marriage

Cea mai mare frică a unora este să facă față rușinii în mod public. Profesioniștii folosesc o tehnică de expunere publică din proprie inițiativă denumită shame-attack. Ca să faci față la așa ceva îți provoci singur o smerire la comanda proprie. Te duci cu tramvaiul și deodată îți expui rușinea. Spui în gura mare: Azi-noapte am făcut pe mine-n pat! Sau ceva de genul ăsta.

Nu merge să te duci pe stradă și să îmbrățișezi pe cine ai chef. Eventual un bosketar puturos din cale-afară. Efectul? Garantat! Începi să prinzi curaj. Ca și Creangă cînd și-a dat seama că lumea e plină de proști. Dacă te poți coborî, în mod sigur te situezi undeva mai sus! Ți-ai depășit condiția.

Și acum: Isus m-a dezamăgit la capitolul căsătorie, nuntă, căsnicie. Spune mai multe despre divorț sau împotriva divorțului decît despre instituția căsătoriei. N-o fi fost importantă? Dacă era așa importantă de ce nu s-a căsătorit? De ce n-a avut copii? Ce tratate ar fi lăsat în urmă… Ce dinastie ar fi instituit… Ce amintiri despre bunicul Isus s-ar fi scris… Dar n-a fost așa.

Nici Pavel nu ne ajută mai mult. După el căsătoria e un rău major. Nici măcar unul simplu sau minor. Alt celibatar. E drept c-a mai lăsat niște indicații, dar nimic practic. Nu și-a educat copii, chiar dacă l-a îndrăgit pe Timotei. Poate și pe Onisim, nu? Dar nu ne spune prea multe despre criza pubertății, a celei de autoritate a părintelui într-o cultură multi-etnică, multi-religioasă și multi-rasială. Ca și cea de pe vremea Imperiului Roman…

Dar cu predica mea de nuntă cum rămîne ? Dă-i nainte cu shame attack-ul!

Am un vecin ce spune în gura mare c-a furat brazii ce și i-a pus la stradă. Trece mare hoț. Nu e cazul unui shame attack. E ceva ce face din plăcere pentru foloase personale. Cam tot așa este și-n căsnicie: nu merge cu acest gen de shame-attack: Ieri mi-am făcut de cap cu cutărică! Acum sunt băiat gigel! Ce tare sunt!

Este exact pe dos.

Căsătoria nu e o cursă singulară. Căsătoria este bazată pe încredere nu pe aparențe. Căsătoria nu e un divorț evitat. Și nici ecuația cu două necunoscute în care x, numărul de căsătorii trebuie să fie mai mare cu 1 decît y, numărul de divorțuri. Că nu suntem Silviu Prigoană sau Prigonita lui…

Tot așa, căsătoria nu se limitează la muclesul din adunare, iubirea din pat și banii puși pe masă. Nici la batic, autoritatea bărbatului în materie spirituală sau cine învîrte volanul. Nu de alta, dar prescripțiile de acest gen se opresc undeva la ușă ca și rugăciunile alea ce nu trec de tavanul casei. În lipsa dragostei.

De cele mai multe ori înainte de căsătorie bărbatul se dă peste cap să o cucerească. Ce nu face? Ce n-ar face! Apoi se calmează. Încep interdicțiile. Cu ce seamănă asta? Foarte mult cu  ce pățește un nou convertit. Pînă nu e membru totul e idilic. Mai ceva ca-n luna de miere. Apoi se instaurează disciplina.

Întrebarea este dacă după căsătorie mai urmează ceva. Nu copiii. Altceva. De exemplu un plan de dezvoltare a celuilalt. Împreună cu celălalt. Nu trebuia să pomenească despre asta nici Isus, nici Pavel. Nici ministrul educației. Nici popa.

Nu te-ai gîndit la așa ceva? Nu ți-a trecut prin cap? Păi e mai simplu ca un shame-attack.

O/îl iubești. Ar trebui să fie ușor! Dacă o/îl iubești investește în ea/el. Tu te vei bucura de rezultatele investiției.

2 comentarii la “Despre căsnicie sau căsătorie

  1. Nu de putine ori , este cand simt nevoia , o intreb , aceeasi intrebare obsesiva : Tu , cu mine , simti ca esti tu ! De fiecare data zambeste , ma stie ca sunt un om cu gandirea incalcita care se intreaba , se intreaba si iar se ….. intreaba …, zambeste , si vine si ma saruta ! Atunci ma linistesc …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s