La noi ca la nima sau ai noștri cu mucii pă pepți!


sursa: http://all-silhouettes.com/disabled-people/

Copil fiind nu cutreieram păduri ca poetul, citeam cărți ca poetul, probabil… Și-ntr-una din cărțile (scrisă în spiritul luptei de clasă și al dictaturii proletariatului, încă nebiruitoare la orașe si sate) alea zicea că înainte de război se fenta mult în armată. Adică cum: venea o inspecție și se verifica starea de sănătate a soldatului. Nidles tu sei că magazia de efecte se prezenta spotles la inspecție, dar soldații purtau numai zdrențe. Ce se făcea: se dezbrăca soldatul pînă la brîu, se dădea una bucată cămașă curată trasă pe cap și se trimitea în cabinet la dîl  medic colonel. Nu înainte să fie șters cu o cîrpă pă spate și gît să nu mișune păducky. Soldatul se prezenta tus-ras-frizat cu cămașa ștok. Era consultat și dat afară. Următorul ce era șmotruit anti-păduky prindea din zbor ACEIAȘI cămașă și ducea fala unității mai departe.

Copil fiind zicea că-s basme comuniste despre niște vremuri demult apuse.

Apoi a venit 1990 cu Cighid. Nu se mai putea spune că erau basme capitaliste despre vremurile comuniste deloc apuse. Soc și groază. Am stat de vorbă cu două fete ce fuseseră la lelenț. Așa cum erau numite leagănele de copii. Numai în leagănele alea să nu fii! Am văzut copii reparați după șederea acolo. Și nu numai acolo.

Aseară m-am uitat la România te iubesc despre lagărele ce dăinuie și azi. Același șoc și aceiași groază. Cum s-au schimbat lucrurile? Păi așa: președintele consiliului județean este tatăl vitreg al tuturor copiilor abandonați. Vitreg într-adevăr! Ministru ce habar n-are de ce se întîmplă-n ograda sa. Și aceiași fentă capitalistă demnă de basmele comuniste: oameni ce sunt plătiți din banii noștri și chinuie omul cu handicap, îl ridiculizează, îl exploatează și-l omoară încetul cu încetul. Sau mai repede. Moartea orfanilor cu handicap nu este investigată de poliție.

Personalul se poarta cu beneficiarii ca și temnicierii cu deținuții. Peste tot, la toate nivelele aceiași relație de putere/supunere. Tot pe banii noștri.

Un ONG ce avea un protocol cu ministerul de resort pentru controale inopinate este împiedicat de personalul angajat să facă aceste controale. Un președinte de consiliu județean care spune că n-are nevoie să i se facă controale din astea. Că nimeni nu-l poate controla. De fapt voia să spună că el este Dumnezeu. N-a știut sau nu i-a venit pe limbă.

Și aici, vrem nu vrem o legătură cu iezuiții. Ăia ai papei. sau ai dracului. Dar iezuiți. Unde apărea ei și unde se ocupau ei de problemă se schimbau lucrurile în bine. Atît de bine că deveniseră consilierii multor regi importanți. Dar ei îi erau loiali papei. Să nu ne scufundăm în papism și papistășie și să recunoaștem că echivalentul la noi ăștialalți ce nu suntem catolici este vorba de ascultarea de autoritatea supremă: Dumnezeu, episcop, duhovnic, mentor sau lider sub a cărui supraveghere ești.

Ce-au făcut iezuiții în Paraguai? Ce școli au făcut iezuiții? Ce rezultate aveau cu tinerii indiferent din ce nație sau stare socială erau? De ciudă nobilimea concurentă la influența regelui i-au interzis în Europa de s-au refugiat în Rusia. De însuși papa i-a desființat. Cel puțin pentru un timp.

Statul nu se îngrijește bine de cei defavorizați. În schimb oengeurile fac asta și scapă statul de rușine. Și de responsabilități trucate. Să vă povestesc despre pretențiile, atitudinea și sclifoseala angajaților statului ce bagă bețe-n roate oengeurilor ce se ocupă de treaba asta? Sau despre execrabila lege a adopțiilor? Nu. Deocamdată rămîne doar asta:

Ai noștri ca brazii, cu mucii pă pepți! La noi ca la nima!

 

Advertisements

2 comments on “La noi ca la nima sau ai noștri cu mucii pă pepți!

  1. Domnule profesor , stiu ca stiti dar pentru altii care va citesc , hai sa gandim dupa principiile economiei de piata , dupa profit/nonprofit ! Pentru statul roman acei oameni sunt o povara , la fel si bolnavii cronici sunt o povara ! Avand in vedere ca sunt neprofitabili este ,,normal” sa nu investeasca in ei ! Matematic, neinvistirea duce la ,,ruina” ! Cu cat mai repede cu atat mai bine …. doar sunt o povara , trebuie alocate sume nu doar pentru hranire ! Trebuie recuperati , reabilitati , sa aiba un mediu propice ! Aveti idee cati oameni trebuie platiti pentru asta ? Statul roman este un stat bolnav care traieste doar din taxe si impozite ! Ce dezvoltare putem sa asteptam cand nu are si alte surse de finantare ? Privatizezi tot si nu-ti lasi nimic !!!! Nu faci decat sa distrugi si sa te hranesti ca un vampir din taxe fara sa faci nimic pentru contribuabili ! Atunci sa ne miram de exterminarile in masa , ca astea sunt ! La iarna , cum ne-am obisnuit deja , din nou vor fi probleme cu medicamentele pentru bolnavi cronici , vezi doamne C.A.S.- ul n-a virat sau n-a primit nu stiu ce bani ! Ceea ce se stie este ca daca unui bolnav cronic ii intrerupi tratamentul ii scurtezi durata de viata ! Asa ca vor trai cei care si le permit sa si le cumpere ….. Din pacate , ASTA-I ROMANIA !

    Sunt un om pacifist , sunt un om caruia nu-i place cearta , dar sa stiti , pe astia i-as impusca pentru ca nu sunt oameni …. Sunt monstri !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s